![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::expert
![]() Imię: Slawek
Model: PUG 408 GT
Silnik: hybryda
Rocznik: 2025
|
Radek, to kazdy wie chyba..
Napisz lepiej jak dobra dusza ci VIN sprawdza hahahha Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
![]() Imię: Radosław
Model: Mondeo MKV AWD, Peżot 308 T9 ON
Silnik: 180 + wirus
Rocznik: 2018
|
To Wszyscy wiedzą co za dusza.To Ty. Nie jeden pisał na pw do kogo się zwrócić w kwestii Forda z DE Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
#23 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 10-03-2018
Model: LDR110
Silnik: 2.2 TDCI 122KM
Rocznik: 2012
|
Widzę, że podpadłem kolegom handlującym.
Ale gdyby koledzy chcieli się podzielić wiedzą tajemną, to proszę o wskazanie, gdzie w dość długiej liście wymaganych dokumentów do pojazdu z zagranicy, jest mowa o tym, ze auto ma być wcześniej wyrejestrowane. Przerejestrowywałem auto z normalnych 'białych' tablic i nikt nie robił problemów, bo niby dlaczego miałby. Więc do znudzenia będę się czepiał zwrotów typu "bezwarunkowo". Ale poza tym się nie znam i nie mam racji. ;-) |
|
|
|
|
|
#24 |
|
|
Pytanie kto to ten handlujący ? Ja do tej pory sprowadziłem 4 auta.Wszystkie sobie na przestrzeni 10 lat.Dwoma jeździ brat,bo kupił gdy ja wymieniałem,a dwoma ja.Z handlem nic wspólnego nie mam.
|
|
|
|
#25 |
|
|
Naprawdę nie domyśliłeś się, że to akurat nie było do Ciebie?
Ja tymczasem dalej czekam na podanie uargumentowanej informacji, że wcześniejsze wyrejestrowanie pojazdu jest bezwzględnie wymagane, żeby auto zarejestrować w PL. Naprawdę chciałbym wiedzieć gdzie shakowalem system, skoro zarejestrowałem bez problemów. Ale widzę, że czarna dziura. Łatwiej skomentować, niż udzielić rzeczowej informacji. A już za darmo to w ogóle... |
|
|
|
|
|
#26 |
|
|
Wolałem się upewnić, choć uczciwe handlowanie, " uczciwymi " autami to nie łatwa sztuka. Pokus jest zbyt wiele, a potencjalni nabici w butelkę sami dają i korek i butelkę.
Ostatnio edytowane przez Hansolo ; 01-07-2019 o 23:44 |
|
|
|
|
|
#27 |
|
|
I takie wytłumaczenie brzmi logicznie. Nie wiem czy jest poprawne (czy urząd faktycznie w tym czasie sprawdza wyrejestrowanie pojazdu za granicą), ale jest logiczne i prawdopodobne. Ale w szczególności to co napisałeś potwierdza tylko, że w momencie gdy rejestrujemy auto w urzędzie, nie musi ono być bezwzględnie wyrejestrowane w swoim wcześniejszym kraju. Napiszę jeszcze raz - rejestrowałem auto, którym przyjechałem na "białych" tablicach, bez żadnych uwag ze strony urzędu. Tablic nie zostawiałem, zabrałem je z powrotem za granicę i oddałem w tamtejszym urzędzie, co spowodowało wyrejestrowanie auta i zakończenie ubezpieczenia.
Rozumiem, że kupując jednorazowo auto (osobiście), lepiej to zrobić od razu i przywieść auto już bez blach (tam gdzie się da skorzystać z wywozowych czy innych tymczasowych). I taka jest powszechna praktyka. Do tego - jak pisałem wcześniej, a zostałem potraktowany jako bajkopisarz - większość aut jest sprowadzana przez pośredników, a auta potencjalnie mogą stać dłuższy czas, zanim zostaną kupione (niektóre z nich trzeba jeszcze wyklepać troszkę ;-). I wszystkim jest na rękę, żeby takie auto było wyrejestrowane przed przywiezieniem. A te skasowane, z ubezpieczalni i innych złomiarni są już wyrejestrowane (w uproszczeniu) przez system. Ciekawe czy kiedyś doczekamy sie przepisów, że jeśli auto zostało 'skasowane' w danym kraju to nie ma już prawa rejestracji w innym, przynajmniej w ramach UE. Pewnie nigdy, państwo też trzeba dokarmiać. Powszechność praktyki, nie stanowi o tym, że jest to jedyne obowiązujące rozwiązanie i nie da się tego zrobić inaczej. Tylko tyle chciałem przekazać. PS. Tym razem starałem sie nie podpaść, dlatego nazwałem handlarzy pośrednikami, zawsze to ładniej brzmi ;-) |
|
|
|
|
|
#28 | ||
|
|
Cytat:
Bump: Cytat:
|
|
|
|
|
#29 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 17-06-2009
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 TDCI 180 KM
Rocznik: 2016
|
u mnie w powiecie ostatnio rejestrowałem dwa auta którymi przyjechałem na kołach w niemieckim dowodzie rejestracyjnym 0 wpisu że auto wymeldowane. 0 problemu
|
|
|
|