Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-01-2014, 18:45   #21
_Big_Mac_
ford::advanced

Model: Focus III kombi
Silnik: 1.6 ecoboost 150 @ 182
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Spalanie 1,0 ecoboost 125KM

Heh, każdy swoje chwali Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dajcie sobie na wstrzymanie.

_Big_Mac_ jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-01-2014, 19:39   #22
Atlis
ford::professional

Imię: Marian
Model: Focke-Wulf
Silnik: 1.6EB 207KM/333Nm
Rocznik: 2011

MK_EXP - bratu, nie tyle ze potrafie z 1.6EB zejsc do 5l/100km i to nie z gorki i na odcinku 5 kilometrow, ale potrafie z takim spalaniem przejechac ladne kilkaset kilometrow. osobisty rekord - 4,7l trasa Poprad - Sliac (Slowacja) 2 doroslych, 2 dzieciakow, bagaz - 145km trasa w terenie gorzystym. Na Slowacje bez problemow dojezdzam ze spalaniem gleboko ponizej 6 litrow (drogi krajowe ~100km/h, autostrady i drogi szybkiego ruchu ~125km/h (wszystko GPS) - srednia predkosc w okolicach 85km/h. poprostu taka zwykla spokojna jazda. najwyzsze spalanie na tej trasie mialem lekko ponizej 7l (6,7-6,Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - wtedy drogi krajowe do 110km/h, autostrady 140km/h - srednia prawie 100km/h na trasie 1100km. W najblizsym czasie mam w planach zrobic trase na Slowacje - 1100km na jednym baku. Nie dlatego, ze jestem jakims fanem eko jazdy, bo ja akurat rzygam wszystkim co jest eko, ale poprostu lubie wyzwania i chce sprobowac - skoro szwedzi dali rade z 1.0EB zejsc do 3,5l, to ja musze z 1.6EB do 4,5l tez.

czy tak jezdze na codzien? absolutnie nie. dlugoterminowe srednie spalanie mam na poziomie 7,5l (40tys km 150KM, 20tys km 207KM, 50% miasto, 25% trasa, 25% autostrady - tak mi poprostu wychodzi).

a wiec dla tych, ktorzy kompletnie nie zrozumieli o czym mowa w moim poprzednim komentarzu do Highlend (bonzo itp) - downsizing dziala. dynamika 1.6EB potrafi smialo konkurowac moca silnikom wolnossacym o pojemnosci kolo 2,5L (bo te mialy najczesciej kolo 200KM) a ekonomia spokojnie trzyma sie na poziomie nowoczesnych wolnossacych silnikow, takich jak 1.6VVT-i.

duzo ludzi jednak nie rozumie, ze nie mozna miec i niskie spalanie i wysokie osiagi jednoczesnie - dlatego 1.6EB jezeli jedzie sie przepisowo potrafi zejsc ponizej 5l, ale jak sie pocisnie, to lyknie nawet 20l paliwa. i nazwa tego silnika idealnie do tego pasuje - ecoboost - jestes eco albo boost.

a zeby nie bylo. 1.6EB zdaleka nie jest idealnym silnikiem.

Ostatnio edytowane przez Atlis ; 27-01-2014 o 19:45
Atlis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-01-2014, 20:00   #23
bonzo000

Imię: Bonzo
Model: Passat B7
Silnik: TSI
Rocznik: 2014

Cytat:
Napisał Atlis Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
MK_EXP - bratu, nie tyle ze potrafie z 1.6EB zejsc do 5l/100km i to nie z gorki i na odcinku 5 kilometrow, ale potrafie z takim spalaniem przejechac ladne kilkaset kilometrow. osobisty rekord - 4,7l trasa Poprad - Sliac (Slowacja) 2 doroslych, 2 dzieciakow, bagaz - 145km trasa w terenie gorzystym. Na Slowacje bez problemow dojezdzam ze spalaniem gleboko ponizej 6 litrow (drogi krajowe ~100km/h, autostrady i drogi szybkiego ruchu ~125km/h (wszystko GPS) - srednia predkosc w okolicach 85km/h. poprostu taka zwykla spokojna jazda. najwyzsze spalanie na tej trasie mialem lekko ponizej 7l (6,7-6,Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - wtedy drogi krajowe do 110km/h, autostrady 140km/h - srednia prawie 100km/h na trasie 1100km. W najblizsym czasie mam w planach zrobic trase na Slowacje - 1100km na jednym baku. Nie dlatego, ze jestem jakims fanem eko jazdy, bo ja akurat rzygam wszystkim co jest eko, ale poprostu lubie wyzwania i chce sprobowac - skoro szwedzi dali rade z 1.0EB zejsc do 3,5l, to ja musze z 1.6EB do 4,5l tez.

czy tak jezdze na codzien? absolutnie nie. dlugoterminowe srednie spalanie mam na poziomie 7,5l (40tys km 150KM, 20tys km 207KM, 50% miasto, 25% trasa, 25% autostrady - tak mi poprostu wychodzi).

a wiec dla tych, ktorzy kompletnie nie zrozumieli o czym mowa w moim poprzednim komentarzu do Highlend (bonzo itp) - downsizing dziala. dynamika 1.6EB potrafi smialo konkurowac moca silnikom wolnossacym o pojemnosci kolo 2,5L (bo te mialy najczesciej kolo 200KM) a ekonomia spokojnie trzyma sie na poziomie nowoczesnych wolnossacych silnikow, takich jak 1.6VVT-i.

duzo ludzi jednak nie rozumie, ze nie mozna miec i niskie spalanie i wysokie osiagi jednoczesnie - dlatego 1.6EB jezeli jedzie sie przepisowo potrafi zejsc ponizej 5l, ale jak sie pocisnie, to lyknie nawet 20l paliwa. i nazwa tego silnika idealnie do tego pasuje - ecoboost - jestes eco albo boost.

a zeby nie bylo. 1.6EB zdaleka nie jest idealnym silnikiem.
Widzę że jesteś podekscytowany swoim spalaniem ale Temat dotyczy 1.0?

Ostatnio edytowane przez bonzo000 ; 27-01-2014 o 20:12
bonzo000 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-01-2014, 21:30   #24
Markoo

Model: Vectra B/Mondeo MK4
Silnik: X18XE/2.0PB LPG
Rocznik: 1997/2012

Cytat:
Napisał Atlis Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
nazwa tego silnika idealnie do tego pasuje - ecoboost - jestes eco albo boost.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Dobre, jest gdzieś na tym forum wątek "złote cytaty"
Markoo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2014, 06:32   #25
Atlis

Imię: Marian
Model: Focke-Wulf
Silnik: 1.6EB 207KM/333Nm
Rocznik: 2011

bonzo - absolutnie nie jestem podekscytowany moim spalaniem. Na temat 1.0 się wypowiedział em wcześniej. Tak dla ciekawości dodam, że na zlocie Focusów mieliśmy 1.0 125KM, po całym dniu upalania świeciło na kompie 9.5l. A ja wczoraj byłem się przejechać, bo był świeży śnieg, na kompie świeci 12l/100km. Fajnie było. :-)

Markoo - to są słowa jednego czeskiego dziennikarza, nie moje.
Atlis jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2014, 07:45   #26
zombie6

Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM
Rocznik: 2012

Cytat:

duzo ludzi jednak nie rozumie, ze nie mozna miec i niskie spalanie i wysokie osiagi jednoczesnie - dlatego 1.6EB jezeli jedzie sie przepisowo potrafi zejsc ponizej 5l, ale jak sie pocisnie, to lyknie nawet 20l paliwa.
Trafne podsumowanie i nie ma co się dalej kłócić, bo dalsze mielenia są po prostu bezprzedmiotowe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zombie6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2014, 15:25   #27
dagie
ford::beginner

Imię: Darek
Model: Focus Mk3 kombi
Silnik: 1,0 EcoBoost 125KM

Cytat:
Napisał Fulara Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
są przeciwni, bo wiedzą, że 1.6 wolnossący zrobi 400 tys km bez remontu a te zabawki nie wytrzymają 150k
Dla kogo jest ten argument? Ja 400 tys km teoretycznie zrobiłbym ok roku 2050. Do tej pory samochód będzie już dwa razy zrecyclingowany. Poza tym podaj przykład ecoboosta, który padł po 150 tysiącach, bo mam wrażenie, że tworzysz teorie dla poprawy własnego samopoczucia. Jaką masz gwarancję, że 1,6 wolnossący nie padnie po 200 tysiącach? Żadnej, chyba że byłeś u wróżki i masz to od niej na piśmie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. . Co do spalania - każdy samochód spali tyle, ile mu się wleje. Porównania typu "mój wolnossący spali w mieście 8 l/100 km a jego ecoboost 11" nie mają żadnego sensu, bo każdy może mieć inny styl jazdy. Pamiętam jak lata świetlne temu, kiedy F126P był samochodem, który zmotoryzował Polskę, zastanawiałem się co jest popsute w moim samochodzie, kiedy niektórzy twierdzili, że ich kaszlak pali 5,5 w mieście, a mnie palił prawie 7. Ale przekonałem się, że jest to możliwe, kiedy się z którymś z nich przejechałem. Myślałem, że zasnę. Do zakupu foki jeździłem wonossącymi 8v i 16v (no i oczywiście 4v w kaszlaku) i jednego jestem pewny - nie kupię już samochodu bez turbiny, bo to zupełnie inna jazda.
dagie jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2014, 16:07   #28
princeas
ford::average

Model: Focus MK3
Silnik: 1.0 Ecoboost 125KM
Rocznik: 2014

Ja się tam tymi 150k nie przejmuje Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W salonie powiedział, że wytrzyma max 300k, ja rocznie zrobie 15k, za jakies 6-7 lat wymienie na coś innego. A nawet jakbym rocznie robił po 40tys, to na allegro można kupić silniki z różnych rozbitków po 5-6k i to nie jakos specjalnie zajechane - czasem się trafiaja perełki... także nad czym tu ubolewać?
princeas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2014, 18:14   #29
kolekj
ford::amateur

Imię: Janusz
Model: Kuga
Silnik: benzyna
Rocznik: 2021

Atlis co do twojego postu " kolekj - piekna bajeczka. 1.6EB pali przy 130km/h GPS 6,8l przy trzech osobach i bagazu. 1.0EB pali... tyle samo." nie wiem czy jesteś posiadaczem takowego forda focusa i nie mam pojęcia o stylu Twojej jazdy ale !!! jestem facetem po studiach technicznych , kalkulator i matematykę mam w małym palcu ,fordy wymieniam raz do roku z pewnych względów , kupuję tylko nowe z salonu , byłem posiadaczem już chyba 9 focusów od modelu mk1 do najnowszego ,benzyniaków i diesli .Więc mam gorącą prośbę do Ciebie i innych wyrywnych ! Jeżeli nie jesteś pewien co piszesz to milcz ! Pozdrawiam
kolekj jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-01-2014, 18:29   #30
zombie6

Model: Focus III
Silnik: 1.6 Ecoboost 182 KM

Cytat:
Napisał dagie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
i jednego jestem pewny - nie kupię już samochodu bez turbiny, bo to zupełnie inna jazda.
Ja tam kupię, ale pod warunkiem że to będzie przynajmniej 5.0 V8 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wolnossaki do 2,5 litra nie interesują mnie już totalnie....jak po jeździe próbnej Focusem 1.0 EB 125 KM przesiadłem się do swojego wolnossaka 1.8 140 KM to myślałem że się zepsuł...., bo reakcji na gaz nie było...., poza oczywiście najwyższymi obrotami, na niskich i średnich totalna kicha, a na wysokich hałas, wyleczyłem się z niby spokoju z powodu braku osprzętu, zresztą i tak nie trzymam auta dłużej jak 100 tys. km, więc chcę mieć przyjemność z jazdy, a nie bez przerwy pałować silnik wolnossący by jechał....a każdy wolnoosak do 2.0 (mający ok. 150-160 KM) jest mułem totalnym we współczesnych, ciężkich autach z powodu niskiego momentu dostępnego b.wysoko i tyle off topu....., jedynie może Toyota GT86 jako tako się jeszcze broni (bo Civica Type R już nie ma), choć też nie porywa przyśpiechem na wysokich biegach....

Ostatnio edytowane przez zombie6 ; 28-01-2014 o 18:33
zombie6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania