Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 14-03-2013, 20:59   #21
Wojtek
ford::expert

Imię: Wojtek
Model: Mondeo Mk4 , Opel Movano
Silnik: 2.0 TDCI , 2.3 DCI-by V-tech 130KM / 170KM
Rocznik: 2008 , 2011
Domyślnie Odp: Drgania/Wibracje jakby koło robiło ósemkę? Potrzebuje podpowiedzi :D

Cytat:
Napisał jabbar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pojechałem dziś niby na ten test półosi. Podnieśli przód auta na lewarku ściągnęli koła przednie - wsiadłem do auta odpalił wrzuciłem 5 i przyśpieszałem do 120-140 km/h i z prawej strony było czuć drgania, a nawet słychać jakiś tam szum.
Drgania na 5 biegu było czuć delikatne nawet bez dodawania gazu.
Ten test jest mało wiarygodny i naprawdę rzadko kiedy wykazuje uszkodzoną półoś/przegub. Tym bardziej na zdjętych kołach , więc bez obciążenia.
To nie był mechanik. Do był wróżbita...

Cytat:
Napisał jabbar Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
moje spostrzeżenie z mojej weekendowej trasy - auto bardzo drga przy przyspieszaniu 100+ zwłaszcza przy skręcaniu w prawo (przy skręcie w lewo drgania praktycznie nie wyczuwalne).
To by wskazywałe na uszkodzenie lewego przegubu wewnętrznego , ponieważ przy skręcie w prawo , prawy przegub wewnętrzny jest dociążony.
Więc ja bym na Twoim miejscu wymienił najpierw lewą półoś. Prawdopodobnie jest uszkodzony lewy przegub wewnętrzny lub ten kielich w którym się znajduje.

Poniżej masz zdjęcie i zaznaczone na czerwono , to jest kielich , a w nim jest przegub wewnętrzny.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdrawiam
Wojtek

Nie ważne gdzie , nie ważne kiedy , nie ważne po co , ważne z kim.

KU PRZESTRODZE !
http://www.youtube.com/watch?v=PAWZHL46B9Q 18+ !!!

Ostatnio edytowane przez Wojtek ; 14-03-2013 o 21:05
Wojtek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2013, 11:01   #22
mjprzem

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
Domyślnie Odp: Drgania/Wibracje jakby koło robiło ósemkę? Potrzebuje podpowiedzi :D

Cytat:
Eh chyba znów czeka mnie szukanie nowego mechanika :/

Pojechałem dziś niby na ten test półosi. Podnieśli przód auta na lewarku ściągnęli koła przednie - wsiadłem do auta odpalił wrzuciłem 5 i przyśpieszałem do 120-140 km/h i z prawej strony było czuć drgania, a nawet słychać jakiś tam szum.
Drgania na 5 biegu było czuć delikatne nawet bez dodawania gazu.

Potem jeden z mechaników zablokował prawe koło i po odpaleniu auta na 5 biegu niby też coś było czuć to samo po zablokowaniu lewego koła (oba testy bez dodawania gazu) Po tym teście mechanik stwierdził że to nie wina półosi tylko coś ze skrzynia biegów i zapytał mnie czy w aucie jest dwumasa (nie wiedziałem więc powiedziałem, że chyba jest po czym mechanik stwierdził, że to wina na pewno dwumasy i że koszt naprawy - regeneracja dwumasy 2tys zł lub nowa za 2,5tys.

Powiedziałem, że muszę to przemyśleć. Przyleciałem do domu i zaczełem przeszukiwać forum by potwierdzić czy mam dwumase czy nie, ale ponieważ było wiele różnych niejednoznacznych opinii zadzwoniłem do intercarsu gdzie po podaniu danych auta jednoznacznie z całą pewnością Pan mnie poinformował, że w moim aucie nie ma dwumasy.

Pytanie czy ten test tego gościa z zablokowaniem najpierw jednego potem drugiego koła (bez opon) i lekkimi wyczuwalnymi drganiami na 5 biegu na podniesionym przodzie mógł wykluczyć półosie? (kumpel twierdzi, że ten test nic nie daje bo samochód na podniesionym przodzie bez kół i bez obciążenia takim jak w normalnych warunkach nic nie daje) ?
Masakra...
po1- taki test nic nie wykarze-a raczej wykarze nieznajomosc przez mechanika zagadnienia mechaniki pojazdow samochodowych.
po 2-nawet gdyby bylo obciazenie to i gdyby wina polosi to taki test tez moze nic nie wykazac-raczej nie wykazalby.
po3-po co sciagali kolo? a jak sciagneli to dokrecili tarcze hamulcowa?

jezeli nie to czy ten mechanik jest madry i wie co robi? ale juz z tego opisu wynika ze nie? przecierz mogloby nawet kogos zabic albo conajmniej tarcze hamulcowa pokrzywic.

po4-taki test moze tylko dodatkowo uszkodzic przeguby wewnetrzne!!!!!!!!!!
NIE WOLNO TAK ROBIC!!!!!!!!!!!!!!!!

tak wiem wszyscy tak robia ALE NIE WOLNO!

po 5 NAJWAZNIEJSZE
Pewnie kazdy z Was zastanawia sie dlaczego nieda sie tak sprawdzic przegubow a logicznie ze przeciez powinno sie tak dac sprawdzic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ALE nalezy sobie zdawac ze cale zawieszenie samochodu i ustawienie polosi wzgledem przegubu jest w samochodzie dosc skaplikowane.

Co za tym idzie ze tylko przy okreslonym ugieciu zawieszenia i okreslonym polozeniu polosi wzgedem przegubu -pracuje ona w takich warunkach jak podczas przyspieszania na drodze. wiec podnoszenie i nawet podpieranie kola nic nie da bo zazwyczaj nie utrafimy w ten punkt ugiecia calego zawieszenia i ustawienia przegubu.

Pewnie jeszcze zastanawiace sie dlaczego nie wolno podnosic samochodu i rozpedzac szybko kola?
Odpowiedz-bo przeguby zewnetrzne wtedy bardzo szybko sie zuzywają!!!!!!!!
niechce juz mi sie tego wyjasniac chyba ze jak ktos bedzie chcial to opisze.

jabbar
o tym jak sprawdzic przeguby i jak to zrobic bylo juz wiele tematow napisanych i nie potrzeba tego kolejny raz opisywac.
poczytaj madre wczesniejsze wypowiedzi w tym lub innym temacie i bedziesz wiedzial.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-03-2013, 15:44   #23
jabbar
ford::beginner

Imię: Tom
Model: Ford
Silnik: 1.8 TDDi
Rocznik: 2001

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Masakra...
po1- taki test nic nie wykarze-a raczej wykarze nieznajomosc przez mechanika zagadnienia mechaniki pojazdow samochodowych.
po 2-nawet gdyby bylo obciazenie to i gdyby wina polosi to taki test tez moze nic nie wykazac-raczej nie wykazalby.
po3-po co sciagali kolo? a jak sciagneli to dokrecili tarcze hamulcowa?

jezeli nie to czy ten mechanik jest madry i wie co robi? ale juz z tego opisu wynika ze nie? przecierz mogloby nawet kogos zabic albo conajmniej tarcze hamulcowa pokrzywic.

po4-taki test moze tylko dodatkowo uszkodzic przeguby wewnetrzne!!!!!!!!!!
NIE WOLNO TAK ROBIC!!!!!!!!!!!!!!!!

tak wiem wszyscy tak robia ALE NIE WOLNO!

po 5 NAJWAZNIEJSZE
Pewnie kazdy z Was zastanawia sie dlaczego nieda sie tak sprawdzic przegubow a logicznie ze przeciez powinno sie tak dac sprawdzic Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
ALE nalezy sobie zdawac ze cale zawieszenie samochodu i ustawienie polosi wzgledem przegubu jest w samochodzie dosc skaplikowane.

Co za tym idzie ze tylko przy okreslonym ugieciu zawieszenia i okreslonym polozeniu polosi wzgedem przegubu -pracuje ona w takich warunkach jak podczas przyspieszania na drodze. wiec podnoszenie i nawet podpieranie kola nic nie da bo zazwyczaj nie utrafimy w ten punkt ugiecia calego zawieszenia i ustawienia przegubu.

Pewnie jeszcze zastanawiace sie dlaczego nie wolno podnosic samochodu i rozpedzac szybko kola?
Odpowiedz-bo przeguby zewnetrzne wtedy bardzo szybko sie zuzywają!!!!!!!!
niechce juz mi sie tego wyjasniac chyba ze jak ktos bedzie chcial to opisze.

jabbar
o tym jak sprawdzic przeguby i jak to zrobic bylo juz wiele tematow napisanych i nie potrzeba tego kolejny raz opisywac.
poczytaj madre wczesniejsze wypowiedzi w tym lub innym temacie i bedziesz wiedzial.
Obdzwoniłem dziś paru mechaników, żeby się dowiedzieć czy da się sprawdzić półosie i zapytałem o metodę jak sprawdzają (zapytałem czy mają jakąś rozpędzarkę czy coś - kumpel mi mówił że w Gubinie u niego na takim czymś sprawdzają jak auto się zachowuje podczas przyspieszania etc na pełnym obciążeniu w normalnych warunkach). W Zielonej Górze każdy mechanik, z którym rozmawiałem sprawdza półosie podnosząc auto na lewarku (więcej szczegółów nie podawali). Jeden tylko powiedział, że jest w stanie się podjąć rozebrania półosi ale też mówił, że najpierw zrobi test na podniesionym przodzie. Ale po opisie najpierw stwierdził, że to wina koła dwumasowego dopiero po tym jak powiedziałem, że auto nie ma dwumasu stwierdził, że trzeba szukać chyba w półosiach (za zdemontowanie i sprawdzenie półosi około 150 zł chce)

I weź tu znajdź dobrego mechanika, który Cię nie skasuje jak za zboże.

ad 3 tak dokręcili tarcze (2 śrubami po ukosie)

Z ciekawości zadzwoniłem do tego mojego ostatniego mechanika z testu żeby zobaczyć jego reakcję na informację, że w moim aucie nie ma koła dwumasowego i co on na to i jakie teraz widzi rozwiązanie. Odpowiedział, że nadal uważa, że to nie wina półosi bo przy tym teście wczorajszym półosie były zablokowane raz jedna, raz druga, a auto też drżało więc on szukałby przyczyny w skrzyni biegów lub sprzęgle. Ewentualnie mogę załatwić półosie on mi je wymieni za 180-250 zł (ale on uważa że to nie pomoże).

Zaproponował żeby nie narażać mnie na koszta żeby wymienić najpierw jedną półoś - sprawdzić czy drgania ustały, a potem ewentualnie drugą. Więc raczej na koszta mnie nie chce naciągać.

Zastanawiam się czy kupić jakieś używki i obie od razu wymienić czy męczyć się dalej i szukać kolejnych mechaników :/
jabbar jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-03-2013, 20:28   #24
czarny145
ford::average

Imię: Piotr
Model: MONDEO 1.8 TDCI GHIA X
Silnik: Nejlepszy DIESEL FORDA:)
Rocznik: 2010

jabbar a sprawdzales poduszk silnika? u mnie siedzi ta przy rozrzadzie i mam podobne drgania...
czarny145 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-03-2013, 09:05   #25
mjprzem

jabbar...
wszystko co najwazniejsze napisalem.
mozesz w slepo kupic 1 przegub wewnetrzny-i go wymienic-da sie nawet kupowac bez polosi-ja tak robie jak ktos chce-jest zawsze ciut taniej.

jezeli sprawdzanie ma tyle kosztowac-no bo fakt-pobrudzic sie potrzeba i jest troche roboty-to lepiej odrazu wymienic przegub.

jezeli prawa strona -oleju nie musisz spuszczac jezeli samochod bedzie mocno pochylony i wymiana z kanalu.

jezeli lewa strona to potrzeba olej spuscic.
Stary 18-03-2013, 10:22   #26
jabbar

Ale jestem niezdecydowany :/

Ostatnio ciągle się zastanawiam czy to może nie wina skrzyni biegów bo drgania występują praktycznie na 4 i 5 (wczoraj na 3 pociągnełem auto z 3x do 100km/h i jakby nic nie było)ale zdarza mi się że od czasu do czasu mam tak, że jak chce wywołać specjalnie drgania przyspieszam do ponad 120km/h i drgań jakby brak - muszę odjąć i dodać parę razu gaz i drgania się zaczynają i wtedy przy odejmowaniu gazu drgania ustają przy dodawaniu zaczynają.

Na 4 tez jakby rzadziej występują (i głównie takie delikatne)

eh już mam obsesje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. bo nie mam za dużo kasy na kombinowanie z wymianami, sam nic nie zrobię bo nie umie a mechanicy najchętniej by pół auta od razu wymieniali.
Stary 18-03-2013, 19:50   #27
hiper86

Imię: Krzysiek
Model: Focus MK1
Silnik: 1,8 TDCI
Rocznik: 2004

Panowie u mnie również drzy przy przyśpieszaniu. Czy ktoś ostatnio wymieniał?? Jaki jest koszt półosi?? Bo właśnie wymieniają mi dwumasę i są wyciągnięte to pomyślałem że może ogarnę finansowo!??
hiper86 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-03-2013, 20:57   #28
kmlwrobel
ford::average

Imię: Kamil
Model: focus ghia
Silnik: 1.8 tddi 90km

spójrz na allegro ok 200 i 270 szt
kmlwrobel jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-03-2013, 11:59   #29
jabbar

Z tą wiadomością chciałem poczekać kilka dni i jeszcze potestować autko, ale nie mogę się oprzeć aby podzielić się pierwszym wrażeniem po odebraniu auta od mechanika po wymianie obu półosi.

Wydaje mi się że drgania znikły przynajmniej te od przyspieszania. Pierwszy raz tym autem jechałem 170km/h (wcześniej nie mogłem 140 przekroczyć bo autem tak trzęsło, że się bałem) Przy 160-170 odczuwałem jakieś malutkie drgania ale bardziej na kierownicy.

Przy jeździe 120-140 gdzie miałem największe wcześniej drgania praktycznie nic nie czuje teraz. Jeszcze potestuję dla pewności bo zazwyczaj pierwsze wrażenie po wyjeździe od mechanika zawsze miałem dobre.

Najlepsze jest to, że auto dałem do innego mechanika za namową pana ze szrotu w Nowej Soli gdzie chciałem kupić używane półosie. Namówił mnie żebym zadzwonił do słynnego pana Piotra, który się zajmuje głównie naprawą fordów (wcześniej się bałem tam pojechać bo słyszałem, że jest drogi i robi tylko na orginałach, ale powiedziałem sobie że przynajmniej zadzwonię zapytałem ile weźmie za sprawdzenie półosi.

Pan Piotr na stwierdzenie uszkodzeń półosi potrzebował około 10min (3 min na kanale i krótka przejażdżka i pan stwierdził że lewa półoś ma duże luzy i na 100% jest do wymiany, co do prawej twierdził, że też ma jakieś luzy i raczej też jest do wymiany jak nie teraz to w niedługiej przyszłości.

Zaryzykowałem kupiłem na szrocie w Nowej Soli obie półosie krótką za 250, długą za 350 zł (drogo ale przynajmniej goście dali mi gwarancję że jeśli się okaże że to nie półosie to w ciągu 2 tyg mogę zwrócić półosie do nich). Przy okazji pokazali mi jak się sprawdza luzy na półosiach.

Mam moje stare półosie i przetestowałem je tak jak mi Pan z szrotu pokazał i rzeczywiście półoś krótka ma dość duże luzy w miejscu gdzie mi zaznaczył na zdjęciu użytkownik Wojtek (gratuluję wiedzy i dziękuję). Co do prawej półosi nie jestem przekonany czy jednak dobrze zrobiłem i połasiłem się na jej wymianę bo żadnych luzów w niej nie wykrywam.

Ponadto moje obawy że Pan Piotr jest drogi nie potwierdziły się ponieważ za sprawdzenie półosi nie wziął ode mnie nic, a za wymianę obu tylko 100 zł (poprzedni mechanicy którzy mieli mi wymienić półosie chcieli min 200zł i chcieli zaczynać raczej od prawej bo bardziej kierowali się tym że drgania czuje ja od prawego koła Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)

A dodatkowe info dla tych co się wachają czy kupić nowe półosie czy używki. Zapytałem Pana Piotra co on w tej kwestii uważa i odpowiedział mi że jeśli chce kupować chińskie zamienniki to według niego już lepsze są te moje zużyte z luzami półosie niż każdy zamiennik.

Potestuje autko jeszcze kilka dni i jak wszystko będzie ok już nie będę wracał do tego tematu.

Aha Dziękuję wszystkim wypowiadającym się w tym temacie za dobre rady bo rzeczywiście mieliście rację Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez jabbar ; 22-03-2013 o 12:07
Stary 22-03-2013, 13:27   #30
mjprzem

BO NIEDA SIE SPRAWDZIC LUZOW POLOSI....

wiec takie pisanie 3 minuty na kanale i sprawdzone polosie to bzdura.

prawdopodobnie padla ci tylko 1 poloska...bo sam fakt padniecia 2 polosi w jednym czasie jest jak wygranie lotka ale jak jedna os pada i nic sie z nia nie robi to i druga tez moze sie posypac od naprezen z wibracji.

a nieda sie sprawdzic bo same polosie wykonane sa z luzem i dodatkowo jest luz na wielowypuscie od krzyzaka-i ten luz nie jest okreslony-moze byc wiekszy lub mniejszy.

wiec tego typu pisanie stwierdzono ze 2 polosie do wymiany to wielka bzdura.

jak sciagniesz oslony i wyciagniesz krzyzaka z kielichow z starych polosi to ewidentnie zobaczysz powierzchnie przegubu i dowiesz sie ktora polos byla do wymiany Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i czy mechanik trafil ....ps. trafic mogł mozliwosci sa tylko 2 -lewa albo prawa Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania