![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::average
![]() Imię: Krzysiek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1,6 100 ps
Rocznik: 2005
|
Dziękuję koledze
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
za pomoc, bo dzięki niemu samochód odżył bez dodatkowych kosztów oraz centralny zamek śmiga jak się patrzy.
BTW. Kolego technik08 - znasz się na rzeczy. |
|
|
|
|
|
#22 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
Przecież centralny zamek jest wbudowany w GEM!!!Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W krańcowym przypadku wystarczyło dołożyć fabryczny odbiornik centrala (jeśli go rzeczywiście nie ma w samochodzie - choć wątpię, bo prawie zawsze był...) za jakieś 20-25zł [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] (opisywany bzdurnie, bo handlarze nie wiedzą co sprzedają)... Do tego wystarczyło dorobienie 1 oryginalnego klucza z pilotem i w wszystko by było zapewne za podobne pieniądze "jak z fabryki" a nie taka koszmarna rzeźba...
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 03-10-2015 o 22:54 |
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
ford::average
![]() Imię: Krzysiek
Model: Focus Mk2
Silnik: 1,6 100 ps
Rocznik: 2005
|
Zapłaciłem 60 zł. z przesyłką za moduł centralnego zamka, więc wyszło całkiem przyzwoicie, a poza tym jak się nie ma wiedzy (piszę o sobie) w danym temacie, to się szuka rozwiązań najprostszych.
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 15-11-2015
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2006
|
Przejrzałem cały wątek i chciałbym uruchomić pilota do zamka centralnego. Zrobiłem mały zwiad (wywaliłem schowek i lamkę) i ustaliłem:
1. Nie mam modułu przy lampce (tego 3M5T15K602AC). 2. Ktoś kiedyś założył alarm i wpiął się pod GEM - ale pająk jest okrutny i nie doszedłem jak. Pilota od alarmu nie mam i nawet nie wiedziałem, że ten alarm tam siedzi 3. Nie ma wiązki od lamki po słupku (na słupku nie ma żadnego kabla) - być może monter alarmu zawinął sobie wiązkę i założył gdzie indziej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. albo zwinął i użył do podłączenia swojego alarmu). Nie ma problemu, żeby odkupić taki moduł (IMMO) na allegro, nawet z wtyczką i uciętymi kablami. Tylko teraz odbudowując wiązkę - gdzie ją wpiąć? Pod ten wtyk C99 piny 13 i 14? Poradźcie jak to najlepiej takie połączenie jeszcze raz odtworzyć? Czy jest szansa, że jak był alarm ze sterowaniem zamka to ten odbiornik będzie w GEMie aktywny i objedzie się bez ELMconfia? Maciek |
|
|
|
|
|
#25 |
|
FCP member
|
Odbiornik centrala można bez problemu podłączyć na krótkim kawałku kabla zaraz koło GEM, nie trzeba go ciągnąć w miejsce fabryczne koło lampki. W poliftach odbiornik wmontowany jest wprost w GEM i tez działa...
Bez ELMconfiga się nie obejdzie.
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 14-12-2015 o 18:53 |
|
|
|
|
|
#26 |
|
|
Ok, super wiadomość tylko, w które piny wpiąć te 3 wychodzące z modułu kable. ?
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
FCP member
|
Sam sobie popatrz w schematy: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
|
|
|
|
#28 |
|
|
Hmm, chyba mam. Zostaje odgrzebać w kablach. Dzięki
I jeszcze ta konfiguracja - czy wystarczy usunąć zaznaczenie: Wbudowany odbiornik radiowy zdalnego st. (na żółto). W jakimś innym temacie było też, że trzeba zaznaczyć "Remote keyless entry is car content" - możesz podpowiedzić które to pole (posiadanie modułu Keyless?) Ostatnio edytowane przez macmaciek ; 14-12-2015 o 20:03 |
|
|
|
|
|
#29 |
|
|
Znalazłem u siebie kostkę pod lampką. Dla innych poszukujących - nie rzuca się w oczy. Jest przyklejona na równo do podsufitki i bez konkretnego zagrzewania ręka cieżko ja wymacać. Ale to już mam za sobą.
Sprawdziłem jeszcze konfiguracje i u mnie wszystko praktycznie jest NieZaznaczone. W tym Wbudowaby odbiornik(..) jest tez pusty. Czy to znaczy ze podłączam moduł i zadziała bez dalszych zmian konfigu? |
|
|
|
|
|
#30 |
|
|
Odpowiem sam sobie: tak podłączysz odbiornik i od razu zadziała. Elmconfig zbędny.
|
|
|
|