![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 07-04-2009
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 2003
|
Spróbuję się podpiąć jeszcze raz i posprawdzać laptopem - może będzie można odczytać ciśnienie doładowania i inne parametry.
Najbardziej mnie interesuje, że przy 3000rpm dostaje kopa na 1 sekundę tego nie potrafię wytłumaczyć. Wnioski z pomiarów dopiszę później |
|
|
|
|
|
#22 |
|
|
Podpiąłem się i przy obrotach biegu jałowego jest to 95kPa (0,95bara) w miarę wzrostu obrotów ciśnienie rośnie i osiąga wartość maksymalną przy około 243kPa.
Wnioski: Turbina ładuje (pozostaje pytanie czy odpowiednio do zapotrzebowania silnika) Po podłączeniu był błąd - nie działa zawór elektromagnetyczny upustu turbosprężarki czy jakoś tak, mogłem coś przekręcić. Po skasowaniu nie powtórzył się. Co o tym myślicie? Gdzie tego zaworu szukać? Ostatnio edytowane przez Andi ; 26-10-2010 o 20:47 |
|
|
|
|
|
#23 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 06-04-2009
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 tddi 115KM
Rocznik: 2000
|
Zawór, o którym piszesz odpowiada za wysterowanie akuratora podciśnienia(gruszka turbiny) być może przycina się i stad te problemy. Możesz mieć olej w układzie vacum lub paproszek na zaworku i będą problemy jak u ciebie. Łatwo możesz go sprawdzić, odpinasz kostkę bierzesz sobie 2 kabelki podłączasz do akumulatora do bieguna plusowego jeden, drugi na minus i dotykasz pinów w tym zaworku. Powinien pykać i ja dotkniesz go będzie czuć na jego obudowie ruchy tłoczka w zaworku.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] z zieloną kropką jest od egr a bez do turbiny, w poliftowych autach masz ten zaworek koło kolektora ssącego, po podniesieniu maski i zdjęciu osłony jest dobrze widoczny. W starszych wersjach jest przykręcony do skrzyni biegów od strony chłodnic w takiej postaci jak masz na zdjęciu. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
|
Zaworek wygląda na sprawny - zamyka i otwiera przy podaniu napięcia
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 06-04-2009
Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 tddi 115KM
Rocznik: 2000
|
Wróćmy do ciśnienia, które podałaś 243 [kPa]=2,43 bar jak dla mnie jest to zdecydowanie za duże ciśnienie.
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
|
Też mi się tak wydaje. Ja podejrzewam czujnik ciśnienia doładowania. Bez wymiany go nie sprawdzę - jeżeli jego odczyty będą złe, to nie będzie się to zgrywać z zapotrzebowaniem silnika.
Na przeładowanie wskazuje jeszcze fakt, że znalazłem poluzowany wąż przy intercoolerze po jego poprawieniu mam wrażenie, że jest gorzej Ostatnio edytowane przez Andi ; 27-10-2010 o 20:44 |
|
|
|
|
|
#27 |
|
![]() Zarejestrowany: 13-12-2009
Model: mazda 3
Silnik: 1,6 dtci y6 109 HP
Rocznik: 2004
|
bo 1 bar trzeba odjąć jako cisnienie atmosferyczne
testery np elm tak pokazuje blisko 1b jest gdy turbo nie podaje gdyby turbo bylo nawet wstanie podać 2.5bara to czapka z głowicy spadła by natychmiast |
|
|
|
|
|
#28 |
|
|
Nie jestem pewien co do tego odejmowania, bo to świadczyłoby, że przy kilkudziesięciu tysiącach obrotów na minutę turbina nie wytwarza żadnego ciśnienia...
Mam do Was pytanie - czy jak odepnie się kabelek z przepływki, to turbo u Was ciągnie wtedy czy nie? Bo u mnie nie ma żadnej różnicy (zapala się tylko check engine i aby go zgasić trzeba odpiąć na kilka sekund akumulator, żeby skasować błąd z pamięci - najprostszy sposób na kasowanie błędów bez użycia komputera) gdzieś czytałem chyba, że w tym modelu nie ma to wpływu. Czy ktoś mógłby to wypróbować? Bo naprawdę nie wiem czego szukać... |
|
|
|
|
|
#29 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
|
Mam pytanie: jakim programem sprawdzałeś ciśnienie doładowania? Bo przydałoby mi się coś takiego...
Gdzieś czytałem że turbinę z VTG po regeneracji jest bardzo ciężko ustawić i mogą się właśnie dziać różne ekscesy typu jak u ciebie lub zbyt niska moc. Na czym polega ustawienie? Niestety nie wiem... W focusach odpięcie przepływki nie wpływa na pracę silnika więc możliwe że w Mondeo też. Ciśnienie jest jednak chyba ok. Bo od tych 2,43 bara trzeba rzeczywiście odjąć 1 bar. Gdybyś rzeczywiście miał 2,5 bara to mógłbyś jeździć tylko ze sprężynką - ECU na to nie pozwoli.
Ibiza 6K FL 1.9 TDI VP 90 -> Golf 4 1.9 TDI PD 101 -> Focus MK2 FL 2.0 TDCI 136 -> Focus MK3 FL 2.0 TDCI 180 -> Superb MK3 FL 2.0 TDI 200 Ostatnio edytowane przez cezarg1410 ; 29-10-2010 o 12:25 |
|
|
|
|
|
#30 |
|
|
Robiłem to programem pcmscan - parametr absolute intake coś tam - pełnej nazwy parametru nie pamiętam
|
|
|
|