Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 30-06-2006, 23:27   #21
sebastian_w
ford::advanced

Domyślnie

własnie rurki gumowej jest tylko kawałeczek, od zaworka biegnie metlowa i gdzieś w okolicach prawie kol. ssącego zmienia się w gumę i po oględzinach wszystko jest oki. Dziwna sprawa z tym zaworkiem, iz aż tak zakłucał prace silnika na jałowym ? Ciekawe czy po założeniu np nowego będzie dobrze i czy nie okaze sie iz silnik dalej nie równo pracuje ?
Sam już nie wiem - jak byłem nie świadom to jeżdziłem z zdjetą rurka i cieszyła mnie równa praca silnika, teraz się zastanawiam co mam zrobic ?

sebastian_w jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2006, 12:32   #22
llechu
ford::expert

Model: Mondeo MKIII i Focus MK I
Silnik: TDCI 2.0 115KM i 1.6 16V
Rocznik: 2003 i 2004
Domyślnie

Ja jeszcze Sławko ten temat podrążę. Bo jakie niby ma to być przewietrzanie skrzyni korbowej skoro tylko jeden zawór jest na to. Moim zdaniem to działa właśnie tak, że podciśnienie w kolektorze zasysa tyle powietrza i oparów ze skrzyni korbowej, ile wynika z różnicy ciśnień. Żeby to mogło być przewietrzanie, musiałaby gdzieś być jeszcze dziura, żeby czyste powietrze mogło być zasysane do skrzyni korbowej. Tylko wtedy to by powstał taki przeciąg, że by pewnie cały olej wyssał :fcp1
llechu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2006, 12:39   #23
Slawko

Domyślnie

Cytat:
Napisał llechu
Żeby to mogło być przewietrzanie, musiałaby gdzieś być jeszcze dziura, żeby czyste powietrze mogło być zasysane do skrzyni korbowej. Tylko wtedy to by powstał taki przeciąg, że by pewnie cały olej wyssał
Bo jest Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Nie zauwazyłes , ze masz dekiel od zaworów połaczony z filtrem powietrza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a tam taka gabka co filtruje powietrze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2006, 13:34   #24
llechu
ford::expert

Model: Mondeo MKIII i Focus MK I
Silnik: TDCI 2.0 115KM i 1.6 16V
Rocznik: 2003 i 2004
Domyślnie

Cytat:
Napisał Slawko
Nie zauwazyłes , ze masz dekiel od zaworów połaczony z filtrem powietrza Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. a tam taka gabka co filtruje powietrze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A którędy leci to powietrze spod pokrywy zaworów do skrzyni korbowej? Sorry za może lamerskie pytanie, ale nie widziałem nigdy jak to wygląda w środku.
Jeśli tak jest to tak szczerze mówiąc, jakby tak dobrze pomyśleć to ten zawór odpowietrzania skrzyni korbowej to nic innego jak źródło lewego powietrza zasysanego poza filtrem :fcp1 bo ta gąbeczka to co ona tam najwięcej filtruje? Więc się nie dziwię, że jeśli go ktoś zatkał to mu przestały wolne obroty szaleć.
llechu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2006, 14:07   #25
Slawko

Domyślnie

Cytat:
Napisał llechu
A którędy leci to powietrze spod pokrywy zaworów do skrzyni korbowej?
ta sama droga co olej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Cytat:
Napisał llechu
Jeśli tak jest to tak szczerze mówiąc, jakby tak dobrze pomyśleć to ten zawór odpowietrzania skrzyni korbowej to nic innego jak źródło lewego powietrza zasysanego poza filtrem :fcp1 bo ta gąbeczka to co ona tam najwięcej filtruje?
No własnie po to jest ten zawór, aby nie było przelotu całkowitego.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2006, 19:17   #26
sebastian_w
ford::advanced

Domyślnie

Według mojego mechanika (serwis forda) w/w zawór nie służy przewiatrzaniu silnika, tylko tak jak sama jego nazwa sugeruje odpowietrzaniu skrzyni korbowej.
Powiem szczerze nie posiadam takiej wiedzy jak Slawko, lecz moim skromnym zdaniem w/w zaworek to tylko jest po to ażeby ekolodzy się nie czepiali. Jeżdze juz bez doprowadzenia tego zaworku do kolektora ssącego kilka tygodnji, silniczek ładnie pracuje, nigdzie nie silka olej, filtr powietrza czyściutki więc jak tak zostawiam.
Lecz dalej nurtuje mnie pytanko do czego służy ten zawór, bo jeśli Slawko by miał racje to dlaczego nie nazywa sie zawór przewietrzania silnika czy cos takiego ?
Teraz to już zgłupiałe i nie wiem komu wierzyć...
sebastian_w jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2006, 20:30   #27
Slawko

Domyślnie

cały układ nazywa sie : Kontrola emisji-skrzynia korbowa
zawór nazywa sie: zawór regulacyjny
ta metalowa puszka w która wetkniety jest zawór: separator-olej
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania