Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-07-2014, 21:45   #21
wip
ford::average

Model: S-Max
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2008
Domyślnie Odp: Przednia Szyba się rozwarstwia

@gemmini
zdecydowanie za drogo. Ja już nie pamiętam dokładnie ceny, ale w serwisie szyb (nie daj boże ASO Forda) za szybę zieloną, z czujnikiem, podgrzewaniem i tzw. "cichą" dałem chyba z 1200? Oryginalny Piklington. Oczywiście musiałem dokupić boczne maskownice z listewkami w które się je wciska, bo faktycznie ulegają zniszczeniu.
PS. IR był droższy o około 400. Ale odradzono mi bo w razie drobnego uderzenia kamyczka nie można jej naprawić.

wip jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-07-2014, 22:11   #22
bobanr
ford::advanced

Imię: Rafał
Model: S-max
Silnik: został tylko 2.5 FHEV
Rocznik: 2022

Cytat:
Ale odradzono mi bo w razie drobnego uderzenia kamyczka nie można jej naprawić.
Można. Sam tak naprawiałem w Mondeo. Nie będzie można tego zrobić jeśli kamyk przebije warstwę folii i dojdzie do szyby wewnętrznej, ale w takim przypadku i tak szyba będzie do wymiany (za duże uszkodzenia).
Stary 15-07-2014, 22:20   #23
gemmini

Imię: Krzysiek
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2009

Właśnie w tej firmie byłem, bo w innym temacie polecałeś regulację ramienia wycieraczki u nich. Moim zdaniem cena z kosmosu, zarówno w Twoim jak i moim przypadku.
Ta firma specjalizuje się w naprawach dla firm flotowych, leasingowych i z ubezpieczenia, więc ceny są takie jakie są...
Dla porównania jutro napiszę do ASO Forda z prośbą o wycenę takiej naprawy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Pozdr

Cytat:
Napisał Gregonio Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No nie wiem. Wyceniałem wczoraj w Car-Glass szybę do mojego Smaxa, bo kamieniem oberwałem i usłyszałem cenę 5100 z montażem (IR i ogrzewanie).

PS. Tylko ja mam dodatkowe ubezpieczenie w Allianz więc muszę tylko wybrać ASO, czy inny serwis i rozliczają bezgotówkowo :-)
gemmini jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-07-2014, 22:28   #24
Gregonio

Imię: Grzesiek
Model: Galaxy V-line
Silnik: 2.0 EcoBLUE 240KM
Rocznik: 2020

Dla mnie cena nie jest problemem bo płaci Allianz :-). Mi tylko zależy, żeby zamiast szyby z drutami założyli mi tą, która lepiej wycisza.

BTW. Też jestem ciekawy ile kosztuje taka przyjemność w ASO, bo coś mi się wydaje, że trochę mniej ;-). Tyle, że ja mam złe doświadczenia odnośnie wymiany szyb przez ASO (inna marka). Po kilku miesiącach coś zaczęło trzeszczeć!!!. Tak jakby szyba ocierała o metal... Mam nadzieję, że goście którzy wymieniają co dzień kilkanaście szyb zrobią to lepiej niż ASO, które robi to sporadycznie.
Gregonio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-07-2014, 12:14   #25
gemmini

Wczoraj przypadkiem znalazłem stronę [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]. Napisałem czego potrzebuję, dzisiaj na maila dostałe ofertę na szybe wraz z wymianą. Szyba Pilkington, koszt 1050zł... Pewnie trzeba jeszcze doliczyć plastikowe maskownice, ale i tak różnica ogromna.

Pozdrawiam
Stary 16-07-2014, 12:37   #26
tombalt
ford::professional

Imię: Tomasz
Model: S-MAX ST / Focus Active, wnętrze Vignale
Silnik: 2.0 TwinTurbo/1.5 EB
Rocznik: 2020/2020
Domyślnie Re: Przednia Szyba się rozwarstwia

Czy te maskownice są konieczne? kiedyś rozmawiałem z next auto glass w Gliwicach i ponoć wszystko odzyskują, płaci się tylko za szybę i montaż. 3 miesiące temu szyba saintgobain grzana pod czujniki, wyciszana, avangarda z montażem 1300 brutto
tombalt jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-07-2014, 13:52   #27
gemmini

Z tego co mi powiedziano, to przy wyjmowaniu maskownić bardzo często wyłamują się jakieś dwa zaczepy i po ponownym montażu nie trzymają się one prawidłowo. Mogą przy większej predkości odlecieć. Można je natomiast przykleić, ale przy ewentualnej następnej wymianie trzeba będzie je zniszczyć przy zdejmowaniu.

Bump: A jak odróżnić szybę z wyciszeniem od tej bez?
I co oznacza u Ciebie Avangarda?

Pozdr

Cytat:
Napisał tombalt Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy te maskownice są konieczne? kiedyś rozmawiałem z next auto glass w Gliwicach i ponoć wszystko odzyskują, płaci się tylko za szybę i montaż. 3 miesiące temu szyba saintgobain grzana pod czujniki, wyciszana, avangarda z montażem 1300 brutto
Stary 16-07-2014, 14:18   #28
tombalt
ford::professional

Imię: Tomasz
Model: S-MAX ST / Focus Active, wnętrze Vignale
Silnik: 2.0 TwinTurbo/1.5 EB
Rocznik: 2020/2020
Domyślnie Re: Przednia Szyba się rozwarstwia

avangarda = niebieska (mam taka od poczatku - super wygląda i przyjemnie w aucie, zielonych nie lubię)
szyba wyciszona - albo jest napis acoustic (pilkington) albo zależy to od wersji. W przypadku saint gobain jak jest niebieska grzana pod czujniki to zawsze jest akustyczna
szybę z wyciszeniem można poznać, jak popatrzysz na nią pod kątem pod słonce przez kropelki jak jest mokra, np. po deszczu to widać niebieską poświatę. w przypadku awangardy, która jest już niebieska to po deszczu wygląda śmiesznie, jakby była czymś pomalowana. Na parkingu stoją cztery auta, lodgy, grand scenic i dwa s-maxy. Wszystkie mają zielone szyby, mój ma niebieską. jak jest sucho to widać że tamte są zielone a moja bezbarwna lub lekko niebieska. Po deszczu to ich są bezbarwne a moja błękitna jak niebo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tombalt jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-07-2014, 19:32   #29
r0ck

Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2007

mam podobny problem. Około tydzień temu zauważyłem wodę na mieszku zmiany biegów, olałem temat myśląc, że jakoś z rękawa bluzy nakapało. Ale wczoraj leje deszcz i patrzę, że mi z okolic lusterka z podsufitki kapie. Byłem dziś w zakładzie co szyby wymieniają i coś mówili że klej puścił w taśmie i aby to zrobić trzeba wycinać szybę i na nowo wklejać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Może się orientujecie jakim sposobem woda może się przedostać aby kapała z okolic lusterka?
Stary 17-07-2014, 07:32   #30
gin555

Imię: Piotr
Model: S-max
Silnik: kopciuch 163 KM PS
Rocznik: 2010

U mnie podobnie ale rozwarstwienie tylko kilka mm, w aso 5400 (grzalka + IR) z wymianą, myslalem ze jej poprawie mlotkiem i pojdzie z AC szyby ale ale.... wartosc maxymalna do ktorej ubezpieczyciel pokrywa wymiane to 2500 zl, chyba lepiej przy nastepnym ubezpieczeniu za 100 zl wykupic ochrone znizek i wtedy rzucac mlotkiem :-)
gin555 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania