Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 07-01-2017, 18:28   #21
salom

Domyślnie Odp: Kontrolka oleju, zgasł podczas jazdy

Nie ważne, wykręć świece, kawałek drutu w rękę i do cylindra. Dotyk do tłoka, ręcznie przekręcić, i jak tłok w GMP, zawory muszą być zamknięte, oczywiście pokrywa zaworów zdjęta, tak sprawdzić na każdym cylindrze.
Nigdy nie ma kompresji zero, jak jest rozrząd dobrze ustawiony.

Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-01-2017, 10:41   #22
Mlodysrd
ford::amateur

Imię: Mateusz
Model: Mondeo
Silnik: 2.0
Rocznik: 2002

Polak ale teraz odstawilem do chorwatow zobacze co oni powiedza
Mlodysrd jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-04-2017, 08:30   #23
yuriyay
ford::beginner

Imię: Anna
Model: Ford Mondeo mk3 diesel
Silnik: 2.0 TDDi
Rocznik: 2001

witajcie, jestem tu nowa i mam nadzieje ze dobrze napiszę ten post. mam podobny problem... tylko nikt nie potrafi mi pomóc. Albowiem posiadam forda mondeo 2.0 TDDi w tamtym tygodniu byłam na wymianie oleju i filtru paliwa i oleju. Mechanior zmienił olej filtr mówił że wchodzi 5,2 potem chcial wymienić filtr paliwa wyjął go stwierdził że takiego nie ma i włożył spowrotem. próbował odpalić auto na Plaka lecz nie dało rady tak nim kręcił ze poszedł mi rozrusznik. nie wyjechałamwyjechała już autem. zaoferował ze na następny dzień przeciąganie auto do mechanika obok i za kilka dni bd mieć wymieniony rozr7sznik i filtr paliwa. spojrzałam jeszcze na stan oleju było ok. po tygodniu ode brałam auto i wczoraj w trakcie jazdy zgasł mi na rondzie! zapaliła się kontrolka oleju i nie odpalił już. sprawdziłam olej był minimminimum dolałam i nadal nic. silnik kręci Ale odpalic nie moze. zaciagnieto mnie na hol do mechanika i tam stoi był wczoraj człowiek z komputerem i stwiestwierdził ze żadnego błędu nie ma i poszła pompa. sprawdziliśmy te tryski 4 czy jak to się nazywa ( nie mam pompowtryskow) leci paliwo, ale nie leci z tego wezyka przy pompie( mam nadzieje ze mnie ktoś zrozumie), mechanik to próbował przepompowac ze niby się zapowietrzyl Ale nadal nic. Pomocy co to może być ? Faktycznie Pompa ? Tak nagle ? może wy coś podpowiecie ?

wybaczcie wszystkie błędy, to słownik i nerwy
yuriyay jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-04-2017, 11:03   #24
salom

Anno, współczuję zakupu, mechaników, i Twoich problemów.
Uzupełnij profil o typ silnika, a może też skad jesteś.
Zmień natychmiast mechaników, bo u nich pewnie nie wytrzymasz finansowo, złupią skórę, a i tak nie będziesz długo jeżdziła.
Z Twojego opisu wynika, że to laicy, albo głąby, albo cwaniacy.
Na odległość nie da sie naprawic auta, choć chciałbym.
Nie daj sie oszukać, nic nie kupuj, nie wymieniaj, wszystko trzeba wpierw zdiagnozować minimalnymi kosztami, a dopiero wtedy, co już naprawdę stwierdzone, że uszkodzone, wymienic.
Opisuj na Forum, napewno Koledzy cos podpowiedzą.

Co do oleju, ile przejechałas kilometrów od tej wymiany oleju, że w silniku znikło ponad 1 litr oleju a może i 3, bo kontrolka sie zapala, jak w silniku jest znikoma iłość oleju, a pompa olejowa już daje za małe cisnienie, i wtedy się zaświeca kontrolka, ale to juz jest za póżno, i jak silnik gasnie od świecącej kontrolki, to na bank panewki już są zatarte.

Ostatnio edytowane przez salom ; 10-04-2017 o 11:07
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-04-2017, 13:29   #25
yuriyay

Salom dziękuję za odpowiedź, wiem że mechanicy od siedmiu boleści Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. auto zakupiłam w styczniu to moje pierwsze a tu już takie kłopoty. Koszt wymiany pompy plus naprawa przyprawia mnie o ból głowy... przyjechałam jakieś 300km ? zadzwonię zaraz do Mechaniora i powiem żeby panewki sprawdził. Jestem zielona w tym temacie a oni to raczej wiedzą i chcą mnie po prostu naciągnąć albo nie chce im się sprawdzać i od razu wykluczają wszystko i mówią że to pompa.
Stary 10-04-2017, 14:57   #26
salom

Tak jak pisałem wyżej, nic na razie nie rób. Nie są w stanie sprawdzić panewek,bez rozebrania silnika, a spalony lub zgubiony cały stan oleju, jeżeli spalony, to agonia silnika, kwalifikuje sie tylko na złom, lub do remontu, koszty masakryczne.
Być może cos zle dokręcili, i olej wylał sie na jezdnie, ale to można wykluczyć oglądając dokładnie silnik, oraz podwozie na kanale.
Powinno być na podłodze dużo śladów po oleju.

Wymiana pompy nic tu nie pomoże, wyrzucone pieniądze, bo pompa wtryskowa w dieslu wytrzymuje 1 milion kilometrów,, a u Ciebie pewnie jeszcze troche brak do miliona.

Jest w Bolesławcu Forumowicz,,,sprysiu,,, napisz do niego na Priva, on borykał się z podobnymi problemami, nie wiem czy rozwiązał, ale napewno cos podpowie.
Napisz, że salom Cię do niego skierował.

Ostatnio edytowane przez salom ; 10-04-2017 o 15:02
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-04-2017, 16:10   #27
yuriyay

mechanik twierdzi że filtr oleju zaciągnął go tyle, ja po wyjeździe od mechanika nie sprawdzałam stanu . Wszystko suche silnik też. mam przejechanie 191000km. Zaraz napisze do Forumowicza i dziękuję Salom
Stary 10-04-2017, 20:09   #28
salom

Jak tak twierdzi, to nie ma zielonego pojęcia ile oleju wchodzi do nowego filtra oleju, nie więcej jak 150 mililitrów.

A jak twierdzisz, że wszystko suche, to można jeszcze łudzić sie nadzieją, że mechanior wlał za mało oleju do silnika, to wersja dla Ciebie optymistyczna, ale jak faktycznie wlął ponad 5 litrów, a przejechałaś tylko 300 kilometrów, to żle.
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-04-2017, 21:47   #29
yuriyay

dzięki za ta optymistyczna wiadomość, mechanik dziś przegladal auto i okazało się ze wężyk główny z trzech który idzie od filtra paliwa jest nieszczelny i można go sobie wyciągnąć ręka. Połamana jest też ta żółta obejma ktora uszczelnia wszystko. Jutro będzie to wymieniał i odpowietrzal. tylko skad ta kontrolka oleju i gdzie on się podział jeżeli wszystko suche ?

Jeszcze jedno Gościu od oleju wlal tylko 5,2l , a czytałam na forum że wchodzi około 5,8l jednak ten stwierdził , że więcej nie wejdzie.

Ostatnio edytowane przez yuriyay ; 10-04-2017 o 21:52
Stary 10-04-2017, 22:22   #30
salom

Kontrolka oleju nie kłamie, brak oleju w misce olejowej, pompa nie ma zassania oleju, brak cisnienia na panewkach, i zależy jak długo jechałas na swiecącej sie kontrolce, od tego zależy czu to tylko przypadek, czy poważna awaria.

Radzę jak już uruchomisz pojazd, niech mechanik, o ile potrafi manometrem mechanicznym , na gorącym silniku niech sprawdzi cisnienie oleju, jakie jest na wolnych obrotach, oraz jakie przy obrotach 1500 i 1800.
  Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania