![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 04-05-2012
Model: Focus kombi Mk1
Silnik: 1.8 TDCI
Rocznik: 2001
|
Przecież pytam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
napewno nie piszczy z powodu zlego oleju.
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Adrian
Model: Focus
Silnik: 1.6
Rocznik: 2006
|
ja bym sprawdził EGR bo wg mnie to nie jest wina oleju... Po oleju byłby inny dźwięk silnika.
Skusiłbym się także na gruntowne sprawdzenie rozrządu. Może to być także rolka paska wieloklinowego. Obecnie nic innego mi na myśl nie przychodzi ale z czasem jak coś mi się nasunie do głowy to postaram się napisać możliwe usterki... Aaa i trzeba pamiętać, żeby lać odpowiedni olej! Bo może on uszkodzić nam silnik... Musi być taki jak na specyfikacji! Trzeba pamiętać o tym...
|
|
|
#24 |
|
|
adik, siejesz niezdrową propagandę, jeszcze żaden silnik się nie uszkodził, jak był w nim olej, taki czy siaki, aby silnikowy. Jeżeli brak oleju, to inna sprawa lub naleje ktoś hydraulicznego.
|
|
|
|
#25 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Lukasz
Model: S-Max
Silnik: 2.5
Rocznik: 2006
|
podlaczam sie do tematu
moj przypadek.... S-max 2.5 benzyna 120 tys z 2006 roku pojechalem na serwis. Wymiana rozrzadu (lancuch) z pompa wody, pasek klinowy ponadto wszystkie filtry i olej i po przejechaniu 500 km sie zaczelo: buczenie silnika- podjechalem znow na warsztat ale juz inny i stwierdzili ze zly olej jest przyczyna tego buczenia... zalali mi silnik Castrolem 5W30 formula F (za pierwszym razem tez bylo podobno 5w30 ale innej firmy,ktorej nie pamietam) dodatkowo wymienili mi Korpus przepustnicy oleju i buczenie zniknelo, ale za to pojawil sie metaliczny pisk ( po ok 250 km), ktorego predzej w ogole nie bylo. Zanim wybiore sie do mechanika moze drodzy fomurowicze macie jakies sugestie? co tym razem dolega? |
|
|
|
|
|
#26 |
|
|
Mechanicy samochodowi, to taka grupa społeczna, która zyje i to całkiem nieżle z tego, że potrafią zrobić to, czego inni nie. A że uciekają się nieraz do nieuczciwych sztuczek, to już jest ich tajemnica zawodowa. Ich zarobek nie zależy od włożonej siły fizycznej, tylko od wiedzy, pomysłów i wyposażenia warsztatu.
|
|
|
|
#27 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
krzeszczu-a ten metaliczny dziwek niema zwiazku z wymiana rozrzadu? i czesciami po wymianie rozrzadu? lozysko...napinacz itp...?
|
|
|
|