![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#21 |
ford::amateur
![]() Imię: Tomasz
Model: Mondeo Mk IV
Silnik: 2.0
Rocznik: 2009
|
![]()
Temat ogarnięty. Fioletowym kablem leci Voltarz od 0 do 12/14 ( zależy czy auto odpalone). U mnie musiał być przegnity, pomimo tego że pokazywał prąd, jednak wentylator ani drgnął. Znalazłem kabel na wtyczce przy komputerze (B-15, środkowa wtyczka), przylutowałem nowy (dociągając go aż do wtyczki przy module) i wszystko trybi! Dodam że rozbierałem to wszystko jeszcze raz gdyż przez chwilę nie działało, kiepskie styki przy kompie, warto użyć preparatu do kontaktu. Może komuś się przyda tutorial.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
![]() Zarejestrowany: 10-12-2015
Model: Mondeo
Silnik: 2.0 PB
Rocznik: 2k7
|
![]()
Witam. Problem ten sam, ale niestety zabiorę się za to po świętach ale chciałbym jeszcze sprawdzić czy wentylator pójdzie w trybie awaryjnym lub czy też trochę zmieni mi się napięcie na fiolecie, (teraz w granicy 2,4-2,5V), jakbym odłączył czujnik temperatury cieczy?? Czy ktoś wie może gdzie on się znajduje?
Ostatnio edytowane przez radziu784 ; 20-04-2019 o 10:00 |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
ford::beginner
![]() Imię: Mateusz
Model: Ford s-max
Silnik: Diesel
Rocznik: 2007
|
![]()
Witam forumowiczow. Posiadam mk4 2.0 tdci 116 km. Mi rowniez nie dziala wentylator. Blad na komputerze widnieje P0691. Kupilem drugi sterownik z mondeo rozbieranego i problem ten sam. Jak usune blad z kompa to klima na 5 sekund sie zalacza i ponownie wrzuca blad. Czy to mozliwe ze oba sterowniki wentylatora padniete? Z klima wszystko oki. Bo czynnika do pelna i po kontroli. Czytalem nad tym kabelkiem fioletowym.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
ford::average
![]() Imię: Łukasz
Model: S-max
Silnik: 2.5t
|
![]()
Ja przy zepsutym module sterownika miałem kod błędu P0485 usterka wewnętrzna elementu.
Najprościej odkręcić moduł od wentylatora (w smaksie musiałem odkręcić lewy reflektor i później jedna śruba ). Jak jest moduł na górze to łatwo zmierzyć napięcie na wyjściu. U mnie nie było napięcia na wyjściu. Na fioletowym kabelku 3.5V. Tylko uważaj na załączanie klimy przy niesprawnym wentylarorze, na postoju rośnie ciśnienie w układzie klimy i wywala czynnik przez zawór |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 06-02-2018
Model: Mk4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2011
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
|
![]()
Dokładnie, przy wysokim ciśnieniu wyłącza sprężarke i czeka do jazdy tzn do schlodzenia wymiennika i wsio
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
ford::average
![]() Imię: Łukasz
Model: S-max
Silnik: 2.5t
|
![]()
Ooo czyli mam do sprawdzenia czujnik ciśnienia na klimie, bo jak ciśnienie wzrasta to sprężarka się nie wyłączyła.
W którym miejscu szukać tego czujnika? |
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 06-02-2018
Model: Mk4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2011
|
![]()
Czujnik wysokiego ciśnienia, to ten do którego dochodzi 4 pinowa wtyczka (na jednym z aluminiowych krócców układu) - poszukasz zdjęć w temacie o klimatyzacji. Ale nie polecam samodzielnej wymiany, bo jak nie zadziała zawór to wyleci Ci cały czynnik i jeszcze się poparzysz.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
![]() Zarejestrowany: 23-12-2012
Model: Focus Mk4
Silnik: 2.0 ecoblue
Rocznik: 2020
|
![]()
Może się komuś przyda. Mondeo Mk4 po lifcie (2011) 2.0 TDCi, jeden wentylator na chłodnicy. Fioletowy przewód od sterownika wentylatora na obudowie wentylatora chłodnicy jest zakończony przy sterowniku silnika w czarnej kostce (kostki są trzy, czarna znajduje się najbliżej silnika). W załączeniu zdjęcie na którym pinie znajduje się ten przewód. U mnie akurat to połączenie było w porządku, a problem rozwiązałem przez dogięcie styków zasilających w 3-pinowej kostce dochodzącej na sterownik wentylatora, mimo że wszystko wyglądało ok. Objawem był też brak klimy i błąd P0480.
Ostatnio edytowane przez tomasz502 ; 22-04-2019 o 13:20 |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 | |
|
![]() Cytat: