![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 | |
|
ford::beginner
![]() Imię: Przemek
Model: focus mk1
Silnik: 1,6
Rocznik: 2004
|
Cytat:
Jedyne co zauważyłem i potwierdza to, co pisałem już wcześniej to fakt, iż wskazania na zegarach są trochę aproksymowane lub jak kto woli opóźnione. Jadąc z podłączonym kompem widać, że napięcie z czujnika jakoś się tam zmienia, a na zegarach po przeliczeniu na stopnie jest pewne opóźnienie, tj. nie zawsze to samo napięcie odpowiada tym samym stopniom. No ale to już kwestia interpretacji przez komputer w aucie sygnału z czujnika, no bo np. w momencie wejścia w stan przegrzania czyli skok z jakiś 108 na 119 stopni napięcie z czujnika w cale tak skokowo się nie zmienia. U mnie jednak będzie coś innego. Dziś sprawdzałem jak zachowuje się chłodnica w trakcie przegrzania - zimna na dole, tak jak by termostat ale wystarczy że sobie pochodzi na postoju na wolnych i wtedy termostat się otwiera i wszystkie węże gorące. Termostat na pewno dobry, sprawdzałem ten co wyjąłem wcześniej, w szklance wody otwiera się ładnie, oba oryginalne forda z obniżoną temp. otwarcia..... Czy może być to wina pompy wody, która np. ma za małą wydajność? Ostatnio edytowane przez dolorek ; 15-10-2013 o 23:11 |
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 25-02-2008
Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000
|
niechcacy mozemy mowic o roznych wersjach ale wiem ze i w ff2 tez tak bylo...tylko ze byly jakies poprawki do wskazan temperatury.
jezeli silnik sie nagrzewa bardzo a chlodnica na dole zimna-to cos jest nietak... chlodnica na dole ma byc chlodna-ale ciezko aby miala temp otoczenia bo plyn musi byc cieplejszy od powietrza. i teraz faktycznie moze byc tak ze masz-albo termostat ktory sie zacina, albo pompe w ktorej wirnik moze przestawac sie obracac... ale jesli w pompie przestawal by sie obracac wirnik to tym samym niemialbyc cieplego powietrza a jesli by sie wirnik zaczął obracac to bardzo szybko powinien sie wytrzec i pompa calkiem padnie. czyli ja raczej obstawialbym problem z termstatem...jezeli silnik byl juz naprawde za bardzo rozgrzany. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 12-03-2013
Rocznik: 2002
|
Jeżeli chodzi o temperature chłodnicy to u mnie również było tak jak u dolorek. Na postoju wszystko było sprawnie i prawidłowo, chłodnica ciepła. Problem pojawiał się podczas jazdy i wtedy była zimna. Tak jakby duży obieg nie mógł się włączyć podczas jazdy albo coś utrudniało przepływ. Póki co od wymiany termostatu wszystko jest ok, podczas jazdy chłodnica ciepła. Mechanik powiedział, że termostat powinien być nowy, nawet jeżeli otwiera się w szklance wody to nie znaczy że będzie prawidłowo pracował w całym układzie.
|
|
|
|
|
|
#24 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
![]() Zarejestrowany: 13-08-2013
Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 ZETEC SE
Rocznik: 2002
|
dolorek koniecznie napisz jak poszło
|
|
|
|
|
|
#26 | |
|
|
Cytat:
Zastanawia mnie jednak jeszcze jedna rzecz i proszę o potwierdzenie czy inni też tak mają. W trybie serwisowym na zimnym silniku czyli tak po nocy przy temp. zewnętrznej ok. kilkanaście stopni komputer pokazuje jak dobrze pamiętam coś na minusie, ok, -6 stopni? W każdym razie dużo mniej niż jest fizycznie. No i nie wiem czy tak ma być czy to tak sobie komputer pokazuje bo coś tam. Sprawdzałem na dwóch różnych czujnikach, w tym jeden oryginał. |
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
|
dolorek...byl jakis service biuletyn na poprawe ogrzewania w mk1 w benzyniakach... w mniejszych silnikach, i popatrz za tym na sieci a ktos chyba linka tez podawal na tym forum.
ps. chodzilo o termostat z nizsza temp. ptwarcia i dodatkowe przewody by-pass tylko niepamietam w ktorym miejscu instalowane. |
|
|
|
|
|
#28 | |
|
|
Cytat:
Mam jeszcze jeden pomysł, który będzie mógł potwierdzić czy silnik się przegrzewa czy nie. Jak czytałem ludzie tak robią, choć nie jest to w pełni rozwiązanie problemu. Wyjęcie termostatu i jeżdżenie na otwartym dużym obiegu. Jeżeli wtedy się przegrzeje no to już coś w środku silnika, a jak nie to jakaś dziwna sprawa ze sprawnym termostatem. Niektórzy wiercą małe dziurki w termostacie aby zawsze był jakiś mały przepływ. Na razie odpuszczam na zimę. |
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
|
a ten by-pass to jak jest zainstalowany?
bo wydaje mi sie ze to moze byc tez glupota jezeli zmniejsza obieg plynu w silniku. moim zdaniem 1 sprawa-to wczesniej otwierajacy sie termostat ale dodatkowo koniecznie do tego powinno byc obnizenie temp. przy której załączają sie wentylatory, bo jezeli silnik zaczyna sie przegrzewac to jak sie zacznie juz plyn gotowac to wowczas moze byc za pozno na załączanie wentylatorow. |
|
|
|
|
|
#30 | ||
|