Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Life > Hyde-Park
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 13-07-2011, 16:00   #21
Kubus88
ford::average

Model: H. Accord & Jaguar XJ6
Silnik: 2.2 & 3.2
Rocznik: 1992 & 1996
Domyślnie Odp: Nowe gorsze niż stare

Moim zdaniem to trochę nie bardzo porównywać Polskę z innymi krajami bo przecież weźcie pod uwagę zarobki nasze i Niemieckie.

Oczywiście, że nie trzeba kupować nowego za 100tys, są tańsze. Uwzględniając wszystkie promocje, złomowanie starego grata i zniżkę przy kupnie w styczniu czy lutym auta z zeszłorocznej serii za ile wyrwiesz jakieś cudo typu Chevrolet Spark/Kia Picanto/Fiat Panda? Za 30 tys? To ja dziękuje za takie cudo. Wolę kilkuletniego Focusa za 25 i zostaje mi 5 na pranie wypierdzianych foteli i malowanie błotnika, bo Helga w Niemczech się zagapiła.

Nie wiem jak wy ale ja uważam, że gdyby nie ludzie podniecający się zdjęciami swojego samochodu z każdego profilu i fani jednej marki nie byłoby tego forum, klubu itp.

Ostatnio edytowane przez Kubus88 ; 13-07-2011 o 16:14
Kubus88 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-07-2011, 16:29   #22
mkaminski100
ford::expert

Model: rozne
Silnik: kilka
Rocznik: za stare

Czytalem wlasnie aukcje faceta ktory sprzedawal pralke ktora kupil 8 tygodni temu, taka najbardziej topowa co tylko nie gada jeszcze.
Po tych osmiu tygodniach jeden paddle (plastik w bebnie) odpadl. Przyjechal Pan Serwis i powiedzial, ze klient zepsul i on naprawic nie moze. Do tego w miedzyczasie w praniu wpadlo wzmocnienie biustonosza (ktore Pan Serwis znalazl) i powiedzial, ze to "TO" uszkodzilo pralke, czyli klient zawinil.
Pincset funtow poszlo na smietnik...no w sumie 470, bo 130 dostal za uszkodzona.
Tak wiec nie tylko mam wrazenie, ze dziwna niespotykanie regularna "psujnosc" jest jakby zaprojektowana, ale martwi to, ze niestety ludzie do napraw maja czesto inteligencje malpy i spryt bawola. Tak jest gdzie sie nie popatrzy. Jak Panu w ASO komputer powie, ze cos jest zepsute to on to musi wymienic, nawet jak zepsute nie jest (bo klient placi i tak). I to nie tylko ASO, bo kazdy "spec" teraz robi.

Jak musze czasami rozmawiac z ludzmi z serwisu to wlos mi staje na glowie. Skad oni ich biora? Nie ma czlowieka ktory mysli, sa malpy wyuczone obslugiwac program (i to tez nie do konca).

I do tego jest dziwny poklask ludzi tam idacych. Nie ma juz mody z lat 70-80tych bycia "miszczem" w naprawianiu i usprawnianiu. Kiedys to prawie zawody byly, a teraz w modzie jest powiedziec "Czas to piniondz, wiec nie mam czasu na grzebanie. Eee, tam tysiak zaplacilem, ale warto bylo..." Niestety nawet jezeli ktos jak chlop krowie na rowie wytlumaczy jak naprawic cos w 2-3 godziny. Dla mnie sprawdzenie czegos samemu, rozebranie, poznanie i proba naprawy to najwieksza przyjemnosc mimo, ze czasu mam coraz mniej. Wtedy tez czesto wychodzi jakie bajki i zaslyszane historie ludzie powtarzaja latami bo nigdy nie widzieli tego o czym sie wypowiadaja.

I tak wracamy do poczatku - stajemy sie niewolnikami niewiedzy i ignorancji.
Cytat:
" (Are) We growing wiser, are we just growing tall?"

Ostatnio edytowane przez mkaminski100 ; 13-07-2011 o 16:31
mkaminski100 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-07-2011, 16:54   #23
Kubus88
ford::average

Model: H. Accord & Jaguar XJ6
Silnik: 2.2 & 3.2
Rocznik: 1992 & 1996

Święta prawda. Sam tego doświadczyłem nie raz przy swoim starym aucie. Jadę do mechanika, mówię mu o co mi chodzi a ten patrzy na mnie, patrzy pod maskę i rusza ramionami... "Kupiłbyś sobie wreszcie coś nowszego to chociaż dałoby się podłączyć do komputera, to bym wiedział co mu dolega..." I podobny tekst już słyszałem kilka razy w różnych warsztatach. Nie da się podłączyć, to nie naprawię.
Kubus88 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-07-2011, 17:20   #24
Atlis

W nowym samochodzie, jak mi sie wydaje ze cos jest nie tak, ide do serwisu i robia. W starym samochodzie place jak glupi nawet za to, ze kogos poprosze by sie pofatygowal sprawdzic czy tak jest. Samemu mozna sobie naprawiac auto stare 15-20lat.

Samochody nie kupuje z milosci do marki, mialem ich 5 a tylko dwa byly tej samej marki. Wiec jaki to ja nie jestem fanem? Interesuje mnie co za swoje pieniadze dostane a akurat teraz sie tak zlozylo, ze wygral Ford. Czy tak bedzie nastepnym razem?

Chcecie kupowac stare auta, kupujcie. Tlumaczcie sobie ich zakup jak chcecie. Ja wole nowe. Bo nowe to nowe. Kto nie wie jak to jest jak sie wyjezdza z salonu z szampanem i wszystko wokol pachnie nowoscia nie zrozumie. Lizaka tez po sasiadowi do ust nie wsadzicie...
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-07-2011, 17:22   #25
mkaminski100

Niektorzy maja sprzet i nie potrafia nic z tym zrobic.
Znajomy ma BMW 1.8 (nie znam sie na "budach", ale kupil prawie nowa w 2003 czy 04). Cos mu pukalo, wiec pojechal do "specow od BMW".
Podlaczyli, posprawdzali, dumali na komputerach. W koncu specowi neurony zatrybily, bo przeciec BMW i hamulce to na pewno, albo czujniki ABS, albo pompa.
No i spec sie pyta kolegi:
- to co mam robic najpierw?
-Hmmm, a co tansze?

No to 450 Funtow lzejszy ale z nowymi czujnikami kolega znow uslyszal dzwonienie. Spec wiec mowi, ze na pewno pompa, ale kumpel musial spasowac, bo nie mial akurat w tym miesiacu luznych 2500.

No i mi to opowiada. Wyszlismy wiec na przerwie na dwor, kazalem pokazac kiedy stuka. Po 30 minutach pracy, wyczyszczeniu jarzma i przyklepaniu klocka z tylu stukanie ustalo.
Czujnikow nowych w aucie nie widzialem...ale juz nawet nie mowilem o tym.
Stary 13-07-2011, 17:35   #26
Atlis

niestety to prawda...

ale od tego jest gwarancja. maja sie glowic az nie znajda...
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-07-2011, 17:40   #27
mkaminski100

Cytat:
Napisał Atlis Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W nowym samochodzie, jak mi sie wydaje ze cos jest nie tak, ide do serwisu i robia.
Ale co robia? Pytaja sie komputera i wymieniaja az trafia. Gwarancja szybko mija...a wtedy. Poza tym wiem ile serwisow spycha wine na "zla obsluge klienta".
Probowalem odzyskac kase za uszkodzona dwumase na gwarancji, DPF czy turbo? Powodzenia zycze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał Atlis Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W starym samochodzie place jak glupi nawet za to, ze kogos poprosze by sie pofatygowal sprawdzic czy tak jest. Samemu mozna sobie naprawiac auto stare 15-20lat.
A jak sie skonczy gwarancja to nowy sie latwiej naprawia? Ja spokojnie naprawiam 3-4 latki. Turbo, sprzegla, wtryski itd. Roznicy lat swietlnych nie ma, trzeba chciec, a technika zaskakujaco jest podobna.
I tak samo mam prace, tak samo mam dom i mam czas na przyjemnosci i auta.

Cytat:
Samochody nie kupuje z milosci do marki, mialem ich 5 a tylko dwa byly tej samej marki. Wiec jaki to ja nie jestem fanem? Interesuje mnie co za swoje pieniadze dostane a akurat teraz sie tak zlozylo, ze wygral Ford. Czy tak bedzie nastepnym razem?.
Nie chodzi o milosc do marki, tylko chelpnienie sie nowym jakby to byl synonim statusu spolecznego...choc w Polsce niestety dalej nim jest. Rozumiem kupienie nowego auta, bo ktos jest mankut z mechaniki i kazdy go moze oszukac. Nie rozumiem chelpienia i pieszczenia, bo nikt tu nie siedzal ani nic dotykal poza mna.
Kogo znam i ma nowe auto, idzie, kupuje i jezdzi, ale nie glaszcze.
Podusie do spanie Foce kupiles? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Chcecie kupowac stare auta, kupujcie. Tlumaczcie sobie ich zakup jak chcecie. Ja wole nowe. Bo nowe to nowe. Kto nie wie jak to jest jak sie wyjezdza z salonu z szampanem i wszystko wokol pachnie nowoscia nie zrozumie. Lizaka tez po sasiadowi do ust nie wsadzicie...
Tylko, ze nikt tu Ciebie nie przekonuje. Jak sie lasisz na szampana to zapraszam. Kupie prawdziwego i lizaka dam! A do tego choinke "nowe auto" gratis"

Musisz zrozumiec, ze sa ludzie dla ktorych to co napisales jest smieszne, bo stac ich na nowe, rozumieja jak to jest wyjechac nowym, ale z wyboru nie chca. Twoje nowe zaraz nie bedzie takie nowe chocbys nie wiem jak sie prezyl, a kolejni jak Ty zaczna wklejac swoje zdjecia z modeli ktore maja jeszcze bardziej kolorowe cuda na kiju niz Twoj, a ty bedziesz musial znow zaczac myslec jak sie naprezyc i kupic nowe...
A moje stare bedzie dalej stare, tylko, ze nie bede musial oplakiwac i pokazywac kolegom kazdej ryski.
Stary 13-07-2011, 17:55   #28
FrogsterPL
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: Galaxy Mk3
Silnik: 1.6EB 160 KM
Rocznik: 2011

Cytat:
Napisał mkaminski100 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Probowalem odzyskac kase za uszkodzona dwumase na gwarancji, DPF czy turbo? Powodzenia zycze
Dwumasa dwumasą, ale DPF i turbo często siadają z winy użytkowników. DPF od jazdy po mieście, turbo od gaszenia bardzo rozgrzanego silnika itp. I jeszcze co do DPF, nie ma tutaj co pomstować na producentów, bo to "kochana" UE wymusiła. Warto zauważyć, że Ford był jednym z ostatnich producentów oferujących diesle bez tego ustrojstwa (1.8 TDCi).

Co do gwarancji, może i się szybko kończy, ale sądząc po tym jakiej jakości usługi są świadczone w wielu ASO (różnych marek), to chyba dobrze... pod warunkiem oczywiście, że się potem trafi na sensownego mechanika, a z tym, jak już wspomnieliście, jest coraz większy problem.

Cytat:
Napisał mkaminski100 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Nie chodzi o milosc do marki, tylko chelpnienie sie nowym jakby to byl synonim statusu spolecznego...choc w Polsce niestety dalej nim jest. Rozumiem kupienie nowego auta, bo ktos jest mankut z mechaniki i kazdy go moze oszukac. Nie rozumiem chelpienia i pieszczenia, bo nikt tu nie siedzal ani nic dotykal poza mna.
Kogo znam i ma nowe auto, idzie, kupuje i jezdzi, ale nie glaszcze.
Podusie do spanie Foce kupiles?
Ten tekst moim zdaniem jest przegięciem.To, że Ty traktujesz samochód po prostu jak środek lokomocji - spoko luzik, Twój wybór, ale nie musisz od razu wilkiem patrzeć na każdego, kto jednak do swoich czterech kółek "czuje" coś więcej. Ja np. lubię myśleć, że samochody mają duszę (nawet jeśli to nieprawda) - i co, na mnie też teraz będziesz pomstować? Że już nie wspomnę o tym, że z tego co piszesz wynika, że nowe auta kupują tylko imbecyle.

No i ostatnia kwestia:

Cytat:
Twoje nowe zaraz nie bedzie takie nowe chocbys nie wiem jak sie prezyl
Za to uniknie takich sytuacji jak ta Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] (oglądać gdzieś od 2:56)
FrogsterPL jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-07-2011, 17:56   #29
Atlis

mkaminski - Gwarancja - akurat nie trafiles. Nie jest teraz problem miec gwarancje 5, 7 a nawet wiecej lat. Kosztuje to tyle co nic i problem z glowy.

Foka jak uz napisalem wczesniej jest dla mnie tylko kolejnym samochodem. Za dwa lub trzy lata pojdzie w swiat i zastapi ja cos innego, nowego. Nie poleruje samochodu co dziennie, nie glaszcze go... Wsiadam, jezdze, wysiadam. Od czasu do czasu leje paliwo lub plyn do spryskiwaczy. Psuje sie? Idzie do serwisu. Nie mam czas szukac mechanika, ktory mi auto bedzie naprawial i kosztuje mniej niz inny. Nie mam czas czekac, na to kiedy on bedzie mial czas.

Ryski? W d ich mam. Od tego sa ubezpieczalnie.

Jezeli ktos z wyboru kupuje stare auto, jest to jego sprawa. To ale nie zmienia nic na fakcie, ze nowe jest lepsze. Poprostu jest. Dlatego miliony ludzi kupuja nowe samochody.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-07-2011, 18:07   #30
FrogsterPL
ford::advanced

Imię: Piotr
Model: Galaxy Mk3
Silnik: 1.6EB 160 KM
Rocznik: 2011

Cytat:
To ale nie zmienia nic na fakcie, ze nowe jest lepsze.
I tak, i nie. Zależy, czego się oczekuje. Obstawiam, że najdalej za 2-3 generacje samochody będą już tak skomputeryzowane (no, może poza Dacią), że samemu już nic nie będzie można zrobić, a komputerki zabiją całą przyjemność z jazdy. Dlatego też, jakkolwiek teraz nie mam nic przeciwko zarówno "nówkom" jak i przeciwko "używkom", to za parę-paręnaście lat szala przechyli się w moim przypadku zdecydowanie w stronę aut używanych.
FrogsterPL jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania