Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-10-2016, 09:04   #21
disaster3
ford::average

Imię: Bartek
Model: Focus III FL/Mondeo V
Silnik: 1.5 EB (183 KM)/1.5 EB (165 KM)
Rocznik: 2015/2019
Domyślnie Odp: Opony zimowe - Nokian, czym różnią się te modele?

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , czytałem trochę o tym Twoim Quatrac'u i miałem się pytać o jakieś spotrzeżenia na temat tej opony, bo też właśnie trafiłem na opinię o nich, że na zakrętach trochę "pływają", wiadomo letnie są twardsze na bokach ale czy do tego dochodziłby też indeks? Nie wiem.
Ja też się zastanawiam jak mi się będzie jeździło jak zmienię opony bo do tej pory jeździłem głównie na 205/55 R16 91 V (letnie) lub H (zimowe). Jak samochód odebrałem w zeszłym roku to też był już na zimowych. Natomiast cały okres wiosenno-letnio-jesienny przejeździłem na 225/45 R17 91Y. Może się okazać, że po takim przeskoku też stwierdzę że coś się "zepsuło" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Stary 20-10-2016, 09:14   #22
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

Tak właśnie stwierdzałem każdorazowo po zamianie na zimowe 215/55 z letnich 205/55. A niby taka nieznaczna różnica. Przejście na ten pierwszy rozmiar w mk3 to kijowa decyzja.

Jeszcze mi się wydaje, że rant ochronny (dla felgi) też w jakimś stopniu dodatkowo usztywnia oponę. Oczywiście, quatraki go nie mają.

Ostatnio edytowane przez weuek ; 20-10-2016 o 09:17
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-10-2016, 10:09   #23
keiw
FCP member

Imię: Jarek
Model: C-Max 2016 Titanium
Silnik: 1.5 EcoBoost
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał disaster3 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
do autora tematu, jeśli koniecznie chcesz Nokiany to pomyśl o WR A3 lub nowej A4. Tak się zastanawiam nad wypowiedziami powyższych osób których samochody na tylnej osi mają wielowachacz a nie belkę skretną i zamiast szukać dobrych opon asymetrycznych kupują symetryczne... popularnie zwane "jodełką". Czym się kierowały? Czy tylko ceną? Bo tańsze a mają tyle dobrych opinii. Jak to mówią "biedny traci 2 razy". Przy nieumiejętnym zajmowaniu się kołami z symetryczną oponą i wielowachaczem z tyłu, nową oponę można załatawić bardzo szybko, nawet w ciągu roku. I wtedy albo dalej jeździmy z wyząbkowaną bo przecież nie kupię nowych bo rok temu co je dopiero kupiłem i nie szkodzi że huczy w trakcie jazdy albo idziemy z płaczem i portfelem i kupujemy nowe tym razem zwracając uwagę co się kupuje.

...
disaster3 - sam się zastanawiałem, które wybrać Nokiany.

Nokian WR D4 205/55 R16 91 H - 322zł/szt:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Nokian WR D4 205/55 R16 91 H -299zł/szt:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Trudno mówić, że kierowałem się ceną wybierając jednak droższe D4.
WR D4 są oponami kierunkowymi.
Zdecydowałem się na nie, bo zimą zdecydowanie mniej jeżdżę i w większości po Szczecinie.

Sugerujesz, że mogę mieć problem z wyząbkowaniem takich opon i powinienem zakładać tylko asymetryczne do C-Maxa?
Stary 20-10-2016, 10:30   #24
disaster3

Cytat:
Napisał keiw Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sugerujesz, że mogę mieć problem z wyząbkowaniem takich opon i powinienem zakładać tylko asymetryczne do C-Maxa?
Jeżeli będziesz minimum raz w miesiącu sprawdzał i uzupełniał ciśnienie w kołach, przekładał opony z tyłu na przód i odwrotnie co 5kkm i nie woził na tyle (w bagażniku) tylko powietrza, tylko żeby chociaż trochę był dociążony to powinieneś w dużym stopniu zminimalizować ryzyko pojawienia się problemu z wyząbkowaniem.

Wydaję się, że to tylko tyle ale niech każdy z ręką na sercu sam przed sobą odpowie, czy przestrzega tych zasadGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ?
Domyślam się, że w tym momencie widzę las rąk Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. .
Stary 20-10-2016, 10:43   #25
keiw
FCP member

Być może popełniłem błąd, tym bardziej, że letnie mam asymetryczne Bridgestone Turanza ER300.
Zimą nie nalatam raczej więcej niż 5-7k km, więc co sezon je zamienię.
Czujniki ciśnienia są, ale chyba kupię sobie jakiś kompresorek do garażu i trzeba będzie częściej sprawdzać ciśnienie.
Na razie to i tak po mieście zdecydowanie więcej korzystam z Fiesty.

Wybierając kierunkowe opony Nokiana kierowałem się opiniami tego typu:
Cytat:
Zarówno opony kierunkowe, jak i asymetryczne, są droższe od opon symetrycznych. Jeśli mamy samochód o dużej mocy, poruszamy się w zróżnicowanych warunkach, powinniśmy wybrać opony asymetryczne. Opony kierunkowe będą idealne na sezon jesienny, kiedy suma opadów atmosferycznych jest wysoka. Kupując takie opony trzeba wiedzieć, że należy je zamontować w odpowiedni sposób, zgodnie z oznaczonym kierunkiem rotacji. Z kolei do jazdy typowo miejskiej wystarczą opony z bieżnikiem symetrycznym.
Zimy w moim rejonie są bardziej deszczowe. Zastanawiałem się nawet nad Michelin Crossclimate.

Nigdzie niestety nie doczytałem o tym, że kierunkowe mogą się wyząbkować przy zawieszeniu wielowahaczowym.

Ostatnio edytowane przez keiw ; 20-10-2016 o 10:48
keiw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-10-2016, 13:58   #26
lostdesper

Imię: Paweł
Model: Focus MK2 FL, Mondeo MK5 FL
Silnik: 2.0 TDCI 136KM
Rocznik: 2008, 2020

Ehhh ja tu chciałem zwykłe opony, a tu widzę, że sporo się pozmieniało i teraz jeszcze większy mętlik mam w głowie. Na tych oponach to zrobię 10k przez sezon. Dojazd do pracy 22km w jedną stronę (krajówka) - do tego czasem wypad w trasę. Generalnie trasa 95% miasto 5%. Już byłem nastawiony na te opony, ale trochę mi tu zasialiście wątpliwości. Na pewno będą z indeksem h.
lostdesper jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-10-2016, 14:17   #27
disaster3

"no co zrobisz jak nic nie zrobisz" Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Widzisz oś tylna w przednionapędówkach jest wleczona i przy wielowachaczu to wpływa na efekt ząbkowania.
Opony asymetryczne zmienia się tak:
Przednię idą po prostej na tył, a tylne po skosie na przód. Po 5kkm jazdy w takiej konfiguracji i zmianie przódu z tyłem zmienia się kierunek obrotu koła na przedniej osi (tego co była na tyle). Przy oponach symetrycznych niestety można zmienić tylko przód z tyłem po prostej, tak że koło cały czas się kreci w tą samą stronę bez względu na oś.

I przy jednej (symetrycznej) jak i drugiej (asymetrycznej) trzeba "opiekować" się kołami j.w. napisałem natomiast na efekt ząbkowania bardziej narażone są opony symetryczne.

Jeśli jeszcze nie kupiłeś to zastanów się nad tym i wybierz to co będzie Ci najbardziej odpowiadało. Polecać niczego nie będę bo ja nie od marketingu. Zwróciłem tylko uwagę na pewien "malutki" szczegół Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 20-10-2016, 14:53   #28
lostdesper

Imię: Paweł
Model: Focus MK2 FL, Mondeo MK5 FL
Silnik: 2.0 TDCI 136KM
Rocznik: 2008, 2020

Ok, ale generalnie jeśli wezmę symetryczne i co 5k będę robił taką podmiankę, do tego raz w miesiącu kontrola ciśnienia i ewentualnie wyrównanie, to raczej nie powinno być tragedii? Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Powiedz mi jeszcze jedną rzecz, na wiosnę robiłem geometrię itd, czy teraz przy zmianie kół powtórzyć wszystko?
lostdesper jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-10-2016, 14:54   #29
keiw
FCP member

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - masz jakiś system opisywania tych kół asymetrycznych jak je ściągasz i zakładasz drugi komplet?
Przy zmianie na zimówki muszę opisać letnie, by przy kolejnej zmianie zrobić przekładkę.
Chyba najlepiej opisać je tak jak są obecnie założone i przy ponownym zakładaniu pamiętać o przełożeniu.

Przy jakim kilometrażu robisz ewentualne przekładki w trakcie jednego sezonu?
Stary 20-10-2016, 15:02   #30
disaster3

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - przeczytaj jeszcze raz to co napisałem. Nie wiem jak będzie u Ciebie. Przy asymetrycznych przy regularnej zmianie tyłu z przodem wg. tego schematu, opona z osi tylnej raz kręci się w jedną stroną raz w drugą i to w dużym stopniu zapobiega ząbkowaniu. Przy symetrycznej tego nie zrobisz bo opony muszę być po tej samej stronie samochodu (masz 2 lewe i 2 prawe). Niezapobiegniesz ząbkowaniu w takiej oponie ale odpowiednio dbając o zawieszenie, koła, ciśnienie itd... można odwlec ten problem. Geometrie warto robić raz do roku lub zawsze kiedy naprawiane jest zawieszenie. Czy musisz zrobić? Tego nie wiem. Czy wpadłeś w tym czasie w jakąś dziurę, zaliczyłeś mocniej krawężnik itp...? Takie rzeczy też mają wpływ na geometrię.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - nie mam, opisuje je tak jak były zdjęte. A w notatkach sobie zapisuje od jakiego km do jakiego jeździły w danej konfiguracji.

Zasady postowania