Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-01-2016, 15:23   #21
Santi1982
ford::amateur

Imię: Paweł
Model: Focus
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: czujnik temperatury zewnętrznej nie pokazuje temp

Panowie, mam pytanko, czy czujnik temperatury zewnetrznej rowniez odpowiada za odpalanie ? w sensie czy podaje do sterownika temperature dzieki ktorej bedzie np grzal swiece zarowe, czy tylko czujnik temp. silnika za to odpowiada ?

Santi1982 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-01-2016, 19:00   #22
yaarofox
ford::advanced

Imię: Jarek
Model: Focus trend
Silnik: zetec 1.6
Rocznik: 1999

Nie.
Gdyby tak było to każdy focus wyposażony byłby w komputer z czujnikiem temp. zewnętrznej
yaarofox jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-03-2016, 19:50   #23
djbaddysproz
ford::beginner

Imię: Kamil
Model: Ford Focus
Silnik: 1.8
Rocznik: 2002

Cytat:
Napisał Klocek7 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czujnik temp. zewn ma taki "języczek-zapinkę" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. potrzebny do zamontowania w belce przedniej ( a dioda klimy NIE ! ) Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Witam, czytałem wątek odnośnie tego czujnika, wiem jak wygląda sam czujnik ale mam problem z lokalizacją... Dopuszczam opcję że u mnie go po prostu nie ma. Podlinkuję zdjęcie co znalazłem - na załączonym zdjęciu jest zaokrąglona prostokątna wtyczka pod zamkiem maski, nie wiem co to może być, co tam się wpina? Drugi zaznacznik to to, co dorysowałem z pamięci - koło tego zanitowanego numeru (nie przyglądałem się co on symbolizuje) lub "belka niżej" był taki prostokątny zaokrąglony otwór, teraz nie wiem czy tam powinien być czujnik czy to jakiś kanał wentylacyjny itp. W razie potrzeby zrobię jutro świeże i wyraźne zdjęcie, pytanie czy to co zobaczyłem może być miejscem na czujnik? Jak nie, to w którym miejscu on powinien być? I czy wiązkę kabli do niego podobnie ciężko znaleźć jak tą od komputera pokładowego za zegarami, czy możliwe że takiej wiązki nie mam? Przymierzam się do zamontowania komputera pokładowego, pin 10 jest, wiązka za zegarami była na taśmie, zbiornik płynu spryskiwaczy z pompką i czujnikiem, ramkę, manetkę info i sam komputer już mam, teraz pozostał mi czujnik temperatury zew. i instalacja by oba wpiąć

http://zapodaj.net/c108679e93ea4.jpg.html

Ostatnio edytowane przez djbaddysproz ; 09-03-2016 o 19:52 Powód: Dodanie zdjęcia
djbaddysproz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-03-2016, 20:28   #24
yaarofox

czujnik znajduje się (lub tam jego miejsce) po środku belki od strony silnika. Są 2 małe wycięcia w belce odpowiadające plastikowej "łapce" czujnika i sprężynie.

fotki akurat z mk2 ale tak samo to wygląda w mk1
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg ford-focus-mk2-temp-sensor-location1.jpg (55.2 KB, 87 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg ford-focus-mk2-temp-sensor-assembled.jpg (58.2 KB, 75 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez yaarofox ; 09-03-2016 o 20:33
Stary 09-03-2016, 23:10   #25
djbaddysproz

Patrzyłem z każdej strony, troche sie stresuje bo go nie widzę ale przeczytałem na innym forum dialog z kimś kto też tego szukał i było napisane że jeśli nie ma czujnika poziomu płynu spryskiwaczy w zbiorniku, to nie bedzie też tego czujnika temperatury zewnętrznej, jutro zdejmę lewy błotnik i zaglądne jak mój zbiornik wygląda, obstawiam że będę miał podobny problem. Możliwe bym w ogóle nie miał czujnika i całej instalacji? Troche sie zawiesze bo nie wziąłem tego pod uwagę. Napiszę część postu teraz a jutro zaktualizuję dopisując co znalazłem pod błotnikiem, chyba że do tego czasu dostanę odpowiedź to napiszę drugi post w jakiej jestem sytuacji
Stary 10-03-2016, 06:40   #26
yaarofox

No raczej nie będziesz miał tych czujników jesli nie masz zamontowanego fabrycznie kompa.Jeśli chcesz sprawdzić czy masz instalkę pod kompa to sprawdź piny na manetce kierunkowskazów czy masz osadzony pin 10. To tyle w temacie. Wystarczy trochę poszukać i jest wszystko setki razy dokładnie opisane na forum.
Pzdr.
Stary 10-03-2016, 15:14   #27
djbaddysproz

Jeśli chodzi o instalkę do kompa, to w tym wątku napisałem co mam czyli pin wraz z wiązką [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] dlatego chciałem resztę dodać i poskładać, póki co idę jeszcze poszukać tego czujnika, albo chociaż wtyczki która pozwoli mi go wpiąć. Może jest schowana jak ta od kompa gdzieś za belką itp i zaklejona taśmą, mimo wszystko dzięki za podpowiedzi w wątku spod linka i tym do którego dołączyłem się z pytaniami, podpowiedzi były pomocne

Aktualizuję post - jednak nie mam tych czujników więc dałem sobie spokój z patrzeniem za instalacją więc już wiem na czym stoję, pozostał mi elektryk samochodowy, alternatyw mam kilka więc nie tracę nadzieji. Wózek poskładałem i chwilowo wstrzymam się z operacją, mimo wszystko dzięki za podpowiedzi

Ostatnio edytowane przez djbaddysproz ; 10-03-2016 o 18:37 Powód: Aktualizacja
Stary 16-01-2017, 17:26   #28
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016

Panowie, lekkie odgrzewanie tematu i szybkie pytanie z cyklu tak lub nie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Ponieważ szukam na znanym portalu aukcyjnym czujnika temperatury zewnętrznej i natknąłem się na ten z blaszką ale pisze że jest do Focusa mk2. Czy będzie on działał też w mk1? Z wyglądu jest taki sam, ale wolałbym się upewnić, może ktoś z was wie? Z góry dzięki.

np coś takiego niby do mk2 i mondeo mk3 i mk4
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

a to jest niby do foki mk1:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Ostatnio edytowane przez zmulim ; 16-01-2017 o 17:30
zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-01-2017, 09:15   #29
zmulim
FCP member

Imię: Piotr
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016

Ktoś pomoże?
zmulim jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-02-2023, 15:56   #30
Vito2m
ford::average

Imię: Miroslaw
Model: Ford S max
Silnik: 2,0 l 163KM
Rocznik: 2014

Odgrzeje temat czujnika temperatury zewnetrznej , pacjent Fokus MK4 ,na wyswietlaczu wyswietla sie temp , 0 stopni C mimo ze na dworzu jest cieplej , po wyjeciu wtyczki z czujnika na wyswitlaczu pokazuje sie dwie kreski --, Czy zero stopni na wyswitlaczu swiadczy o uszkodzonym czujniku tem , Podlaczym drugi czujnik i rowniez pokazje sie temp zero stopni , fakt czujnik nie byl nowy , Bardzo prosze kolegow o opinie w tym temacie , czy podlaczyc inny czujnik , czy to blad w instalacji ?
Vito2m jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania