![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::professional
![]() Imię: Stan
Model: Ford E-150 Conversion
Silnik: 4.6
Rocznik: 2006
|
Witam
Mack dev opisuje że ma skrz.biegów sześciobiegową.One mają synchronizację na wstecznym. pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#22 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
no to jak jest synchronizator, to niestety najgorsza opcja...
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
|
Witam
Raz jeszcze o usterce,o której mowa.Jeżeli nie można wbić jakiegoś biegu,bo zgrzyta, są opory, to wychodzę z założenia że wałki w skrzyni kręcą się.Sprzęgło w tym przypadku nie rozłącza połączenia silnik-skrz.biegów.W przypadku śladowego nierozłączenia,gdy mamy sprawny pierścień synchronizatora potrafi on wyhamować wałek i nastąpi załączenie biegu.Stawiam na sprzęgło i synchronizator. pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#24 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 06-08-2015
Model: Focus
Silnik: 16. TDCI
Rocznik: 2012
|
Jutro Foka idzie na serwis. Dziś jestem pewien, że bieg nie tylko "nie wchodzi", ale też "wyskakuje". Objaw jest taki, że wsteczny jest wbity, cofam i po 2-3 metrach jest puknięcie i ten sam zgrzyt co przy wrzucaniu. Raczej losowo się to trafia, ale na 3 cofania przynajmniej jedno jest ze zgrzytaniem ;[
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
|
Witam
Daj znać co było przyczyną. pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#26 |
|
|
Wybierak do wymiany - tak ocenili w ASO. Jestem bez samochodu na tydzień lub dwa, bo nową część trzeba z drugiego końca świata sprowadzić, itp, itd...
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
|
Witam
Wybierak to chyba nie będzie.Samochód zastępczy dostałeś chyba gratis. pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#28 | |
|
![]() Imię: Oskar
Model: Focus III
Silnik: 1.6TDCi 138/338
Rocznik: 2011
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#29 | |
|
|
Cytat:
Tak przy okazji - raczej nie skorzystam już więcej z ofert typu "pewne auto/używane z gwarancją" itp. Poprzedniego samochodu szukałem sam, szukałem długo, wybrałem dobrze, ale trzeba się było napracować - tym razem chciałem sobie tego oszczędzić i trochę przepłacić, ale mieć spokój, no i wyszło tak, że śmigam tramwajem ;-) UPDATE: Będzie prawie miesiąc od wymiany wybieraka i jest znacznie lepiej, aczkolwiek raz na jakiś czas bieg wyskoczy przy bardzo wolnym ruszaniu do tyłu. Zgrzyt jest, ale już nie tak potężny jak poprzednio, więc może faktycznie jest jakaś wada konstrukcyjna, która wraz z przebiegiem robi się bardziej uciążliwa. Ostatnio edytowane przez mack_dev ; 16-10-2015 o 13:57 |
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
|
No i długo się nie nacieszyłem Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Zgrzyta jak dawniej. Zaobserwowałem, że jak wbije wsteczny i ruszę na większych obrotach to jest ok, ale jak ruszam bardzo powoli to jest zgrzyt. Prawdopodobnie na początku częściej mi się zdarzało, bo byłem nie przyzwyczajony do samochodu i ruszałem bardzo wolno. Teraz robię to szybciej, więc i rzadziej zgrzyta.
Co z tym robić? |
|
|
|