![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 | |
|
ford::advanced
![]() Imię: Darek
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
Cytat:
Jeśli wtryskiwacz jest przyczyną, nie mam problemu, żeby go wymienić. Chcę tylko mieć pewność, żę nie wymienię dobrego wtrysku na nowy, dzięki czemu objawy zostaną bez zmian. Za kilka dni auto będzie miało wymieniane świece żarowe. Chcę, żeby warsztat zmierzył ciśnienie na każdym z cylindrów. Jeśli wyjdzie w granicach normy, będę o krok bliżej do zdefiniowania gdzie leży przyczyna. cezarg1410, skoro temat śledzisz u siebie, masz jakiś namiar na serwis, który umie pomierzyć i wyciągnąć wnioski odnośnie pracy wtryskiwaczy piezo na podstawie przebiegów prądowo-napięciowych? |
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 24-03-2009
Model: Focus MK3.5
Silnik: 2.0 TDCI 180
Rocznik: 2018
|
Fakt to jest słabe. W sumie z tym poziomem oleju to ja też mam zagwostke bo u mnie poziom jest z kolei praktycznie niezmienny na dystansie 15 kkm. Praktycznie można by bagnet oznaczyć w tmy miejscu co wlewam i przy zmianie będzie to samo.
I zastanawiam się czy nie jest tak ze auto jednak trochę bierze ale wtryski skutecznie uzupełniają ubytek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Nie znam zakładów. Jak mówię te wtryski się chyba srednio regeneruje więc raczje zakup używek z gwarancją albo nowych. Co do diagnozy myślę że większość renomowanych zakładów diesla ogarnie. To już jest stary układ. |
|
|
|
|
|
#23 | |
|
![]() Zarejestrowany: 29-12-2011
Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
|
Pali Ci 5,3 litra? Gdzie tym jeździsz? Autostradą z górki?
Bump: Cytat:
3. Tak, czuję laga po zmianie biegu. Nie wiem jak ze świecami, nie mam kabla i laptopa, a apka na telefonie mi pewnie nie pokaże grzania świec, ale chyba zamontuję diodę zasilaną przez świece, żeby sprawdzić. Ale czytałem że przy nie do końca udanym wyłączeniu dpf'u może nie być wszystkich objawów, na przykład świece mogą już nie grzać. Z tym że ja dpf'u już nie mam, a wydaje się, że ciągle się dopala. Słyszał ktoś o problemach z wyłączeniem dpf'u? To może być wina sterownika silnika, że nie ogarnia? Ostatnio edytowane przez Lukasz2525 ; 24-09-2019 o 19:27 |
|
|
|
|
|
|
#24 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: jeszcze focus mk2 GHIA ale już jest fusion 2016 se 2.0 EcoBoost
Silnik: 2.0 tdci , 2.0 EcoBoost
Rocznik: 2006 , 2016
|
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Jest prosty sposób by sprawdzić świece żarowe jak wyżej , wypada też sprawdzić bezpiecznik świec żarowych a poza tym dość ważne jest by świece były sprawne Teraz o stronie technicznej bo na zimnym silniku chwilowe spalanie będzie wyższe i to jest normalne a po osiągnięciu temperatury ważne by silnik chodził równo bez twz wypadania zapłonu (mam na myśli taką chwilową nierówną pracę jak przy wypadaniu zapłonu) bo to świadczyć może o problemach z wtryskiwaczami . Bardzo dobrzy fachowcy są w każdym serwisie boscha i jeszcze jedno by nie godzić się na regenerację bo to tylko chwilowy efekt a już lepszą opcją jest wymiana na używane sprawne wtryskiwacze czy po prostu inwestycja w nowe . DPF jak już kiedyś pisałem to też część wymienna i ford przewiduje wymianę po około 120 tyś przebiegu (niby czyszczenie ciśnieniowe powinno wystarczyć by pozbyć się popiołów tlenku ceru) ale ja osobiście kupiłem zamiennik polski DPF za 645 zł i jestem zadowolony. I jeszcze jedna rzecz to turbosprężarka i jej stan bo to może zapchać DPF na amen tak samo jak zapchany DPF może zniszczyć turbosprężarkę |
|
|
|
|
|
#25 |
|
![]() Zarejestrowany: 29-12-2011
Model: Focus mk2 fl
Silnik: 2.0 Tdci 136 km
|
To u mnie tak, wtryskiwacze akurat mam zregenerowane, dpf wywalony, świece nowe, ale stare też były sprawne, teraz biorę się za turbosprężarkę. Poczytam ten temat i najwyżej zrobię diodę do świec.
|
|
|
|
|
|
#26 | |
|
|
Cytat:
No ale nie zaśmiecajmy koledze tematu swoimi problemami. @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] podobno wtryski siemensa są mocne mechanicznie, ale mają problemy z cewkami przez co zaczynają lać bardzo różne ilości paliwa. Jak słyszałem cewki są nienaprawialne. |
|
|
|
|
|
|
#27 | |
|
|
Cytat:
O ile wiem na czym polega diagnostyka wtrysków, to chętnie dowiem się jakie kroki (od najprostszych) wykonać by ustalić czy turbo nie rzuca olejem. |
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
|
Jak turbo będzie rzucać olejem, to w silniku będzie go brakować a nie przybywać
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
|
Niby tak, ale patrząc potencjalny stan wtrysku pierwszego bardzo możliwe, że ilość niespalonego paliwa choć niewielka powoduje znacznie zadymienie spalin a w konsekwencji zatykanie filtra. Spalanie przy tym jest bardzo niskie, choć według podobnego myślenia powinno być wyższe przy lejących wtryskach...
Czy może być tak, że turbina, rzuca olejem w ilości, która nie przekłada się na poziom oleju (ubytek), a mimo wszystko zadymienie jest na tyle duże, że filtr się zapycha szybko? W takiej czy innej sytuacji powinienem mieć ślady oleju na przepustnicy i/lub na filtrze powietrza jeśli dobrze rozumiem. Filtr powietrza na pewno był suchy jak wymieniałem po roku jazdy. Przepustnica, jakby to ująć, do suchych nie należy, ale wycieków na zewnątrz nie widać. Wiem, że to wszystko teoretyczne rozważania, ale od teorii wszystko się zaczyna. |
|
|
|
|
|
#30 |
|
ford::professional
![]() Imię: Mariusz
Model: jeszcze focus mk2 GHIA ale już jest fusion 2016 se 2.0 EcoBoost
Silnik: 2.0 tdci , 2.0 EcoBoost
Rocznik: 2006 , 2016
|
Turbinę robiłem jak miałem przy przepustnicy dość mokro a poziom oleju miałem cały czas w normie . Po regeneracji turbina wytrzymała 11 miesięcy i padła ale po stronie gorącej zapychając mi DPF , po stronie zimnej turbina była suchutka
Wtryskiwacze mam 100% sprawne ale CylBal na wolnych obrotach mi pokazuje na trzech cylindrach w miarę równe wartości ok 0.98 ale na jednym 1.09 i się tym nie sugeruję bo to dla mnie jest tylko udział cylindrów w zapewnieniu równej pracy silnika na wolnych obrotach . Silnik pracuje mi praktycznie książkowo bez dymka i pięknie się zbiera a spalanie przy umiarkowanej jeździe mieszanej jeszcze nie przekroczyło mi 6 /100 km oczywiście z kompa bo jakoś przy tankowaniu nie mam ochoty tego liczyć . DPF po wymianie miał pierwsze wypalanie po przebiegu 2500 km ale większość tego była zrobiona na autostradzie , obecnie to interwał około 600 - 700 km z czego 80% to miasto . No to opisałem wam do porównania moje spostrzeżenia ........ |
|
|
|