Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Zobacz wyniki ankiety: Czy Twoj C-Max MK1 ma tendencję do ściągania?
Tak, ściąga w lewo 7 43.75%
Tak, ściąga w prawo 2 12.50%
Tak, ściaga, ale raz w lewo a innym razem w prawo 2 12.50%
Nie, absolutnie, prowadzi się jak marzenie 5 31.25%
Głosujących: 16. Nie możesz głosować w tej sondzie

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-07-2011, 08:01   #21
panoramix
ford::average

Model: Focus C-Max / Volvo V50
Silnik: 1,6 tdci / 1.6D
Rocznik: 2004 / 2007
Domyślnie Odp: Dziwnie ściąga w lewo

colin, to nie jest sciaganie raz w lewo (przy przyspieszaniu) raz w prawo (przy hamowaniu).

Jestem wlasnie po wymianie kompletnych amorow z przodu, tj. amoryzatory, odboje, oslony, lozyska amortyzatorow oraz poduszki. Jedna i druga strona.
Owszem, lozyska byly rozwalone, ale ich wymiana nie przyniosla zadnej poprawy......

I ja rowniez zaczynam sie juz zastanawiac czy przypadkiem nie jest tak ze ten typ tak ma.....

panoramix jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-07-2011, 09:41   #22
tomtomasz
ford::advanced

Model: C-max
Silnik: 1,6 EcoBoost 182
Rocznik: 11

wpadłem na pewien pomysł przypadkowo odnajdując mój wydruk z geometrii robionej przed kupnem i po kupnie auta...

i zauważyłem że każdy parametr ma jakąś tam tolerancję... (tzw. plus minus)... i w skrajnym przypadku odchył każdego koła z osobna może mieścić się w widełkach lecz zsumowane odchylenia mogą dawać dla auta potencjał do wybierania jednego z kierunków (np. lewego)...

mam nadzieję że opisałem czytelnie moje przemyślenia...

w tak reaktywnym zawieszeniu jakie ma focus minimalne preferencje zbieżności mogą mieć na to wpływ...

tak sobie rozmyślałem właśnie...
tomtomasz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-07-2011, 20:14   #23
motorek26
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Adam
Model: Yamaha r1 rn 19/yamaha r6 rj06
Silnik: 1.0 193 km/ 600
Rocznik: 2008/2005

Cytat:
Napisał tomtomasz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zauważyłem że każdy parametr ma jakąś tam tolerancję... (tzw. plus minus)... i w skrajnym przypadku odchył każdego koła z osobna może mieścić się w widełkach lecz zsumowane odchylenia mogą dawać dla auta potencjał do wybierania jednego z kierunków (np. lewego)...
co ty wypisujesz zastanów sie
wszystkie c-max y tak mają wszystkie są źle poustawiane mimo że były sprawdzane u innych diagnostów a i nawet maszyny do sprawdzania są różne i żadna nie jest tak idealna żeby sie pokrywało wszystko

tym bardziej tak jak jest u pkondratiukjedziesz na wprost i nic nie ciągnie możesz puścić kierownice i auto jedzie prosto jak po stole w pewnym momencie samo zaczyna ściągać nie ma znaczenia co to za ulica on sam decyduje kiedy zacznie ściągać nie ma na to żadnej reguły
motorek26 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-07-2011, 21:52   #24
tomtomasz

Cytat:
Napisał motorek26 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
on sam decyduje kiedy zacznie ściągać
no to w przeciwieństwie do mnie rozwiązałeś problem... pkondratiuk powinien ci podziękować...

jeżeli moje rozmyślania/kombinowania aby pomóc forumowiczowi z problemem były strzałem poza tarczę to bardzo mi przykro... bo faktycznie zastanowiłem się nad tym co wypisuje (a nie jestem fachowcem ani mechanikiem) i uznaję że stwierdzenie
Cytat:
Napisał motorek26 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
wszystkie c-max y tak mają
jest bardziej trafioną diagnozą...

przepraszam za OT
Stary 10-07-2011, 22:15   #25
SpEcMeN

Model: fiat 500x
Silnik: 1.4 MA 170KM AT9
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał pkondratiuk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
I ja rowniez zaczynam sie juz zastanawiac czy przypadkiem nie jest tak ze ten typ tak ma.....
Spytam z ciekawości czy Twoje auto nie było bite? bo dziwne jest to co piszesz..
SpEcMeN jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-07-2011, 06:05   #26
panoramix

Tak, auto mialo kolizje drogowa, nie jakis wielkie bum - w prawy przod. Niemniej tak jak wspomnialem geometria jest jak najbardziej w porzadku....

Po ostatnie probie rozwiazania problemu, tj. wymianie amorow z lozyskami na przodzie sytuacja sie nie poprawila. Wydaje mi sie jednak ze owo sciaganie dotyczy kierunku nierownosci.
Jezeli jezdnia jest mocno nachylona, kierownica ucieka w lewo. Jezeli jezdnia jest plaska lub nachylona w prawo - samochod jedzie prosto lub delikatnie kierownica ucieka w prawo. Pisze delikatnie, bo w porownaniu do skrecania w lewo jest troszku mniejsze.

Ostatnio edytowane przez panoramix ; 11-07-2011 o 06:10
Stary 11-07-2011, 07:30   #27
panoramix

Cytat:
Napisał tomtomasz Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
w tak reaktywnym zawieszeniu jakie ma focus minimalne preferencje zbieżności mogą mieć na to wpływ...

tomtomasz - moglbys zeskanowac swoja geometrie, tak bym ja porownal ze swoja? Pomimo wszystko, wydaje mi sie ze poajde raz jeszcze na pelna geometrie, ale tym razem gdzies do Forda, i porozmawiam co i jak.
Ostatnim razem, po wymianie wszystkich tulei wahaczy z tylu, bylem na geometrii, facet potwierdzil ze z pomiarow wynika ze samochod ma prawo delikatnie uciekac w lewa strona. Zgodze sie z Toba ze focus ma bardzo reaktywne zawieszenie, a dodajac do tego adaptacyjne wspomaganie oraz pewne odchylki (pomimo ze w tolerancji) w geometrii moze i otrzymalem taki efekt.

Tak jak wspomnialem - auto nie sciaga samoczynnie, tj kierownica podaza za kierunkeim, z tendencja do lewej strony. Ale wystarczy wyjechac na dobra nawierzchnie i sytuacja sie znaczaco poprawia, bo nei jest obserwowalny ten efekt. Nie ma rowniez znaczenia czy przyspieszam czy hamuje. Samochod jest w wymienionych kwestiach bardzo zachowaczy.

Zastanawiam sie tylko czy mozna ustawic na geometrii ktorykolwiek z parametrow tak, by auto mialo odwrotna tendencje....
Stary 11-07-2011, 08:41   #28
tomtomasz

Cytat:
Napisał pkondratiuk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jezeli jezdnia jest mocno nachylona, kierownica ucieka w lewo. Jezeli jezdnia jest plaska lub nachylona w prawo - samochod jedzie prosto lub delikatnie kierownica ucieka w prawo. Pisze delikatnie, bo w porownaniu do skrecania w lewo jest troszku mniejsze.
I ja mam podobnie...

Czekam na priv gdzie mam wysłać skany (albo bardziej fotki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )
Stary 13-07-2011, 19:16   #29
panoramix

Zapraszam do lektury...... :-)))

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

I co wy na to? Ja wnioskuje by sprawdzić naprawde pożądnie tuleje wahaczy na przodzie oraz przeprowadzić porządną geometrie zgodnie ze wskazówkami jak powyżej.... min. z włączonym silnikiem, tak by wspomaganie również działało....

Pozdrowionka!
Stary 14-07-2011, 10:00   #30
colin barbazynca

Model: C-Max Ghia / Swift Saudi Arabia
Silnik: 2.0 tdci dpf/ 1.3 103KM
Rocznik: 2008 / 1993

No ja o tulejach mowilem, bo sam niejednokrotnie ustawialem zbierznosc za czasow studenta i wiem jak to dobrze zrobic. Od razu mowie, ze za 100zl to by mi sie nie chcialo ustawiac w zyciu zbierznosci w c-maxie, bo tam dochodzi regulacja tylnego zawieszenia (co na oko widac w wiekszosci ze jest zle) i jest duzo pracy aby zrobic to naprawde porzadnie, czego wiekszosc zakladow nie robi bo samo zrozumienie instrukcji obslugi urzadzenia jest dla nich niemozliwe nie wspominajac juz o wprowadzeniu jej w zycie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
colin barbazynca jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
c-max , ford

Zasady postowania