![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-06-2008
Model: 2x Citroen C5 Aircross
Silnik: 1.6 PT Hybrid
Rocznik: 2023
|
tak, mam na myśli końcówki/złączki zakładane na filtr paliwa. wypada je zdjąć i obejrzeć uszczelki czy nie są uszkodzone. zestawu uszczelek do filtra nie dostaniesz chyba ale na pewno coś się da dobrać gdyby były uszkodzone tylko trzeba by było je pomierzyć.
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Igor
Model: grand cmax
Silnik: 1.6tdci
Rocznik: 2013
|
No cóż, aby zamknąć ten temat po wielu odwiedzinach u 'fachowców' powiem tak autka już nie mam, ale żeby inni mogli mieć to na myśli jak by mieli podobne problemy ze swoim. Proszę sprawdzić dobrze turbo. W moim przypadku to był prawdopodobny problem (jako że nikt nie potrafił go z mechaniorów rozwiązać) to padająca turbosprężarka - blokująca się łopatka, turbo rozsypało się w drobny mak Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - przy zapaleniu auta nie otwierał się mechanizm turbosprężarki (elektronicznie sterowany) przez co auto nie reagowało na dodawanie gazu. Na trasie ponad 1500km auto zaczęło kopcić, straciło moc, po zatrzymaniu okazało się nie ma oleju w silniku (nomen omen kontrolka zapaliła się jakieś 400-500m przed zjazdem do serwisu na autostradzie - kontrolka oleju) - następna sprawa niemożność wyłączenia auta kluczykiem, auto nie chciało przestać pracować, pokazał się biały dym, myślałem że się palę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - no cóż wydaje mi się że jeśli któryś z forumowiczów będzie miał podobny problem - polecam sprawdzić dobrze turbo - aby uniknąć dużo większej awarii aniżeli wymiana turbo. Pozdrawiam
|
|
|
|
|
|
#23 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 29-09-2006
Model: mondeo
Silnik: 2.2 TDCi
Rocznik: 2006
|
Cytat:
U mnie, przy podobnych objawach jak w pierwszym poście tematu, przyczyną był padający rozrusznik. Po wymianie rozrusznika problem zniknął. Wcześniej odpalał bez problemu tylko jak był zupełnie zimny. Najgorzej było jak przy minimalnie tylko ogrzanym silniku ale jeszcze nie ciepłym. Raz musiałem odpalić na mrozie i przestawić samochód na pakowanie bagażnika o kilkadziesiąt metrów. Potem czekałem 5 min. aż wszedł po odpaleniu na właściwe obroty (smrodząc przy tym okrutnie) i zaczął reagować na pedał gazu. Z kolei przy gorącym silniku znowu odpalał prawie bez problemu (1-2s. opóźnienia przy reakcji na gaz). Mechanik tłumaczył to tym, że stary (8 lat) rozrusznik nie miał siły rozkręcić silnik do odpowiednich obrotów a przy chociaż minimalnie ogrzanym silniku mieszanka była już inna, komputer głupiał i potrzebował trochę czasu na przejście do normalnego trybu. Czym silnik cieplejszy tym krócej trwało to przejście. Natomiast przy pierwszym odpalaniu na zimno komputer bardziej "mobilizuje się", startuje z bogatszą mieszanką (to tak w skrócie i opisowo żeby było zrozumiałe dla laików Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ).
|
|