Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 31-01-2014, 21:57   #21
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: 1.6 układ chłodzenia - błąd inżynierów ?

skoro układ odpowietrza się sam przy odpowiednich obrotach, wystarczy zasilić układ troszku poczekać, pogazować i wziąć auto na autostradę. więcej nie trzeba robić.

we fiacie były odpowietrzniki i się odkręcało i "przelewało" płyn - parząc sobie bez sensu ręce

Fulara jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-02-2014, 14:55   #22
koglichmoglich
ford::amateur

Imię: Michał
Model: Ford Focus Mk1 Ambiente
Silnik: 1.6 l ZETEC-SE 16V
Rocznik: 2001

Panowie, bardzo fajne i konkretne wypowiedzi. Widzę, że problem już został rozwiązany w Twoim Focusie ale z chęcią bym jeszcze odświeżył tego kotleta : )

Pomysł inżynierów Forda faktycznie nie do końca trafiony z termostatem na powrocie z chłodnicy. Ale to chyba tylko z w tym nieszczęsnym 1.6 bo widzę bo zeszytach serwisowych, że w 1.4, 2.0 i Duratech'ach jest już tam gdzie być powinien na zasilanu chłodnicy. Tylko, że patrząc na termostat to cały zbiorniczek z woskiem do otwierania termostatu znajduje się po stronie silnika a nie węża z chłodnicy. Tak na dobrą sprawę, jeżeli termostat jest zamknięty to w dużym obiegu nie ma cyrkulacji i od węża zasilania chłodnicy w silniku do termostatu woda praktycznie stoi i się powoli nagrzewa.

Mam nadzieję, że nikt mnie nie zlinczuje za to stwierdzenie ale w takim razie wydaje mi się , że termostat otwiera temperatura wody powrotu z nagrzewnicy. Nagrzewnica najpierw osiąga odpowiednią temperaturę a dopiero potem przewód zasilający chłodnicę, nie mówiąc już o powrocie z chłodnicy.
W sumie to na potwierdzenie tej teorii wychodzi sam Ford bo TSB o którym już była mowa:
Cytat:
Znalazłem również w necie info wydane oficjalnie przez forda na temat przegrzewania się silnika wywnioskować można że ford przyznał się że dał ciała z konstrukcją 1.4 i 1.6. Można sobie tę informację przeczytać tutaj niestety w wersji eng. (wrzuciłem na chomika) [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Trzeba jeszcze dokupić tzw bajpas, lae nigdzie nie można go dostać może ktoś wie gdzie to kupie?
Zaleca wstawienia bajpasu między zasilaniem chłodnicy a powrotem nagrzewnicy - jeżeli termostat jest zamknięty to z przewodu zasilania chłodnicy pompa całość będzie pchała bypassem w powrót nagrzewnicy do silnika.
Na zdjęciu w pierwszym poście (front silnika od termostatu) może tego nie widać ale jakby powrót nagrzewnicy przechodził przez tył termostatu to większe natężenie przepływu tamtędy (przepływ z nagrzewnicy + przepływ z bypassu) szybciej otwierało by termostat.

Cytat:
Mam jeszcze jeden pomysł odnośnie przerobienia układu ale nie wiem czy to coś da. Przedstawie to graficznie w paincie co o tym sądzicie? [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Dlatego też co do tego układu wydaje mi się że się nie sprawdzi jeżeli powrót nagrzewnicy otwiera termostat. A dodatkowo spadnie przepływ przez chłodnice jak zrobisz bypass między zasilaniem chłodnicy a powrotem z chłodnicy.

Co do instrukcji napełniania układu chłodzenia, która krąży w internecie:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Przede wszystkim Ford zaleca nalewanie płynu chłodzącego przez ZASILANIE NAGRZEWNICY - to jest jeden z dwóch przewodów pod cewką za silnikiem - drugi to zasilanie chłodnicy. I wlewa się płyn aż nie zacznie wyciekać z silnika - miejsca w którym odpięliśmy zasilanie nagrzewnicy. Potem zalewamy płyn normalnie przez zbiornik, który powinien spłynąć dolnym przewodem do chłodnicy a powietrze wydostać się przez właśnie przewód 2. Przewody 2 i 1 w tym manualu to odpowiednio odpowietrzanie chłodnicy oraz (mnie się tak wydaje) odpowietrzanie silnika. Dlatego ten w.w. TSB podaje aby sprawdzić ten przewód (strona 5):
Cytat:
Visually inspect the aspirator hose to make sure that it is correclty routed.
Check the water outlet connector to make sure that the top hose or heater supply hose are not blocked.

Co do dostania takiego przewodu bypass'u wydaje mi się, ze jakby się pogadało z kimś gdzie zakładają instalacje gazowe to byliby w stanie założyć takie obejście albo przynajmniej zorganizować dwa trójniki oraz przewód. Przy zakładaniu gazu muszą wpiąć reduktor w układ chłodzenia więc mają takie części w zanadrzu.

Wstawienie szybciej otwierającego się termostatu faktycznie może też rozwiązać problem ale, co jeżeli nagrzewnica będzie stawiać coraz większe opory jak się zasyfi i mniej wody będzie pchała. Pozostaje chyba tylko bypass : D

Pozdrawiam,
Michał.

Ostatnio edytowane przez koglichmoglich ; 23-02-2014 o 14:57
koglichmoglich jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-02-2014, 15:52   #23
Fulara
FORD|AUTHORIZED

dodam, że można wstawić termostat o temperaturze otwarcia 72 stopni albo w ogóle wywalić termostat - ale w zimę będzie masakra dogrzać silnik.

uważam, że gdyby wstawić termostat na wężu od cewek a wywalić na silniku, będzie OK. tylko trzeba ba tam zrobić jakąś przejściówkę z termostatem w środku
Stary 20-06-2014, 17:17   #24
kur2
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 1.8 swap 2.0
Rocznik: 2005

Mój 72 stopnie działa bez zarzutu i to już koło pół roku. Co chwila śledzę temperature w trybie serwisowym i nic nie wskazuje na jakiekolwiek odstąpienia od normy
kur2 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-12-2019, 21:38   #25
Damianos1

Imię: Damian
Model: Ford Fokus
Silnik: 1,6 16V
Rocznik: 1999

Witam..ja również jestem po walce z układem chlodzenia..zaczęło się od wymiany termostatu.
Kupione dwa i tak stary trafił na swoje miejsce..potem walka z odpowietrzeniem miałem już wiele aut wiele razy odpowietrzalem je w związku z wymiana płynu ale z takim cudem to się jeszcze nie spotkałem no ale mógłbym tu pisać opowiadania a chodzi mi o jakiegoś producenta godnego polecenia tego czujnika bo kupiłem drugi ale auto jeszcze gorzej chodzi na nim niż na starym..mimo zamontowania zgodnie z instrukcją czyli nie dokrecania..grzal się jak głupi i non stop wentylatory chodziły wróciłem do starego i jest zdecydowanie lepiej ale jeszcze nie to..W związku z tym możecie mi polecić jakiej firmy mam kupić ten czujnik ??z góry dzięki choć to rozgrzany kotlet trochę
Damianos1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-12-2019, 10:01   #26
pacp
ford::advanced

Model: Mondeo MK4
Silnik: DW10C 163KM
Rocznik: 2012

Czytałem kiedyś że rozwiązanie jakie zastosował Ford i Yamaha w tych silnikach polejające na umieszczeniu termostatu na wyjściu chłodnicy ma za zadanie utrzymać stabilną temperaturę silnika - pozbycie się wahań temperatury co nie jest korzystne dla rozszerzalności cieplnej metalowych elementów silnika.

U mnie termostat właściwy dla danego modelu z temp. otwarcia 88 st. C. Temperatura zazwyczaj oscyluje w okolicy 100 st. C. Podczas jazdy dochodzi rzadko do 103 st. C. Na postoju albo w korkach dochodzi do 104 st. C i zostaje zbita przez wentylator poniżej 100 st. C.

Problem pojawił sie u Forda przy instalacjach gazowych i wpinaniu reduktora równolegle do chłodnicy samochodowej przez niedoinformowanych gazowników. Ochładzamy w ten sposób reduktorem ciecz na powrocie przy termostacie a ten się zamyka i w ten sposób nie chłodzimy silnika i mamy przegrzewanie i wahania temperatury.

Sposobami na to jest przede wszystkim wpięcie reduktora gazu w szereg z chłodnicą a nie równolegle i wymiana termostatu na temp. otwarcia 74 st. C. Ewentualnie by-pass który został przesłany wyżej polegający na puszczeniu części ciepłej cieczy zaworem bocznikowym wprost na termostat omijając chłodnicę. Tym samym obniżamy sprawność chłodnicy ale sprawiamy, że termostat nie będzie nam się domykał w niewłaściwych momentach.

Jeden z dowodów dla których silnik ten nie ma predyspozycji do instalacji LPG.
pacp jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-12-2019, 13:01   #27
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Domyślnie Re: 1.6 układ chłodzenia - błąd inżynierów ?

bardzo dobrze napisane

niewielu też wie, że zeteci to właśnie yamaha
Stary 22-12-2019, 13:47   #28
wielkikack49
ford::average

Imię: Piotr
Model: Focus Mk1 FL HB
Silnik: 1,6 ZETEC SE
Rocznik: 2002

denerwuje mnie częsty w takich rozważaniach problem z odpowietrzaniem układu. Kolega SRS (moderator!) podaje "wskazówkę". że należy pamiętać o otwarciu na max pokrętła ogrzewania. Ale po co? W Focusie nie ma zaworu ogrzewania regulującego przepyw cieczy w nagrzewnicy. Regulacja ogrzewania jest wykonana poprzez zmianę przepływu powietrza w zespole nagrzewnicy/klimatyzacji. Płyn chłodzący przez nagrzewnicę przepływa zawsze. Regulowana jest jest jedynie ilość i kierunek przepływu powietrza przez układ. Ale jakoś to nie dociera do znamienitych fachowców.
wielkikack49 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-12-2019, 14:46   #29
Fulara
FORD|AUTHORIZED

Domyślnie Re: 1.6 układ chłodzenia - błąd inżynierów ?

dokładnie tak
we fiacie miałem tak, że jak nie odkręciłem pokrętła na MAX to nagrzewnica była zamknięta - czyli regulacja na dopływie cieczy do nagrzewnicy i nie dało się odpowietrzyć układu

tutaj, regulacja następuje powietrzem i jego strumieniem i nic to nie ma wspólnego czy pokrętło jest na max czy na min
Stary 22-12-2019, 15:57   #30
Damianos1

Imię: Damian
Model: Ford Fokus
Silnik: 1,6 16V
Rocznik: 1999

Odpowietrzanie i cały układ chłodzenia w tym silniku to temat na jakieś opowiadanie o nie udanych konstrukcjach inżynierów..panowie A podpowie ktoś jakiej firmy kupić ten czujnik ?
Damianos1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania