![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 29-12-2011
Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
Rocznik: 2008
|
Normalna żarówka ci nie zaświeci z takiego napięcia, do jakiego obniża się w lampce po wyłączeniu, ale led będzie się żarzył.
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 30-08-2011
Model: Kuga
Silnik: 2.0
Rocznik: 2013
|
Dzień dobry
Pacjent: Focus MK1 kombi 5 drzwi X100 2003 (poliftowa) Choroba: oświetlenie wnętrza - żarzyło, po czym zgasło. Objawy: Żarówki normalne, nie LED. Jakiś rok temu zniknęło mi oświetlenie w bagażniku po otwarciu klapy. (lampka w podsufitce) Zapalałem ręcznie. Dioda otwarcia klapy na desce rozdzielczej się zapalała, więc czujnik otwarcia klapy jest sprawny. Napięcie 12V jest cały czas. W zeszłym tygodniu zaczęły przygasać lampki w kabinie (nad lusterkiem) i w bagażniku. Napięcie około 6V, skakało. Bezpiecznik 35 i 36, 7,5A sprawdzony, wymieniony, bez zmian. Przekaźnik oszczędzania baterii wymieniony, bez zmian. Przejrzałem schematy elektryczne (Focus Wiring System). Napięcie nie pojawia się już na kostce w słupku. Kable dalej na dach mają przejścia z lampki do kostki w słupku. W dół - nie wiem, bo: Według schematów (jak wyczytałem na stronie 369 instrukcji) ze skrzynki bezpieczników powinno wychodzić napięcie na kostce C14 (środkowa) na Pinie 7. Ale u mnie ten pin jest pusty i jestem w d***ie... Wszelkie otwarcie drzwi, objawia się ukazaniem ikonki na desce. Ale oświetlenie wnętrza zdechłe. Teraz już nawet nie działa ręczne zapalanie. - Czy to moduł GEM daje napięcie na same lampki, czy wychodzi to ze skrzynki bezpieczników? Jeżeli to moduł GEM, to jak się do tego dobrać? Też znajdę ten temat w FWS? - Czy napięcie na lampkach powinno być cały czas, a dopiero otwarcie drzwi/uruchomienie ręczne powoduje, że moduł GEM zamyka obwód? Te schematy w FWS są zawiłe... same rozszyfrowanie opisów zajęło mi kilkadziesiąt minut Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. - Tematy pojawiały się na forum, lecz ani jedno nie ma rozwiązania/bądź urywa się Za nic nie chcę się poddać, zawziąłem się - elektryk to ostateczna ostateczność Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 11-03-2019
Model: mondeo mk3
Silnik: 1.8
Rocznik: 2004
|
z tego co kojarzę to jest to podłączone razem z tylnym podświetleniem tablicy rejestracyjnej i tam bym szukał zwarcia
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 30-08-2011
Model: Kuga
Silnik: 2.0
Rocznik: 2013
|
2 lata walki - problem rozwiązany,
Okazało się, że pod skrzynką bezpieczników, na lewej ściance, pod zaślepką na takie 2 śruby duże płaskie jest złącze. To złącze, to wielopinowe złącze skręcane kluczem 10 (symbol C51 w schemacie elektrycznym). Okazało się, że PIN 22 (środkowe złącze, prawy górny) uległ takiej korozji, że zniknął cały PIN. Ratunkiem okazało zrobienie mostka na sztywno. (Kolory kabli: pomarańczowo - żółty od strony zasilania, pomarańczowo niebieski od strony lampki. Ciekawe jest, że na tym samym PINie jest zasilanie ustawienia lusterek... Na tym wielozłączu są i głośniki, i ustawianie lusterek bocznych, i - jak się okazuje - oświetlenie wnętrza. Brakuje mi jeszcze oświetlenia bagażnika, gdy otworzę klapę. Działa oświetlenie wymuszone ręcznie. Ale to na następną razę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Temat do zamknięcia |
|
|
|