![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::professional
![]() Imię: Maciej
Model: Focus kombi | Transit DCiV L3H2 | Transit Custom DCiV L2H1
Silnik: 1.6 TDCi Econetic 105KM | 2.0 EcoBlue 130KM | 2.0 EcoBlue 136KM
Rocznik: 2013 | 2019 | 2024
|
Układ chłodzenia pracuje w nadciśnieniu. A wartość tego pilnuje korek w zbiorniku wyrownawczym. Jeśli on jest trafiony to mogą być objawy 'własnego życia poziomu cieczy'. Po prostu w układzie będą nieprzewidywalne wartości nadciśnienia...
Z tego też powodu masz syk po otwarciu i podnosi się poziom cieczy. Oznacza to też ze układ jest szczelny. I jeśli na zimnym dodałeś płynu (oczywiste ze korek odkrecony) to aby poprawnie dokonać kontroli (porównać poziom) należy doprowadzić do tego samego ciśnienia jak przy nalewaniu-po przez odkrexenie korka.
|
|
|
#22 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 26-09-2008
Model: Focus MK3
Silnik: 1.6 TDCI 95KM
Rocznik: 2014
|
Wybaczcie, zadałem pytanie po czym przepadłem na dwa dni ale miałem troche zdeorganizowany weekend.
Chyba macie racje i troche za bardzo panikuje za wczasu. Będę dalej jeździł i obserwował stan płynu. W następny weekend szykuje mi się dłuższa trasa więc może coś się okaże. Tymczasem mała aktualizacja i ciekawostka: Dwa ostatnie dni też czyniłem obserwacje płynu na zimnym silniku(po nocy) i mam wrażenie że za każdym razem syk jest co raz mniejszy. A dziś nawet w ogóle go nie było. Płyn zarówno wczoraj jak i dziś "wisi" na poziomie między "min" a "max". Mam taką teorie. Może po prostu układ był częściowo zapowietrzony z racji tego że było jeżdzone na prawie pustym zbiorniku. Potem po dolaniu na "max" układ nie był odpowietrzany automatycznie na otwartym zbiorniku poprzez zagrzanie silnika. Gdzieś czytałem że tak to powinno się robić. I w następstwie tego każdorazowo po odkręcaniu korka dochodziło do zbalansownia ciśnień. Nie wiem..to chyba nie ma sensu bo pechrze powietrza zmienił tylko położenie ale co o tym sądzicie? Odpowiadająć na poprzednie pytania: Zbiornik płynu lata luźno. Może nie góa dół ale jest dość sprężyście osadzony i można nim kołysać. Osłony pod silnikiem nie sprawdzałem ale tak jak mówie pod autem nie ma kropel a zawsze parkuje na swoim miejscu postojowym. Poza tym ja skoro jest ciśnieniowanie to raczej potwierdza że nie ma nieszczelności co już zostało powiedziane. Pomiar tlenku węgla to dobra sugestia ale zaczekam z tym jak płyn dalej będzie miał "jazdy" Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#23 | ||
|
ford::beginner
![]() Imię: Stefan
Model: Transit MK2
Silnik: 2,4 Diesel
Rocznik: 1982
|
Cytat:
Cytat:
Stefan |
||
|
|
|
|
|
#24 |
|
![]() Imię: Michał
Model: Focus mk3
Silnik: 1.6 Tdci
|
Dobry
Temat z przed 7 lat, ale może się podłącze Objawy u mnie Focus mk3 1.6 tdci 95km (auto mam od niedawna) - znikające i wracające ogrzewania - mega duże ciśnienie w zbiorniku wyrównaczy, oraz po odkręceniu z 1/3 zbiornika robi się prawie cały - na gorącym przy próbie odkręcenia wywala płyn gdzieś dołem(na zimnym czasem też) - nie wiem czy ubywa płyn bo wylał się przy odkręcaniu - próbowałem odpowietrzać, temp niby 90 na wskazówce ale wąż wciąż miękki (ewentualnie lekko twardy) i co najwyżej letni - dziś auto w trakcie 10 km jazdy po mieście tem wzrosła do 120 km (włączyłem test na wyświetlaczu), wpadło w jakiś tryb awaryjny i straciło moc, załączył się wentylatorowy na 2 Ale - próba CO2 przez 30 min nic nie pokazała- cały czas niebieski płyn przez 30 min Od czego zacząć? |
|
|
|
|
|
#25 |
|
ford::advanced
Imię: Marcin
Model: Focus mk4
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2018
|
Od wymiany korka na zbiorniczku. I na spokojnie odpowietrzeniu układu.
Ostatnio edytowane przez Flisator ; 03-01-2025 o 17:25 |
|
|
|
|
|
#26 |
|
|
To jeszcze update. Wczoraj gdy na gorącym silniku odkręciłem korek, wywaliło dużo płynu tak że zbiorniki był prawie pusty, było może z 1cm na dnie zbiornika. Nie dolewałem i wyjechałem dziś autem, przejechałem może z 10km w 30 min( z przerwą na zakupy). Wróciłem i zostawiłem auto jak ostygło w zbiorniku było płynu nadal 1cm, ale po odkręceniu korka syk i płyn podniósł sie do prawie pełnego zbiornika.
Tak jakby gdzieś coś sie nie otwierało i zbierało się ciśnienie |
|
|
|
|
|
#27 |
|
|
Robiłeś test na UPG na gorącym silniku? Pamiętam że jednym samochodzie wyszedł mi dopiero po pałowaniu. Po normalnej jeździe nic nie wychodziło. Wymień korek, napełnij układ. Przejedź się. Poczekaj aż ostygnie uzupełnij płyn i obserwuj. Powietrze w układzie też się rozszerza pod wpływem temperatury. Sprawny układ powinien się sam odpowietrzyć.
Niedawno wymieniałem rozrząd, zalałem płynem. Tyle ile weszło, pojechałem do domu, po drodze 3 razy dolewałem. Za żadnym razem nie wywaliło mi płynu po odkręceniu zbiornka. Trochę syknęło o tyle. Dlatego sugeruje abyś korek wymienił najpierw. Ostatnio edytowane przez Flisator ; 04-01-2025 o 20:13 |
|
|
|
|
|
#28 |
|
|
Tak na gorącym, przez 30min trzymałem go na 1,8 k obrotów i co dziwne tem nie wzrosła pow 98s
Ale czy korek właśnie nie powinien trzymać ciśnienia? I jeszcze jedno Teraz jak jechałem to zagrzał się do 90 st po 5km( a na zew tem -6) A no i brak ogrzewania, leci zimne Ps jaki korek- allegro zamiennik czy używka? Ostatnio edytowane przez Dirk00 ; 21-01-2025 o 15:00 |
|
|
|
|
|
#29 |
|
ford::professional
![]() Imię: Rafał
Model: ford focus 3 i pół
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2017
|
Korek jeśli już to oryginał, nowy.
Nie chcę krakać ale chyba nie tu leży przyczyna. Na FB w grupie Focus mk3 średnio 2x miesięcznie są takie posty, pęknięta tuleja. |
|
|
|
|
|
#30 |
|