![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#21 |
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
![]()
Tak.
![]() |
#22 |
ford::average
![]() Imię: Karol
Model: C-max II
Silnik: 1.6 tdci 115 KM
Rocznik: 2012
|
![]()
Tedi,
zakupiłem moduł używany o symbolu z końcówką B. Dzisiaj podłączyłem i dupa. Bez zmian. Nadal NO GPS. Forscan go nie wykrywa. Napięcie na pinach jest. Dzwoniłem do faceta co mi go sprzedał i obiecał mi go wymienić na inny, choć się zarzekał, że na pewno jest sprawny. Wymienię, zobaczę. Jeżeli jednak by się okazało, że z następnym też będzie dupa to o co jeszcze może chodzić? Pewnie zostanie tylko ASO. Napisz co o tym myślisz. |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
|
![]()
Niech ktoś coś podrzuci. Jutro będę miał podmieniony i zobaczymy czy to coś da.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
FCP member
|
![]()
W poście #12 podałem wszystkie info:
1) sprawdzić wiązkę (łącznie z CAN) wg schematów. 2) sprawdzić zasilanie... Jeżeli magistrala CAN nie została sprawdzona, to czas (i może pieniądze) są stracone... Sprawdzenie CAN jest proste, bo jest on w złączu diagnostycznym i na wiązce modułu GPSM - trzeba sprawdzić przejście wg schematów...
![]() |
#25 |
|
![]()
Zasilanie jest. Problem w tym, że nie jestem aż tak biegły w elektronice żeby sprawdzić CAN. No chyba, że mnie poprowadzisz za rękę?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Wiem, że CAN jest na 2 i 3 pinie we wtyczce do modułu, ale co dalej?
Dzisiaj założyłem wymieniony moduł. Niestety dalej dupa. NO GPS. Forscan go nie widzi. Zasilanie jest. Tedi pomóż jak sprawdzić CAN!!!!!! Ostatnio edytowane przez karolekw1983 ; 26-03-2015 o 19:35 Powód: Nowe okoliczności |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
|
![]()
Dzisiaj pojawiły się nowe okoliczności. Jadąc do Kielc, po przejechaniu około 80 kilometrów zniknął znaczek NO GPS i nagle auto się zlokalizowało i naiwigacja zaczęła poprawnie pokazywać położenie pojazdu. Po nacisnięciu info pokazały się współrzędne oraz wysokość i liczba satelit. Ta ostatnia nie przekraczała jednak liczby 6, najczęściej 4. Po wjechaniu pod wiadukt zniknęło na chwilkę ale zaraz wróciło. Jednak w drodze powrotnej NO GPS był już przez całą drogę. Wydaje się zatem, że moduł ma łączność po CAN, ale albo się robi jakaś przerwa albo sygnał z modułu jest słabiutki, bo chyba 6 czy 4 satelity to trochę mało. Niektórzy pisali na forum, że 11 czy 12 to mają w garażu. Podpowiedzcie jeszcze proszę o co może chodzić. Nawigacja fajny bajer, a nie mogę z niej korzystać. IRYTUJĄCE!!!!!!Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
FCP member
|
![]()
11 lub 12 to max jaki się miewa przy na prawdę dobrych warunkach... W garażu to można mieć co najwyżej tyle narysowanych...
Zachowanie raczej wskazuje na słaby kontakt na którymś ze złącz. Trudno diagnozować na odległość.
![]() |
#28 |
|
![]()
Ostatnio będąc w ASO Forda zagadałem z gościem z serwisu na ten temat. Okazuje się, że antena GPS wcale nie jest zlokalizowana przy lusterku wewnętrznym. Program ASO pokazujący schematy montażu części pokazał, że antena znajduje się w podstawce anteny radiowej. Koszt samej podstawki to 98 zł w ASO, więc nie drogo. Skuszę się na pewno na wymianę. Gość z serwisu powiedział też, że błąd na komputerze dotyczący anteny, o którym pisałem w innym temacie na forum jest spowodowany najprawdopodobniej korozją podstawki i dlatego komp pokazuje że antena jest zwarta do aku. Błędu nie da się wykasować Forscanem. Tedi to jak to jest z tą anteną GPS?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
|
![]()
Sprawa rozwiązana. Wymieniono mi w ASO podstawkę anteny. Nawigacja wstała. Błąd zniknął. Koszt 350 zł. Nie liczę wcześniej zakupionego modułu (zupełnie niepotrzebnie). Ponawiam pytanie : to jak to jest z tą anteną GPS w c-maksie tedi? Temat do zamknięcia.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
![]() Imię: Krzysiek
Model: C-max
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2011
|
![]()
Witam. Z racji uszkodzenia anteny-komunikat "no gps" jestem zmuszony do wymiany anteny lub samej jej podstawy. Korzystając z okazji chciałbym wymienić na płetwe od Forda s max - wtyczki wyglądają identycznie. I teraz pytanie, czy ktoś próbował zaadoptować taka antenę i działa czy była potrzeba jej adaptacji w systemie poprzez jakąś konfigurację.
Pozdrawiam. |
![]() |
![]() |