![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 08-12-2012
Model: Ford Focus MK2
Silnik: 1.6 TDCi 90KM
Rocznik: 2005
|
Jestem po wymianie separatora (odmy) i fakt jest nieco oleju w dolocie, ale nie wiem, czy to już nie sama turbina puszcza. Fakt, mam problem z przekaźnikiem świec żarowych lub samą świecą, bo łapie p138b. Jest sens ruszać świece, jeśli któraś okaże się spalona, a samochód przy - 20 palił bez problemu? Nie chcę poukręcać niczego
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
|
Cytat:
Ostatnio edytowane przez hindus ; 24-08-2018 o 11:56 |
|
|
|
|
|
|
#23 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Mirosław
Model: transit
Silnik: 2,2
Rocznik: 2009
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
|
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mirosław
Model: transit
Silnik: 2,2
Rocznik: 2009
|
511 644 448 zadzwoń
Ostatnio edytowane przez MIREKTERAZPOLSKA ; 06-09-2018 o 14:38 Powód: błąd |
|
|
|
|
|
#26 |
|
|
Samochód po zaślepieniu EGR i wymianie kompletu świec odpala bez dymka. Pozostaje nadal wyprogramowanie EGR z PCM, bo wywala błędy, ale całość działa bez problemu. Nie obyło się jednak bez problemów, bo 2 żarniki się ukręciły w głowicy i przyjechał do mnie spec od wykręcania urwanych rzeczy i ogarnął temat w 1,5h.
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Michał
Model: Focus
Silnik: 1.6D
|
Cześć,
problem wygląda następująco: zauważyłem od jakiegoś czas, że samochód trochę ciężej odpalał i trochę kopcił na biało. Nie przejmowałem się tym jakoś bardzo, z uwagi na temperatury. Wiedziałem jednak, że będę musiał się temu przyjrzeć, bo do tej pory (nawet przy -17 stopniach) odpalał od strzała, bez zająknięcia. Dodam, że przed zimą wymieniłem świece i akumulator, filtry olej na bieżąco co 10k km. Problem pojawił się prawdopodobnie po dwóch ostatnich tankowaniach na jednej stacji. Po 2-3 tygodniach, od cięższego odpalania, samochód ledwo ledwo odpalił, przy czym bardzo mocno zakopcił na biało, ale ruszył. Przejechał dosłownie 2m i zgasł. Próbowałem odpalać, ale bezskutecznie (kręcił normalnie). Na drugi dzień wróciłem, żeby przeholować go do mechanika, przy czym znowu spróbowałem go odpalić i nic. U mechanika postał 2 dni, po czym za pierwszym razem mu odpalił. Mechanik jeździł dość długo, odpalał i gasił i wszystko było ok. Na drugi dzień już nie odpalił. Komputer pokazywał masę błędów, m.in. egr, świece, przepływomierz, ciśnienie paliwa. Była próba odpalenia "na plaka" i jeździł bez problemu, bez żadnego szarpania itd. Kolejne próby odpalania i nic, palił tylko "na plaka". Wstępna diagnoza: pompa lub któryś z wtrysków - do sprawdzenia w warsztacie specjalizującym się. Zanim zdecydowałem się na taki warsztat, profilaktycznie został wymieniony filtr paliwa i samochód zaczął palić. Z dużymi problemami (długo kręci i kopci mocno na biało), ale pali i jeździ płynnie, z tym, ze jest słaby, mniej więcej do 1800 obrotów. Dodatkowo zauważyłem, ze przy odpalaniu powoli wchodzi na te swoje około 800 obrotów, normalnie wchodzi na mniej więcej 500 i później wskazówka dość powoli toczy się do tych ok. 800. PS dodam, że rok temu był zaślepiany i wyprogramowany EGR. Jest jeszcze coś, co w takim przypadku może się okazać drobnostką i warto by było to sprawdzić, zanim wtryski i pompa pójdą do sprawdzenia? Czy EGR może mieć coś z tym wspólnego? Ford Focus 2005r. 110KM |
|
|
|
|
|
#28 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Krzysztof
Model: Fokus mk2
Silnik: 1.6Tdci
|
Witam serdecznie też mam problem i jestem nowym użytkownikiem forum.
Fokus mk2 bez DPF(wycięty) może ktoś coś podpowie nie chcę zakładać nowego tematu i nie wiem czy dobrze robię pisząc w tym poście. Auto jeżdziło normalnie ale zaczęło gasnąć.po weryfikacji został wymieniony filtr paliwa i dodany Stp do czyszczenia wtryskiwaczy.odpowietrzone odpaliło i jeżdziło . drugie tankowanie z dodatkiem Stp czysty uklad paliwowy auto jeździ ale coś go blokuje kuleje i cieżko się zbiera czasami zgaśnie tak jak by się zdławiło. ale na to pomogło trzymanie go wyrzej na obrotach. Planowałem zrzucić zbiornik i dostać się do sitka w baku ( czy jest dostęp do sitka gdzieś z pod siedziska czy trza zrzucić zbiornik i dopiero???) Póki co jeździłem i postanowiłem go trochę przegonić i niestety stało się fordzik nie podołał. Mianowicie cisnołem mu zdrowi do 4 tysięcy obrotów aż za jednym razem zatyrkotał metalicznym głosem zadymił jak szlak na biało zgasł i ani be ani me. Gdy obroty spadały po dodaniu gazu tyrkotał i odpusciłem zgasł i dotoczylem się na awaryjnych na poboczną drogę. Auto zcholowałem i stoi w garażu. Co to może być.??? |
|
|
|
|
|
#29 | |
|
![]() Imię: Marek
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 TDCI 90KM
Rocznik: 2008
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
Wygląda jakby COŚ pękło, płyn chłodniczy dostał się do komory spalania i dlatego zaczął kopcić na biało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Metaliczne tyrkotanie też nie wróży dobrze
|
|
|
|