![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Imię: Łukasz
Model: Focus Kombi MK1
Silnik: 1.6 ZEtec SE
Rocznik: 2004
|
nie porzuciłem rękawic tylko nigdy tego nie rozbierałem
gdzieś czytałem że ktoś pominął ten zawór i w ogóle go wywalił i coś tam pomogło, tylko nie pamiętam, czy w baku mu się podciśnienie nie robiło i nie jechał |
|
|
|
|
|
#22 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 25-02-2017
Model: Mondeo MK4
Silnik: DW10C 163KM
Rocznik: 2012
|
Miałem na myśli damianisko5. Ten zawór jest odpowiedzialny za to aby nie tworzyło sie nadciśnienie w baku. Gdzieś pewnie przy wlewie lub w samym korku paliwa musi być jakiś zawór zwrotny zasysający powietrze do baku aby zapobiec podciśnieniu. Myślę, że w taki sposób się to reguluje bo to w miarę przemyślane zgodnie z ekologią. Ciśnienie w baku równe zero względem atmosferycznego a opary się nigdzie nie wydostają.
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
|
Przejechałem około 150 km. Odnoszę wrażenie, że samochód subtelniej schodzi z obrotów po dojechaniu do świateł. Schodzi na 1000 obr/min i później do 800 po zupełnym zatrzymaniu (czasem nieco niżej ale jest to zupełnie nieuciążliwe). Dawniej może też tak było ale teraz jest to jakoś bardziej odczuwalne. Subiektywnie polepszyło sie też ruszanie samochodem. Uczucie jakby silnik lepiej wiedział w której chwili lepiej wykorzystać moment obrotowy silnika.
Cytat nt. zaworu podciśnienia: "Po uruchomieniu silnika zawór pozostaje zamknięty. Dopiero po osiągnięciu przez jednostkę napędową określonej temperatury pracy zostaje aktywowany. Okresowe otwieranie zaworu oraz czas otwarcia określa sterownik na podstawie sygnałów m.in. z czujnika położenia przepustnicy i sondy lambda. Sterowanie zaworem należy do tzw. układów adaptacyjnych, co znaczy, że urządzenie sterujące dopasowuje cykle otwierania i zamykania zaworu do zmieniających się warunków pracy silnika." Kolejne rzeczy które zrobiłem: Podpiąłem odpowietrzenie klawiatury przed filtrem powietrza zgodnie z przeznaczeniem. Skoro podciśnienia i nadciśnienia grają tak istotne role w samochodzie to w obudowie filtra powietrza tez wytwarza się zmienne ciśnienie w zależności od prędkości obrotowej silnika. Może będzie to miało jakiś wpływ. Zdemontowałem korek wlewu paliwa. Umyłem izopropanolem. Teraz obraca się lżej. W korku zabudowany jest zgodnie z przypuszczeniami zawór zwrotny który umożliwia zassanie do baku powietrza ale jednocześnie uniemożliwia przedostanie się oparów na zewnątrz. Czytałem gdzieś temat o zasysaniu powietrza podczas tankowania - u mnie też to występowało. Jednak teoretycznie dzięki temu zaworowi jest to niemożliwe. Widocznie był zalepiony tłustymi pozostałościami po benzynie. Aktualnie po zassaniu zaworek się otwiera i wpuszcza powietrze z zewnątrz i myślę że to było przyczyną. Czas pokaże. Bump: Ostatnio edytowane przez pacp ; 11-10-2019 o 13:33 |
|
|
|
|
|
#24 |
|
|
Wyczyszony sensor MAP bez ściągania alternatora. Po ściągnięciu przepustnicy udało mi sie dostać izopropanolem i wężykiem około 25cm. Nie będzie to dokładne czyszczenie ale po zdjęciach widać, że coś tam syfu zdjęło z czujnika. Zresztą z tego co się orientuje i tak nic tam szorować nie możemy. Jak się komuś nie chce ściągać paska i alternatora a podejrzewa że to zabrudzony czujnik to może spróbować tej metody.
U mnie efekty podczas pracy silnika po wyczyszczeniu niezauważalne. Ostatnio edytowane przez pacp ; 12-10-2019 o 17:49 |
|
|
|