![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
Zobacz wyniki ankiety: Czy Twoj C-Max MK1 ma tendencję do ściągania? | |||
Tak, ściąga w lewo |
![]() ![]() ![]() ![]() |
7 | 43.75% |
Tak, ściąga w prawo |
2 | 12.50% |
Tak, ściaga, ale raz w lewo a innym razem w prawo |
2 | 12.50% |
Nie, absolutnie, prowadzi się jak marzenie |
5 | 31.25% |
Głosujących: 16. Nie możesz głosować w tej sondzie |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#21 |
ford::average
![]() Zarejestrowany: 22-05-2011
Model: Focus C-Max / Volvo V50
Silnik: 1,6 tdci / 1.6D
Rocznik: 2004 / 2007
|
![]()
colin, to nie jest sciaganie raz w lewo (przy przyspieszaniu) raz w prawo (przy hamowaniu).
Jestem wlasnie po wymianie kompletnych amorow z przodu, tj. amoryzatory, odboje, oslony, lozyska amortyzatorow oraz poduszki. Jedna i druga strona. Owszem, lozyska byly rozwalone, ale ich wymiana nie przyniosla zadnej poprawy...... I ja rowniez zaczynam sie juz zastanawiac czy przypadkiem nie jest tak ze ten typ tak ma..... |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 30-12-2009
Model: C-max
Silnik: 1,6 EcoBoost 182
Rocznik: 11
|
![]()
wpadłem na pewien pomysł przypadkowo odnajdując mój wydruk z geometrii robionej przed kupnem i po kupnie auta...
i zauważyłem że każdy parametr ma jakąś tam tolerancję... (tzw. plus minus)... i w skrajnym przypadku odchył każdego koła z osobna może mieścić się w widełkach lecz zsumowane odchylenia mogą dawać dla auta potencjał do wybierania jednego z kierunków (np. lewego)... mam nadzieję że opisałem czytelnie moje przemyślenia... w tak reaktywnym zawieszeniu jakie ma focus minimalne preferencje zbieżności mogą mieć na to wpływ... tak sobie rozmyślałem właśnie... |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 | |
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Imię: Adam
Model: Yamaha r1 rn 19/yamaha r6 rj06
Silnik: 1.0 193 km/ 600
Rocznik: 2008/2005
|
![]() Cytat:
wszystkie c-max y tak mają wszystkie są źle poustawiane mimo że były sprawdzane u innych diagnostów a i nawet maszyny do sprawdzania są różne i żadna nie jest tak idealna żeby sie pokrywało wszystko tym bardziej tak jak jest u pkondratiukjedziesz na wprost i nic nie ciągnie możesz puścić kierownice i auto jedzie prosto jak po stole w pewnym momencie samo zaczyna ściągać nie ma znaczenia co to za ulica on sam decyduje kiedy zacznie ściągać nie ma na to żadnej reguły |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 | ||
|
![]() Cytat:
jeżeli moje rozmyślania/kombinowania aby pomóc forumowiczowi z problemem były strzałem poza tarczę to bardzo mi przykro... bo faktycznie zastanowiłem się nad tym co wypisuje (a nie jestem fachowcem ani mechanikiem) i uznaję że stwierdzenie Cytat:
przepraszam za OT |
||
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | |
![]() Zarejestrowany: 10-08-2005
Model: fiat 500x
Silnik: 1.4 MA 170KM AT9
Rocznik: 2016
|
![]() Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
|
![]()
Tak, auto mialo kolizje drogowa, nie jakis wielkie bum - w prawy przod. Niemniej tak jak wspomnialem geometria jest jak najbardziej w porzadku....
Po ostatnie probie rozwiazania problemu, tj. wymianie amorow z lozyskami na przodzie sytuacja sie nie poprawila. Wydaje mi sie jednak ze owo sciaganie dotyczy kierunku nierownosci. Jezeli jezdnia jest mocno nachylona, kierownica ucieka w lewo. Jezeli jezdnia jest plaska lub nachylona w prawo - samochod jedzie prosto lub delikatnie kierownica ucieka w prawo. Pisze delikatnie, bo w porownaniu do skrecania w lewo jest troszku mniejsze. Ostatnio edytowane przez panoramix ; 11-07-2011 o 06:10 |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
|
![]() Cytat:
tomtomasz - moglbys zeskanowac swoja geometrie, tak bym ja porownal ze swoja? Pomimo wszystko, wydaje mi sie ze poajde raz jeszcze na pelna geometrie, ale tym razem gdzies do Forda, i porozmawiam co i jak. Ostatnim razem, po wymianie wszystkich tulei wahaczy z tylu, bylem na geometrii, facet potwierdzil ze z pomiarow wynika ze samochod ma prawo delikatnie uciekac w lewa strona. Zgodze sie z Toba ze focus ma bardzo reaktywne zawieszenie, a dodajac do tego adaptacyjne wspomaganie oraz pewne odchylki (pomimo ze w tolerancji) w geometrii moze i otrzymalem taki efekt. Tak jak wspomnialem - auto nie sciaga samoczynnie, tj kierownica podaza za kierunkeim, z tendencja do lewej strony. Ale wystarczy wyjechac na dobra nawierzchnie i sytuacja sie znaczaco poprawia, bo nei jest obserwowalny ten efekt. Nie ma rowniez znaczenia czy przyspieszam czy hamuje. Samochod jest w wymienionych kwestiach bardzo zachowaczy. Zastanawiam sie tylko czy mozna ustawic na geometrii ktorykolwiek z parametrow tak, by auto mialo odwrotna tendencje.... |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 | |
|
![]() Cytat:
Czekam na priv gdzie mam wysłać skany (albo bardziej fotki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
|
![]()
Zapraszam do lektury...... :-)))
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] I co wy na to? Ja wnioskuje by sprawdzić naprawde pożądnie tuleje wahaczy na przodzie oraz przeprowadzić porządną geometrie zgodnie ze wskazówkami jak powyżej.... min. z włączonym silnikiem, tak by wspomaganie również działało.... Pozdrowionka! |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
![]() Zarejestrowany: 08-01-2011
Model: C-Max Ghia / Swift Saudi Arabia
Silnik: 2.0 tdci dpf/ 1.3 103KM
Rocznik: 2008 / 1993
|
![]()
No ja o tulejach mowilem, bo sam niejednokrotnie ustawialem zbierznosc za czasow studenta i wiem jak to dobrze zrobic. Od razu mowie, ze za 100zl to by mi sie nie chcialo ustawiac w zyciu zbierznosci w c-maxie, bo tam dochodzi regulacja tylnego zawieszenia (co na oko widac w wiekszosci ze jest zle) i jest duzo pracy aby zrobic to naprawde porzadnie, czego wiekszosc zakladow nie robi bo samo zrozumienie instrukcji obslugi urzadzenia jest dla nich niemozliwe nie wspominajac juz o wprowadzeniu jej w zycie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
![]() |
![]() |