![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5 Titanium AWD PowerShift
Silnik: 2,0 TDCI 180 KM
Rocznik: 2017
|
Panowie auto odebrane z serwisu i jak ćwierkało tak ćwierka. Uparcie twierdzą, że ćwierkanie pochodzi z układu wtryskowego. Zmiana oprogramowania jednego, drugiego (podesłanego z W-wy) nic nie zmienia. Poprosili żebym się zgłosił (gdyby się nie uspokoiło) po przebiegu 10kkm. Poczekać i pojeździć tyle mogę. Efektem zabawy z układem wtryskowym po pierwszej zmianie programu było „buczenie” silnika i wzrost zużycia paliwa (temat już jest na forum – więc prawdopodobnie oprogramowanie… fazy, czasy, dawki wtrysku paliwa mają na to wpływ). Po ponownych zmianach (oprogramowanie nr 2) motor pracuje ładnie jak pierwotnie ale żre jeszcze więcej. Liczbowo… od dnia zakupu średnie zużycie po 6 kkm - 7,8 l i sukcesywnie spadało. Średnie zużycie liczone po tankowaniu i zerowaniu licznika wahało się zależnie od stylu jazdy i drogi w przedziale 6,5 – 7,5 l (więc ciągnęło całościowe zużycie w dół). Teraz pokazuje 9,1 – 9,4 l. Mam nadzieję, że wróci do normy jak go trochę rozjeżdżę. Poruszyliście też temat paliwa. Jeżdżę na Shell VPower od początku (podobnie jak poprzedni mondek). Jedno tankowanie do pełna było na Orlenie (Verwa). Zmiana paliwa nie miała wpływu na moje ćwierkanie.
Tak przy okazji proponuję (w bocznych opisach) dodać info dotyczące rodzaju skrzyni i typ napędu. Ułatwia to analizę problemów pod swój egzemplarz. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 30-01-2008
Model: A7, Mondeo
Silnik: 50TDI, 2.0TDCI
Rocznik: 2018, 2011
|
Wielokrotnie przerabiałem to zarówno w mk3 jak i mk4. W moim wypadku było i nadal jest to spalanie stukowe. Zacząłbym od przeprogramowania wtrysków i zobaczył czy coś to zmieni.
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
Feel The Difference
![]() Imię: Mirek
Model: MK5 Titanium X, Focus MK4 St-Line
Silnik: 2,0tdci 150=>180=>200+, 1,0 125KM
Rocznik: 2016,2018
|
Taka sytuacja...
Dzisiaj nic nie drgało, natomiast uchyliłem trochę szybę a tu zadrgało na chwilę. Zamykam i znowu to samo. Zrobiłem tak kilka razy i za każdym razem to samo. Nawet lekko obrotami jakby zachwiało. Wychodzi na to że to od obciążenia akumulatora (alternatora? ) takie coś się u mnie dzieje. Oczywiście jak ma drgać to drga i szyby nic do tego nie mają bo ich nie ruszam. Ale może coś w tym jest.. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 09-06-2016
Model: Mondeo
Silnik: 2,0 TDCI 150KM
|
W moim 2.0 150KM z manualem ćwierka tylko na wolnych obrotach na zimnym silnku
Przy pierwszej wymiane oleju po 10 tys w ASO stwierdzili, że to hydrauliczna kasacja luzu zaworowego i żeby obserwować. Trochę mnie szokuje spalanie Martiusa Ja mam średnie 5,4, a koledzy od grzebania w OBD twierdzą, że po zmianie na 180 może palić mniej.... |
|
|
|
|
|
#25 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Michał
Model: Mondeom mk5
Silnik: 2.0 tdci
|
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
![]() Zarejestrowany: 27-03-2015
Model: Mondeo MKV
Silnik: 2.0 TDCI 150 KM
Rocznik: 2014
|
właśnie ja też to mam, najgorsze że zaczęło się około rok temu i 14k km.
nie wiem czy z tym walczyć, czy się przyzwyczajać. u mnie dodatkowo czasem auto szarpie przy odejmowaniu gazu, tak jakby silnik przyhamowywał. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
![]() Imię: Michał
Model: Mondeom mk5
|
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
byłem w ASO, dostałem info że to jeden z elementów w kasecie napędu pompy wtryskowej i że jest to część która z czasem się zużywa (sprawa eksploatacyjna). Na razie z powodów nie zwiazanych z autem wstrzymuje się z tematem.
Daj znać jeżeli temat u Ciebie ruszy |
|
|
|
|
|
#28 |
|
![]() Zarejestrowany: 27-03-2015
Model: Mondeo MKV
Silnik: 2.0 TDCI 150 KM
Rocznik: 2014
|
Wymieniłem czujnik ciśnienia paliwa na listwie, wyczyściłem czujnik IAT i ... okazało się że rura dolotu za filtrem powietrza i rurą przepływomierza miała luźną opaskę metalową, przez co pewnie silnik zaciągał lewe powietrze.
Całość dała dosyć sporą poprawę, jeszcze delikatnie coś tam słychać, ale w porównaniu do tego co było to nie ma porównania. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
|
U mnie w 210 konnym biturbie też delikatnie ćwierka gdy leciutko doda się gazu przy 120-130 km/h. Ledwo to słychać. Gdy odejmie się gaz całkowicie dźwięk natychmiast znika. Więc albo wtryskiwacze albo coś w mechaniźmie nimi sterującym (ma ktoś może schemat?).
Ogólnie jest to od nowości i w sumie nie przeszkadza, ale jak się jedzie 3000 km to z nudów może nieco prowokować do dłubania Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
#30 |
|
![]() Imię: Sebastian
Model: Mondeo mk5
|
U mnie identycznie, szału dostaję od tego "ćwierkania". Dodatkowo jeśli silnik się dobrze rozgrzeje po dłuższej trasie mam drgania na karoserii. Koledze w kudze z tym silnikiem nic nie ćwierka, poza tym wydaje mi się, że jego auto dużo lepiej zbiera się z dołu obrotów, ma taką lekkość przyspieszania, a mój mondeo jakby się męczył. Chyba fordzik wydaje na siebie wyrok.
|
|
|
|