![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 25-11-2009
Model: Mondeo Kombi Mk 2
Silnik: 1,6 16V
Rocznik: 1998
|
Jak mam nie skreślać pompy, skoro jęczy dramatycznie? Ponawiam pytanie, czy w 1,6 1,8 i 2,0 są te same pompy wspomagania?
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 23-03-2007
Model: mondeo mk II kombi
Silnik: 1.8 td endura de
Rocznik: 1997 grudzień
|
Wydaje mi się, że pompy są te same, bo niby z jakiego względu miałyby się różnić? Skoro sprzedający oferuje do kilku wersji silnikowych tę samą pompę, to pewnie nie ma różnic a zawsze możesz reklamować. Dla pewności podjedź do jakiejś hurtowni motoryzacyjnej, to Ci chłopaki w katalogach sprawdzą. Tylko nie pytaj w autoryzowanym serwisie, bo tam raczej się nie dowiesz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam
|
|
|
#23 |
|
|
No okazało się, że w moim modelu montowano 2 rodzaje pomp wspomagania. Z resztą wcale mnie to nie dziwi bo z każdym elementem tak jest jak do tej pory. Różnią się one sposobem mocowania, oraz przyłączem wężyka idącego od zbiorniczka wyrównawczego. Tak więc po rozmowie ze sklepem i kontrolą w katalogu + dyskusją, która to jest u mnie, używka za 70 zł została zamówiona (w modelach z silnikami 1,6 1,8 i 2,0 są te same pompy). Oby na tym kłopoty ze wspomaganiem się skończyły.
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Dawid
Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0 TDCI 150KM>180KM>211KM chip
Rocznik: 2015
|
odnoscnie jeczenia. Jedno pytanko. Jakie masz opony i cisnienie???
Ciekawostka: przy moich letnich kleberach hp2 (kupilem nowe i eksploatuje do dzisiaj od 3 lat) przy cisnieniu 2.2 - dramat jesli chodzi o wspomaganie.. przerywanie, jeczenie i wszystko zle co mozna wymyslec. bez ingerencji w pompe, zmienialem na zimowki bridgestone lm20 - cisnienie 2.2 - problemy w 80% zniknely.... od tamtej pory klebery chodza na 2.5bara i jest "normalnie" takze w moim przypadku super miekkie klebery zbyt mocno obciazaly wspomaganie i czesciowo na wlasne zyczenie mialem to co mialem. nie chce sie czepiac ale sprawdz cisnienie w oponach przod Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
#25 |
|
![]() Imię: Krzysztof
Model: Mondeo Mk3
Silnik: 2,0 TDDi
Rocznik: 2001
|
A ja mam inną ciekawostkę a zarazem pytanie do WasGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jakiś czas temu zaczęła dawać o sobie znać pompa wspomagania...buczała...zmiany płynu nie dawały efektu nadal był czarny...ciężkie kręcenie kierownicą...wyrok - padła pompa wspomagania...niedługo miałem odbierać zamówioną pompę jednak w ostatnim czasie spaliła mi się sprężarka klimatyzacji przez wadliwe sprzęgiełko, poszło koło pasowe to od klimy...i teraz moje pytanie...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ktoś mi zasugerował że to buczenie pompy było spowodowane padającym kołem pasowym od klimy...czy to możliwe? WTF? trochę mnie to zdziwiło...i jakoś nie mogę w to uwierzyć...ale powiedzcie czy to możliwe...jutro odbieram auto więc dopiero jutro się przekonam czy faktycznie tak jest...ale jak myślicie?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#26 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
![]() Imię: Krzysztof
Model: Mondeo Mk3
Silnik: 2,0 TDDi
Rocznik: 2001
|
ja dzisiaj odebrałem auto po wymianie pompyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i chyba nie wyobrażałem sobie że kierownica może tak lekko kręcićGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jestem pod wrażeniem:0 NARESZCIE w moim Mondku nic nie stuka nie pukaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. jestem szczęśliwym człowiekiemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A co do pompy to ja zamówiłem z Wrocławia pompę regenrowaną za 230 złGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. z roczną gwarancjąGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. zobaczymy jak długo potrwa moja euforia bo mondek jest nieprzewidywalnyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Piotr
Model: mondeo kombi ghia
Silnik: 2.2 TDCI
Rocznik: 2005
|
Hej. To moze ja napisze historie z pompa ktora mi sie przytrafila... 3 lata temu jak pomykalem mk2 1,8 td. Zamienilem se kola z 14 na 16 z st. Wszystko bylo ok , ale po ok pol roku pompa zaczela przerywac i jeczec. Sprawdzam pasek ok. No to wymiana pompy. Kupilem nowy zamiennik, zwrocilem bo bez kola na pasek tylko z trzpieniem, przy demontazu kola ze starej pompy, celem zalozenia na nowa, kolko popekalo bo ktos wymyslil zeby e zrobic z plastiku. Dokupienie kola - niemozliwe. Kupilem uzywana pompe zalozyle - objawy identyczne jak przy starej pompie - zdziwko. Napialem mocniej pasek i wszystko wrocilo do normy. Jak sie okazalo przy tak bliskim ulozeniu kol (ok 2-3 cm, juz nie pamietam) strasznie ciezko wyczuc prawidlowy naciag. No a przy niestandardowych szerokich kapciach ten naciag jest szczegolnie wazny.
P.S. jakby ktos potrzebowal pompe to sluze, ale bez kola na pasek. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
|
Kolego Stolek6, a na ile wyceniasz tę swoją pompę?
Pozdrawiam
|
|
|
#30 |
|
|
Kolego Stolek6, a na ile wyceniasz tę swoją pompę?
Pozdrawiam
|