![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
- LTM oczywiście jest podłączony do CAN. Na tych schematach "w amerykańskim stylu", jakie ostatnio zaczęły obowiązywać w Fordzie, CAN jest rozrysowany osobno jako "sieć komunikacyjna". Poszczególne moduły mają na schemacie zwykle tylko podłączenia do czujników i elementów wykonawczych.
LTM bezpośrednio komunikuje się z BCMi i nie ma żadnej opcji na przekładanie go pomiędzy różnymi modelami.
|
|
|
|
#22 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Piotr
Model: S-Max FL +Mondeo5Vig
Silnik: 2.0TDCi 140KM +180KM
Rocznik: 09.2010 +08.2017
|
Cytat:
Jak nie dociągnie, to klapa będzie zwisać niedomknięta |
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
ford::expert
![]() Imię: Eclipse
Model: AUTO ROKU 2007
Silnik: 2.0-QXWA-143KM TITANIUM S
Rocznik: 2007
|
Slarti nie ironizuj ....
przeczytaj dokładnie tytuł tematu Gdybyśmy wszyscy czekali na to co jest juz gotowcem od forda to wtedy nasze forum nie miało by sensu i byłoby wodą na młyn dla serwisantów forda którzy zawsze byli daleko w tyle bo opierają się zawsze tylko na wytycznych .
|
|
|
|
#24 | |
|
ford::average
![]() Imię: Krzysztof
Model: Smax
Silnik: 2.0TDI
Rocznik: 2011
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Przemek
Model: S-max '11/ Chevy Tahoe '00
Silnik: 1.6EB 160KM/ 5.3 Vortec 285KM
Rocznik: 2011 / 2000
|
To może jeszcze jeden gwóźdź do trumny. Po analizie schematu oraz poszuka niu jak to wygląda w innych fordach wygląda na to ze oryginalny system anty przytrzaskujacy znajduje się w uszczelce. ...
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
|
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
|
|
|
|
|
#28 |
|
|
To ja się wytłumaczę - było faktycznie kilka wątków o elektrycznym zamykaniu klapy- ponieważ jednak wszystkie dotyczyły czasów przedliftowych kiedy jeszcze S-max MK2 nie było, założyłem nowy, zakładając że być może z wprowadzeniem tej funkcjonalności w nowym S-maxie sytuacja się zmieniła, a przynajmniej warto się nad tematem pochylić, czy moduły/elementy od nowego nie ułatwiają moda.
To znaczy że cała klapa (a przynajmniej oczujnikowana uszczelka i mocowanie siłownika) są inne w wersji elektrycznej MK2? Podsumowując: wychodzi że dodanie do Nowego S-max'a elektryki klapy wymagałoby: 1) innej klapy bagażnika ( blacha z innymi mocowaniami) 2) dodania modułu LTM (i jego aktywacji/konfiguracji) 3) zmiany uszczelki na wyposażoną w czujnik tensometryczny 4) zmiany amortyzatora klapy na siłownik elektryczny (jednego? obu?) 5) dodania panelów sterujących (bagażnik, klapa?) 6) być może zmiany BCM'a jeśli nie wszystkie obsługują LTM ( analogicznie jak BCM z blis'em i bez...) dla MK1 (przed, między i polift ) większość funkcjonalności do wylepienia, być może da się (po przeróbkach) wykorzystać siłownik o ile nauczylibyśmy się nim sterować i mechanicznie wchodzi Ostatnio edytowane przez Krzy_Ku ; 19-07-2016 o 11:33 |
|
|
|
|
|
#29 |
|
|
Jakieś 3 tygodnie temu w salonie sprawdzałem działanie klapy w nowym eŚku. Prawie na pewno nie ma domykania w zamku - na końcu opadania klapa idzie w miarę szybko i bardzo "ładnie" i głośno trzaska (prawie tak jak u mnie bez elektryki). Spodziewałem się nieco więcej finezji, w tym cichego domknięcia...
Mk2 fajny z zewnątrz, wewnątrz też nowocześniej ale miejsca zdecydowanie mniej (subiektywnie, na oko), kieszenie w drzwiach sporo mniejsze, brak schowka za fotelem kierowcy, schowków w bagażniku, no i w końcu bagażnik - tu chyba największa różnica in minus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
|
No i pika przed zamknięciem w celu ewakuacji ;-) Faktycznie fajnie to działa, stąd zresztą ten wątek . A opadanie na końcu czysto mechaniczno-bezwładnościowe nie jest moim zdaniem złym pomysłem. Może bez finezji, ale zato ma spore szanse być pewnym rozwiązaniem.
|
|
|
|