Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-10-2013, 22:53   #21
dolorek
ford::beginner

Imię: Przemek
Model: focus mk1
Silnik: 1,6
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Dziwne wskazania temperatury, przegrzewanie

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
potrzeba bylo calkowicie odlaczyc czujnik na zimnym silniku przed wlaczeniem zaplonu...
nastepnie wsiasc w samochód i przejechac kilka km i wowczas obserwowac wskazowke temperatury a nastepnie pobutowac silnik i dalej obserwowac wskazowke od temperatury-wszystko na odpietym cht.
wowczas zrozumialbys jak zachowuje sie wskazowka kiedy niema czujnika cht wgole podpietego.
Może mówimy o różnych silnikach. U mnie jak odłączę czujnik i zapalę auto, najpierw pokazuje jakąś przybliżoną temp otoczenia (miałem chyba ok. 30 stopni) a po krótkim czasie (20s?) wskazania lecą na maksa (215 stopni) i włącza się wentylator. Po przejechaniu kilku km stan pozostaje ten sam. Po wyłączeniu silnika i ponownym podpięciu czujnika pokazuje poprawną temp silnika, tj. miałem jakieś 95 stopni.
Jedyne co zauważyłem i potwierdza to, co pisałem już wcześniej to fakt, iż wskazania na zegarach są trochę aproksymowane lub jak kto woli opóźnione. Jadąc z podłączonym kompem widać, że napięcie z czujnika jakoś się tam zmienia, a na zegarach po przeliczeniu na stopnie jest pewne opóźnienie, tj. nie zawsze to samo napięcie odpowiada tym samym stopniom. No ale to już kwestia interpretacji przez komputer w aucie sygnału z czujnika, no bo np. w momencie wejścia w stan przegrzania czyli skok z jakiś 108 na 119 stopni napięcie z czujnika w cale tak skokowo się nie zmienia.

U mnie jednak będzie coś innego. Dziś sprawdzałem jak zachowuje się chłodnica w trakcie przegrzania - zimna na dole, tak jak by termostat ale wystarczy że sobie pochodzi na postoju na wolnych i wtedy termostat się otwiera i wszystkie węże gorące. Termostat na pewno dobry, sprawdzałem ten co wyjąłem wcześniej, w szklance wody otwiera się ładnie, oba oryginalne forda z obniżoną temp. otwarcia..... Czy może być to wina pompy wody, która np. ma za małą wydajność?

Ostatnio edytowane przez dolorek ; 15-10-2013 o 23:11
dolorek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-10-2013, 12:20   #22
mjprzem
ford::expert

Model: focus sedan ghia
Silnik: tddi
Rocznik: 2000

niechcacy mozemy mowic o roznych wersjach ale wiem ze i w ff2 tez tak bylo...tylko ze byly jakies poprawki do wskazan temperatury.

jezeli silnik sie nagrzewa bardzo a chlodnica na dole zimna-to cos jest nietak...

chlodnica na dole ma byc chlodna-ale ciezko aby miala temp otoczenia bo plyn musi byc cieplejszy od powietrza.

i teraz faktycznie moze byc tak ze masz-albo termostat ktory sie zacina, albo pompe w ktorej wirnik moze przestawac sie obracac...

ale jesli w pompie przestawal by sie obracac wirnik to tym samym niemialbyc cieplego powietrza a jesli by sie wirnik zaczął obracac to bardzo szybko powinien sie wytrzec i pompa calkiem padnie.

czyli ja raczej obstawialbym problem z termstatem...jezeli silnik byl juz naprawde za bardzo rozgrzany.
mjprzem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-10-2013, 19:45   #23
in9vesto
ford::amateur

Rocznik: 2002

Jeżeli chodzi o temperature chłodnicy to u mnie również było tak jak u dolorek. Na postoju wszystko było sprawnie i prawidłowo, chłodnica ciepła. Problem pojawiał się podczas jazdy i wtedy była zimna. Tak jakby duży obieg nie mógł się włączyć podczas jazdy albo coś utrudniało przepływ. Póki co od wymiany termostatu wszystko jest ok, podczas jazdy chłodnica ciepła. Mechanik powiedział, że termostat powinien być nowy, nawet jeżeli otwiera się w szklance wody to nie znaczy że będzie prawidłowo pracował w całym układzie.
in9vesto jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-10-2013, 21:17   #24
dolorek

Domyślnie Re: Odp: Dziwne wskazania temperatury, przegrzewanie

Cytat:
Napisał in9vesto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mechanik powiedział, że termostat powinien być nowy, nawet jeżeli otwiera się w szklance wody to nie znaczy że będzie prawidłowo pracował w całym układzie.
No ale ja miałem już dwa razy wymieniony termostat na oryginał kupiony w serwisie Forda i z obniżoną temperaturą otwarcia, więc muszę założyć że to nie wina termostatu. No chyba że z niewyjaśnionych przyczyn powinienem kupić z temp. otwarcia tak jak fabrycznie był czyli z wyższą. Tak czy inaczej kupiłem już pompę i wkrótce zobaczę czy to nie jej wina była.
Stary 29-10-2013, 15:07   #25
halgrim_ford

Model: Ford Focus
Silnik: 1.6 ZETEC SE
Rocznik: 2002

dolorek koniecznie napisz jak poszło
halgrim_ford jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-10-2013, 17:35   #26
dolorek

Cytat:
Napisał halgrim_ford Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dolorek koniecznie napisz jak poszło
Właśnie miałem pisać. Wymiana pompy (SKF) nic nie dała. Efekt identycznie ten sam. Zrobiłem już na niej jakieś 1k i wystarczy że przy ok 140km/h odpuszczę gaz wskazówka wychyla się. Co prawda nie udało mi się zagrzać jadąc ze stałą prędkością ale na siłę tego nie sprawdzałem bo widzę że objaw pozostał. NA zimę dalsze dłubanie odpuszczam, bo w mieście wszystko ok. Coraz bardziej wydaje mi się, że silnik tak na prawdę się nie przegrzewa tylko komputer tak sobie myśli. Wydaje mi się też, iż zimna chłodnica w trakcie przegrzania to sprawa tego, że przy szybkiej jeździe przy temp. zewnętrznej ok 15 stopni to jednak pęd powietrza wychładza całą chłodnicę i to co sobie termostatem idzie z dużego obiegu nie jest na tyle duże aby płyn dochodzący do chłodnicy zdążył ją nagrzać. Chyba pełna praca chłodnicy jest na lato i stanie w korkach, a wtedy samochód się nie grzał.
Zastanawia mnie jednak jeszcze jedna rzecz i proszę o potwierdzenie czy inni też tak mają. W trybie serwisowym na zimnym silniku czyli tak po nocy przy temp. zewnętrznej ok. kilkanaście stopni komputer pokazuje jak dobrze pamiętam coś na minusie, ok, -6 stopni? W każdym razie dużo mniej niż jest fizycznie. No i nie wiem czy tak ma być czy to tak sobie komputer pokazuje bo coś tam. Sprawdzałem na dwóch różnych czujnikach, w tym jeden oryginał.
Stary 30-10-2013, 11:08   #27
mjprzem

dolorek...byl jakis service biuletyn na poprawe ogrzewania w mk1 w benzyniakach... w mniejszych silnikach, i popatrz za tym na sieci a ktos chyba linka tez podawal na tym forum.

ps. chodzilo o termostat z nizsza temp. ptwarcia i dodatkowe przewody by-pass tylko niepamietam w ktorym miejscu instalowane.
Stary 30-10-2013, 11:53   #28
dolorek

Cytat:
Napisał mjprzem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
dolorek...byl jakis service biuletyn na poprawe ogrzewania w mk1 w benzyniakach... w mniejszych silnikach, i popatrz za tym na sieci a ktos chyba linka tez podawal na tym forum.

ps. chodzilo o termostat z nizsza temp. ptwarcia i dodatkowe przewody by-pass tylko niepamietam w ktorym miejscu instalowane.
Dzięki, wiem, czytałem. Napiszę w skrócie, bo historia auta długa. Foczka była w serwisie Forda w niemczech, tam założyli właśnie ten termostat na 78 stopni i bypass wpinany pomiędzy mały i duży obieg blisko zasilania z góry chłodnicy. Co ciekawe raz zatkałem ten bypass i nic się nie zmieniło. Znalazłem też w necie ten biuletyn i jak na szybko czytałem to było podane aby zastosować w.w. części w przypadku problemów z przegrzewaniem ale dlaczego się przegrzewa to już nic nie napisali... Trochę śmieszne aby oficjalny biuletyn tak wyglądał, auto wychodzi z salonu i jest niby sprawne, potem coś się psuje, logicznym wydaje się wymienić uszkodzoną część, a tu nie, zastosować zestaw naprawczy, bo nikt nie wie co się tak na prawdę dzieje albo oficjalnie nie może powiedzieć Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mam jeszcze jeden pomysł, który będzie mógł potwierdzić czy silnik się przegrzewa czy nie. Jak czytałem ludzie tak robią, choć nie jest to w pełni rozwiązanie problemu. Wyjęcie termostatu i jeżdżenie na otwartym dużym obiegu. Jeżeli wtedy się przegrzeje no to już coś w środku silnika, a jak nie to jakaś dziwna sprawa ze sprawnym termostatem. Niektórzy wiercą małe dziurki w termostacie aby zawsze był jakiś mały przepływ. Na razie odpuszczam na zimę.
Stary 30-10-2013, 12:38   #29
mjprzem

a ten by-pass to jak jest zainstalowany?
bo wydaje mi sie ze to moze byc tez glupota jezeli zmniejsza obieg plynu w silniku.

moim zdaniem 1 sprawa-to wczesniej otwierajacy sie termostat
ale dodatkowo koniecznie do tego powinno byc obnizenie temp. przy której załączają sie wentylatory, bo jezeli silnik zaczyna sie przegrzewac to jak sie zacznie juz plyn gotowac to wowczas moze byc za pozno na załączanie wentylatorow.
Stary 30-10-2013, 13:01   #30
dolorek

Cytat:
a ten by-pass to jak jest zainstalowany?
bo wydaje mi sie ze to moze byc tez glupota jezeli zmniejsza obieg plynu w silniku.
Wieczorem mogę wstawić fotkę. Bypass wpięty jest pomiędzy cienki wąż wracający z nagrzewnicy i idący do pompy, a gruby wąż zasilający chłodnicę. Jak dla mnie to on nic nie daje, bo przy zamkniętym termostacie nie ma tam ruchu cieczy, a przy otwartym niby jest ale nie widzę powodu aby coś miał polepszać

Cytat:
moim zdaniem 1 sprawa-to wczesniej otwierajacy sie termostat
ale dodatkowo koniecznie do tego powinno byc obnizenie temp. przy której załączają sie wentylatory, bo jezeli silnik zaczyna sie przegrzewac to jak sie zacznie juz plyn gotowac to wowczas moze byc za pozno na załączanie wentylatorow.
No ale jak już pisałem, na postoju termostat wydaje się otwierać ponownie (zmieniany dwa razy na oryginał 78 stopni), chłodnica się grzeje, potem załącza wentylator, wszystko książkowo. Podczas jazdy z dużą prędkością, jak pisałem, chłodnica niby zimna ale chyba mały przepływ przez nią jest. Wiesz, ja mogę sobie wentylator na stałe włączyć ale przy 140km/h nie schłodzi bardziej i tak zimnej chłodnicy jak pęd powietrza. Wentylator jest na postój i jazdę przy małej prędkości.
Odpowiedz

Zasady postowania