![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 18-11-2007
Model: focus mk1/mk2
Silnik: 1,8tdci/2,0tdci
Rocznik: 2004/2006
|
witam,
po 2 tygodniach wiem gdzie tkwi błąd tych egr- po skasowaniu błędu napięcie na zawór pokazywane przez potencjometr to 1,09V i każda próba zmiany jest spowrotem korygowana do tej wartości przez komputer. Wyłączając i włączając ponownie zapłon natychmiast pojawia się błąd a napięcie na zaworze pokazane przez potencjometr to 0,9-1,0V czyli błąd P1335-72 -poza skalą. Odkręcając śrubki pod silnikiem zaworu można troszkę przestawić tą wartość ale nie do tej zadanej. Mam 2 zawory i w każdym to samo , kupiłem nowy (podróbka a nie delphi) i oddałem bo ten wskazywał wogóle kosmos ok-2,4V na zapłonie. Może mi ktoś sensownie odpowiedzieć o co chodzi , dodam że kasowanie KAM i zerowanie nastaw nic nie daje. Pozostaje mi jeszcze do wymiany kostka z pinami przed zaworem na nową ale nie sądze żeby to była przyczyna ciągłego błędu. Jestem o krok od wyłączenia tego ustrojstwa z kompa choć uważam że jeśli jest to powinno być .Byłem z tym w ASO w Poznaniu i kategorycznie odradzam-szkoda kasy - ich procedury naprawy to podpięcie pod kompa i to samo co w Forscanie czyli reset nastaw . Dostałem wydruk że to nic nie dało a jeśli mam ochotę w starym aucie szukać przyczyny to 250PLN za godzinę i nie mogą zagwarantować sukcesu. Czy ktoś w Poznaniu usuwał egr z kompa , co możece mi powiedzieć o TUNE FORCE bo ponoć to też trzeba umieć dobrze zrobić ??? |
|
|
|
|
|
#22 |
|
ford::average
![]() Imię: JACK
Model: Mondeo MK4 Kombi \ FocusMK2
Silnik: TDCI 2.0/115KM\ TDCI 2.0 136 KM
Rocznik: 2010
|
Panowie może ktoś poradzi.
Pacjent Focus 2.0 TDCI 136 KM. Auto szrpało w okolicy obrotów 1800-2000 - brak błędów wszytko pozostałe było ok. Została zrobiona procedura adaptacyjna FORScanem EGR. Teraz auto jeździ lepiej ale przy kazdym przekręceniu kluczyka do pozycji zapłon ( bez uruchamiania silnika) pojawia się błąd P1335-62. Po uruchomieniu silnik pracuje normalnie i jeździ bez uwag, na odpalonym silniku można ten błąd skasować i nie powraca, można przejechać 200km i nie wraca. Po zgaszeniu silnika i ostygnięciu po przekręceniu kluczyka bez odpalania błąd pojawia się ponownie - co jest nie tak czy ktoś może poradzić. |
|
|
|