Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 27-06-2024, 20:20   #21
slawekb88@wp.pl
ford::amateur

Imię: Sławek
Model: Ford Focus mk3
Silnik: 1,6 benzyna
Rocznik: 2011
Domyślnie Odp: Nierówna praca silnika na biegu jałowym

Jestem po wizycie w ASO w Rzeszowie. Okazało się że aktualizacja do mojego samochodu była i zdecydowałem się na jej wgranie pomimo, iż panowie mnie trochę przestraszyli że istnieje ryzyko że samochód nie odpali w ogóle po zaktualizowaniu. Aktualnie mija tydzień, a ja mam przejechane od aktualizacji 400 km. Wszystko chodzi ok. Aktualizacja kosztowała mnie 212,50. Jeszcze chwilę pojeżdżę zanim odetchnę ale od tamtej pory już nie gaśnie i silnik zachowuje się zupełnie inaczej niż byłem już przyzwyczajony. Mam nadzieję że sprawa zamknięta :-)

slawekb88@wp.pl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 04-07-2024, 20:07   #22
grzegorzg76
ford::beginner

Imię: Grzegorz
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 180KM
Rocznik: 2016

Cytat:
Napisał [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jestem po wizycie w ASO w Rzeszowie. Okazało się że aktualizacja do mojego samochodu była i zdecydowałem się na jej wgranie pomimo, iż panowie mnie trochę przestraszyli że istnieje ryzyko że samochód nie odpali w ogóle po zaktualizowaniu. Aktualnie mija tydzień, a ja mam przejechane od aktualizacji 400 km. Wszystko chodzi ok. Aktualizacja kosztowała mnie 212,50. Jeszcze chwilę pojeżdżę zanim odetchnę ale od tamtej pory już nie gaśnie i silnik zachowuje się zupełnie inaczej niż byłem już przyzwyczajony. Mam nadzieję że sprawa zamknięta :-)
Cześć,
Dzisiaj umówiłem się na serwis w ASO Rzeszów na najbliższy wtorek,
Ale powiedzieli mi że programowanie sterownika dopiero po diagnozie komputerowej czyli roboczogodzina 540 plus ewentualnie programowanie 450.

Jak to zrobiłeś że tylko 212 zł zapłaciłeś ?
grzegorzg76 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-07-2024, 20:32   #23
slawekb88@wp.pl
ford::amateur

Imię: Sławek
Model: Ford Focus mk3
Silnik: 1,6 benzyna
Rocznik: 2011

Hej, byłem u nich jakieś dwa miesiące temu i skasowali mnie na 380. Wtedy znaleźli u mnie że sonda lambda padła, byłem wtedy u gościa w okularach (Chyba Hieronim ma na imię) i też mnie zlali trochę z aktualizacją. Kolejnym razem poszedłem do nich i mówi że miałem już u was diagnostyka a teraz chce aktualizację. Była kobitka i nie wcisnęła mi wtedy dodatkowej głupoty. Ale nie byli zadowoleni jak mi robili ta aktualizację tylko i chcieli mnie zniechęcić. Lubią naciągnąć trochę robotę. Na szczęście zrobili już to co chciałem i wystawili rachunek tylko 212,5. Ale wcześniej była diagnostyka i na nią się powołałem. A co do samej aktualizacji to Ja poprosiłem konkretnie o sprawdzenie czy jest aktualizacja do oprogramowania do sterownika. Nie chciałem programować tylko wgrać aktualizację jeśli taka istnieje. Okazało się że jest i wtedy po tym jak mnie przestraszono że samochód może nie odpalić to zdecydowałem się na wgranie aktualizacji Softu.

Ostatnio edytowane przez slawekb88@wp.pl ; 07-07-2024 o 20:45
slawekb88@wp.pl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-11-2025, 09:26   #24
krystianen
FCP member

Imię: Krystian
Model: Ford FOCUS MK3
Silnik: 2.0 TDCi 163KM - POWERSHIFT
Rocznik: 2013
Exclamation 1.6 Ti-VCT 105KM — bląd P0300 & P0420

✨ Focus MK3 1.6 Ti-VCT 105KM — P0300 & P0420 ✨
💥 Problemy z katalizatorem i wypadaniem zapłonu 💥

Ostatnio na grupie fb pojawił się temat, który wywołał sporą dyskusję — i bardzo dobrze 👏
Jednak w pewnym momencie pojawiło się sporo nieścisłości 🤯
Dlatego wrzucam konkrety z praktyki — mamy już za sobą ok. 40 takich przypadków 🚗🔧

❌ Typowy scenariusz klienta:
➡️ Świece wymienione
➡️ Kable wymienione
➡️ Cewka wymieniona
➡️ Katalizator „sprawdzony”
📣 „To musi być elektronika…” — cytat mechanika 😅

🎯 Najczęstsza przyczyna błędów P0300 + P0420
👉 BŁĘDNY ODCZYT SONDY PRZEZ PCM.
W 9/10 przypadków winna jest jedna z sond (lub jednej z dwóch, jeśli występują cztery).

🛠 Rozwiązanie problemu:
🚫 Nie wprogramujemy sond
🚫 Nie stosujemy emulatorów
✔ Odpowiednie przeprogramowanie sterownika tak, aby prawidłowo odczytywał sondy.

📌 Nasz proces (sprawdzony!):
1️⃣ Diagnostyka sond
🔍 Sonda powinna wykonać min. 8 cykli na 10 sek. w nominalnych warunkach.
Jeśli pracuje nieprawidłowo — wymiana.
⚠ WAŻNE: tylko BOSCH lub OEM.
Tańsze zamienniki z doświadczenia nie wytrzymują dłużej niż 3 miesiące.
2️⃣ Programowanie PCM
Wykonujemy tzw. podwójne programowanie, zgodnie z procedurą producenta przygotowaną dokładnie pod ten problem.

📍 Krótkie przypomnienie kodów:
🔹 P0420 — Skuteczność katalizatora poniżej progu
🔹 P0300 — Nieregularne wypadanie zapłonu

🚗 Jak szybko sprawdzić, czy masz problem?
👉 Jedź 60 km/h
👉 Wrzuć 4 bieg
👉 Gaz w podłogę
Jeśli wszystko ok — auto powoli przyspieszy.
Jeśli nie — pojawi się kontrolka CHECK i silnik zacznie przerywać ⚠

❓ Dlaczego to występuje?
Najczęściej obserwujemy to podczas zmian pór roku zima-wiosna lub lato-jesion
Trudno znaleźć jeden wspólny mianownik — ale przypadków jest zbyt wiele, by uznać to za przypadek.

📍 Jeśli macie te błędy — nie wymieniajcie w ciemno części.
W większości przypadków to oprogramowanie + diagnostyka sond = problem rozwiązany 💪

609 535 500 | krystian@fordplus.pl

Ostatnio edytowane przez krystianen ; 27-11-2025 o 10:35
krystianen jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-11-2025, 09:33   #25
AdoKrycha007
ford::professional

Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)
Domyślnie Odp: Focus MK3 1.6 Ti-VCT 105KM — P0300 & P0420 // o co chodzi.

Nie trzeba robić żadnej diagnostyki, od razu wymienić jedną sondę przed katem i update softu z korektą wtrysków. tyle. niczego nie trzeba więcej sprawdzać. typowa przypadłość w MK3 w tej wersji silnikowej z tą ilością KM, związana ze złą mapą wgraną fabrycznie - korekty ustawione są na 125KM i po czasie silnik głupieje. Jednemu zdarzy się to od nowości po 150 tys, albo tak jak mi, po 60 tys od wyjechania z salonu.
AdoKrycha007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-11-2025, 09:52   #26
krystianen
FCP member

NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!

MOŻNA EWENTUALNIE UŻYĆ FUNKCJI "CYT. SELEKT." (cytowanie części tekstu zaznaczonego)

a po co wymieniać sondę jak po sprawdzeniu okazuje sie sprawna??
usterkę zaobserwowaliśmy w auatach z przebiegime 60tys w góre.

Ostatnio edytowane przez Speedo ; 27-11-2025 o 10:31
Stary 27-11-2025, 10:12   #27
AdoKrycha007

Imię: AdoKrycha007
Model: Focus MK3 Kombi i Focus MK4 Kombi
Silnik: 1,6 Duratec 105 KM Euro 5 (MK3) i 1,5 EcoBoost 150 KM Euro 6 (MK4)
Rocznik: 05.2014 (MK3) i 09.2019 (MK4)

Po to, że skoro wykonujecie, cytuję,
Cytat:
tzw. podwójne programowanie, zgodnie z procedurą producenta przygotowaną dokładnie pod ten problem.
, to powinniście wiedzieć, że w tejże właśnie konkretnej procedurze serwisowej Forda pod jej konkretnym numerem, uniwersalnie rozpoznawalnej w każdym ASO w tym kraju - o ile nie zatrudnia ona półgłówków - producent podaje jednocześnie konieczność wymiany sondy przed katem, bo to ona w połowie powoduje ten problem w skutek nadmiernego zużywania się od nowości przez błędnie wgraną fabrycznie mapę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
AdoKrycha007 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-11-2025, 10:41   #28
krystianen
FCP member

Dokładnie tak jest. Wymiana jest konieczna gdy sonda pracuje nie prawidłowo, wtedy programownie nie pomoze. Gdy jest ok to jej parametry sa takie same.

Stary 27-11-2025, 20:31   #29
thesperado

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: 1.6 Ti-VCT 105KM — bląd P0300 & P0420

Cytat:
Napisał krystianen Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dlatego wrzucam konkrety z praktyki — mamy już za sobą ok. 40 takich przypadków
Dobrze wyjaśnione, ale chciałbym dopytać o detale.

Piszesz min. 10 cykli na sek., a co z amplitudą i przebiegiem sygnału? Są w nich jakieś anomalie, czy tylko jest problem w czasie reakcji sondy? Że czasy reakcji mogą powodować problemy to już wiedziałem, tylko że do tej pory tą wiedzę stosowałem by obrzydzić "oszczędnym" pomysł zakupu tańszych, uniwersalnych zamienników które właśnie mają problem z czasem reakcji.
Nie będę pytał o numer softu, bo zdobycie "know-how" kosztuje, więc ujmę to inaczej. Wnioskuję z twojej wypowiedzi, że jest soft, który sprawę załatwi definitywnie i powiedzmy nowo założona sonda dożyje swego docelowego przebiegu, a nie zacznie się wygłupiać przedwcześnie. Nie mogę tylko zrozumieć czemu powstaje to opóźnienie reakcji, jeśli amplituda i przebiegi są w normie. Chyba że także nie są.

Połączyłeś P0300 (losowe wypadanie zapłonów) P0420 (niską wydajność katalizatora). Czy to działa w ten sposób, ze wadliwa praca sondy 1 i oprogramowania powodują zmianę korekt do tego stopnia, ze silnik pracuje na coraz bardziej ubogiej mieszance, że w efekcie zapłony zaczynają wypadać i dodatkowo w spalinach jest tak dużo tlenu, którego katalizator nie zużył do redukcji HC i CO, że druga sonda to wykrywa, a sterownik błędnie ocenia stan katalizatora? Jeśli tak to obserwacja wartości korekt powinna także powinna sygnalizować zbliżający się lub powstały już problem.

Czy długotrwała praca sondy spalinach po zbyt ubogiej mieszance tak bardzo ją uszkadza, że zmienia się jej czas reakcji?
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
p0300 , p0420 , p300 , p420 , wypadanie zapłonów

Zasady postowania