![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Konrad
Model: Focus Kombi
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2007
|
No to zdecydowana większość z tych 180kkm to w dzień bez świateł ;-)
Producent żarówek by się inaczej zdziwił skoro najpopularniejsze katalogowe żywotności dla H7 to przedział 300-700 godzin (są lepsze które mają ponad 1000godzin) tego po prostu nie przeskoczysz jakbyś zrobił 1/4 tego przebiegu na światłach(45 000), średnia prędkość 70km/h to Ci wyjdzie 642 godziny, czyli by się zgadzało po prostu żarówki bardzo dobrej jakości trafiłeś w aucie oczywiście marka żarówki to chyba najważniejsza rzecz, masę jest żarówek nawet na allegro po 5 pln, i ich jakości ciężko dyskutować bo mogą mieć zarówno krótką żywotność jak i długą kosztem mniejszego strumienia świetlnego ("Auto Świat" robił kiedyś badania żarówek niemarkowych udających xenony i było w nich nawet 2-3 razy mniej światła niż mówi norma) trzeba by to pomierzyć... są i takie co mają +30% światłą więcej ale nikt już nie napisze na pudełku że zamiast 55W pobierają 80W ogólnie wszystkie nawet markowe które mają +30%, +50% więcej światła żyją krócej porządne żarówki, sprawne auto - i możemy pojeździć na światłach tyle co producent żarówek deklaruje P.S. donpedro60 - policz zanim napiszesz że ktoś pisze bzdury Ostatnio edytowane przez konrado123 ; 15-09-2010 o 10:11 Powód: dopisanie P.S. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 12-10-2009
Model: BMW X4
Silnik: 2.0 D
Rocznik: 2017
|
He he he.Daj sobie mydla bo nie wisz co piszesz.To co ja napisalem to fakty a nie jakies zabawy w "wyliczonka"ktore Ty robisz.
Nie zawsze obliczenia sa odzwierciedleniem rzeczywistosci.Ciau. PS.Czyli twoje zarowki wytrzymuja max.10000km.Gdzie ty je kupujesz na szrocie.Nawet jezdzac tylko nocami to jest paranoja tak czesto je wymieniac.Jedz lepiej do serwisu i zrob porzadek z autem bo to nie normalne.Nawet wg twojej matematyki.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Au mnie jak sam zauwazyles wszystko sie zgadza(sam to napisales). Wiec kto sciemnia?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ostatnio edytowane przez donpedro60 ; 15-09-2010 o 16:02 |
|
|
|
|
|
#23 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 29-08-2008
Model: Honda Civic EP4
Silnik: diesel
Rocznik: 2003
|
Zdarza się tez ze żarówka jest wkładana przez ręce ktoore ją brudzą,pot tłuszcz i pieron wie co jeszcze .O ile gdzie kiedyś wyczytałem traci połowe żywotności i powinno sie wkładać przez jakiś papierek bądz folie co w nią jest spakowana.
pzdr |
|
|
|
|
|
#24 |
|
ford::professional
![]() Imię: Marcin
Model: BMW 3 touring
Rocznik: 05'
|
i znow zaczyna sie temat przepychanek komu gdzie kiedy i jak szybko.
1000h x srednio 60km/h (srednia dla trasy i miasta) daje nam 60000km czyli srednio dwa-trzy lata dla wiekszosci przecietnych zjadaczy chleba. im mniej jazdy po miescie, wiecej tras, mniej wylaczania i wlaczania swiatel tym dystans bardziej rosnie. zakladajac wiec nawet duuze uproszczenia, zarowki nie powinny padac czesciej niz raz do roku. nasz matiz i fabia w dniu sprzedazy mialy ponad 4lata i jezdzily na fabrycznych zarowkach. favoritka 17lat w rodzinie i miala chyba 3 razy zmieniane zarowki wiec mozna.
|
|
|
#25 |
|
Zablokowany
Model: mondeo 2l Kombi 145.S-max,Focus 2 SW
Silnik: 2l 145, 2,3HE, 1,6 16V Ti VCT
Rocznik: Mondeo2003, S max2009,F2005
|
Pisałem już kiedyś.
Czystość Panowie i jeszcze raz czystość (banki).Zawsze przed włożeniem w reflektor należy przemyć spirytem lub benzyną ekstrakcyjną cała żarówkę .Nigdy nie wiadomo jaki "macant" dotykał przy oglądaniu albo pakowaniu. Nawet jedno dotknięcie powoduje ze świeci kilka razy krócej. |
|
|
|
|
|
#26 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Konrad
Model: Focus Kombi
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2007
|
he he he. Zanim popiszesz się "mydłem", policz, pomyśl, przeczytaj ze zrozumieniem.
Weź pod uwagę że przebieg średnio się ma do długości świecenia lamp - podpowiedź: korki. (średnia z komputera 15-22km/h w dużym mieście) Piszesz z daleka to dla informacji tu w Polsce jeździ się cały rok na światłach. I nie wszyscy turlają się po autostradach... Reasumując: - jest wiele czynników skracających żywotność żarówek halogenowych (poczytaj co ma wpływ i jak wygląda "cykl halogenowy") - w aucie mało jest czynników poprawiających żywotność żarówek (no jeden - nie zapalanie ich) Jeśli chodzi o H4 (a takie w matizie, fabii zdaje się są) to ja osobiście w escorcie wymieniłem 2 sztuki przez 6 lat P.S. obowiązkowa lektura przed następnym postem: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
#27 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 12-10-2009
Model: BMW X4
Rocznik: 2017
|
Tak czy owak,to nie jest tormalne wymieniac zarowki kilka razy w roku biorac nawet najbardziej skrajne warunki uzytkowania samochodu(niektorzy probuja wmowic-normalne).
PS. A my konrado123 pogadamy sobie na PW. |
|
|
|