Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-10-2017, 21:46   #21
evogrego
ford::amateur

Imię: Grzegorz
Model: Focus Mk1
Silnik: 1.8TDDi
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Opony całoroczne

A ja mam za sobą dwa sezony z Dębicą Navigator 2. Jako osoba traktująca auto jako pojazd służący do prostego przemieszczania się z punktu A do punktu B nie mogę powiedzieć o nich złego słowa. Większość czasu poruszam się w mieście, raz/dwa razy w miesiącu robię 300km trasę i zarówno w zimie jak i w lecie zachowanie opon na drodze jest jak najbardziej poprawne. Lekki minus za dość wysoką głośność pow. 110km/h ... jednak cena zdecydowanie rekompensuje tą małą niedogodność.

evogrego jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-10-2017, 10:38   #22
gruby33
ford::average

Imię: Kamil
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.6 Benzyna
Rocznik: 2008

Jestem ciekaw jak ta Dębica hamuje na mokrym Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Miałem jedna Dębice letnia i szału nie robiła. Jeździć jeździła ok ale jak przyszło mi awaryjnie hamować to mocno leciało auto do przodu.
gruby33 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-10-2017, 11:05   #23
tiga1916

Imię: Karol
Model: Focus mk1 Mondeo mk3 2.0 tdci
Silnik: 1.6
Rocznik: 2003

Z tańszych opon to polecam koreański Nexen, zużywają się minimalnie szybciej niż innych producentów ale hamowanie na mokrym po prostu bajka.
tiga1916 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-10-2017, 16:32   #24
traper2000

Imię: Krzysiek
Model: Kuga MK2
Silnik: 1.5 Ecoboost 176KM
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał weuek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
traper2000, A tak z czystej ciekawości: Wśród tych trzech kompletów goodyearów trafiłeś kiedyś na takie wyprodukowane w Polsce (Dębicy)?
Szczerze mówiąc nie zwracałem na to uwagi. Zawsze zamawiałem przez internet i zwracałem uwagę tylko na rok produkcji (nie starsze niż rok).
Możesz wierzyć lub nie, ale póki co nie zawiodły mnie a jeżdżę przez okrągły rok. Mój styl jazdy to ok 2000-2300obr do zmiany biegów, noga "średnia", nie ścigam się spod świateł.
traper2000 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-10-2017, 20:53   #25
dorsiu

Imię: Przemek
Model: Focus
Silnik: 1.6 benzyna
Rocznik: 2005

Cytat:
Napisał gruby33 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jestem ciekaw jak ta Dębica hamuje na mokrym
Co test to różnie wypada ta Dębica Navigator 2, jest nawet jeden test, co prawda dotyczy Dębicy Navigator w rozmiarze 195, w którym droga hamowania na mokrym tej całorocznej opony z prędkości 100 km/h wyniosła 93 metry!! [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Przypomnę, że w teście Auto Świata (opony całoroczne rozmiar 205) na mokrym z prędkości 100 km/h Michelin CrossClimate ma wynik hamowania 49,5 metrów, zaś GoodYear 4seasons 51,6 metrów, czyli jakieś 40 metrów mniej od Dębicy. Oczywiście, rozmiar opon inny, test i warunki inne, no i inne pewnie auto, ale jeśli ten test Dębicy jest wiarygodny, to bym się dwa razy zastanowił nad zakładaniem tych opon.
dorsiu jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-10-2017, 21:43   #26
Wojtek O.
ford::advanced

Imię: Wojtek
Model: Foka mk.3 Dłuuuga, a teraz mk4 też z plecakiem
Silnik: 1,6TDCi 95/116KM, Przelogowano na MK4 Connected 1,5 EcoBlue bez blue
Rocznik: 2011, 2020

Cytat:
Napisał traper2000 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mój styl jazdy to ok 2000-2300obr
Radził bym się tego oduczyć. Silnik ma dwumas i zmienną geometrię turbiny. Czyli właściwie poniżej 1900obr nie powinno sie za bardzo schodzić. Dodatkowo DPF lepiej się wypala przy wyższych obrotach. Naprawdę warto go czasem depnąć w podłogę.
Wojtek O. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-10-2017, 05:54   #27
hindus
ford::expert

Imię: Marek
Silnik: 1.6 TDCI 90KM

Cytat:
Napisał Wojtek O. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Naprawdę warto go czasem depnąć w podłogę.
Jak dla mnie to to bardziej nadwyręża dwumas, niż delikatne przyspieszanie choćby od 1500 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-10-2017, 08:32   #28
Hooch180
ford::professional

Imię: Maciej
Model: Ford Mustang GT 2019 EU
Silnik: 5.0L TiVCT Coyote (450KM)
Rocznik: 2019

Cytat:
Napisał hindus Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Jak dla mnie to to bardziej nadwyręża dwumas,
Im wyższe obroty tym mniej pracuje dwumas.
Hooch180 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-10-2017, 08:44   #29
hindus
ford::expert

Imię: Marek
Silnik: 1.6 TDCI 90KM

Zaraz zaraz, chodzi przede wszystkim o moment siły przekazywany na koło dwumasowe.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Czyli dwumas niweluje różnice prędkości obrotowych z obu jego stron, rozkładając siłę od strony silnika w czasie. Więc jak na moje (chętnie poproszę o wyprowadzenie z błędu, jeśli się mylę) to duża różnica prędkości = duże obciążenie dwumasy. Czyli jeśli silnik kręci się z prędkością 1500 rpm i samochód nie przyspiesza, czyli te 1500 obrotów przechodzi przez skrzynię na koła, to dwumas dostaje stosunkowo niewielkie obciążenia. Dodajemy powoli gazu, obciążenia się zwiększają, by wraz z przenoszeniem tego momentu na koła wypłaszczyć się.
Teraz druga sytuacja, mamy 2000 rpm i depniemy do deski. Silnik dostaje mocy i wkręca się na obroty, a dwumas musi nadążyć i przekazać to dalej na skrzynię - ale im wyższy moment siły tym bardziej sprężyny się rozciągają i tym bardziej mechanizm się zużywa.
Czy coś pokręciłem?
hindus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-10-2017, 08:54   #30
weuek
Zablokowany

Model: nie ford, rzecz jasna
Silnik: spalinowy
Rocznik: 2023

A do opon całorocznych jak się to ma?
weuek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz