Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-12-2019, 00:30   #21
mm32
FORD|ZAWODOWIEC

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0TDCI
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Aktualizacja oprogramowania zegarów IPC titanium - wyświetlanie temperatury zew

Cytat:
Napisał Furetto Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy poleciłbyś uaktualnienie do GS7J?
Ja polecam uaktualnienie do ostatniej dobrze działającej wersji JS7T...

Moje mody w mk5:Elektryczna klapa +"machanie nogą",BLIS,Webasto,Kamera tylna i przednia,Aktywne Zawieszenie,Active Park Assist,Premium Sound,ACC,Sync1->Sync2->Sync3,Fotele grzane/wentylowane z masażem,Elektryczna kolumna kierownicza,Active Noise Control
mm32 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-12-2019, 00:33   #22
Furetto
ford::average

Imię: Marco
Model: Ford Mondeo - Magnetic Grey
Silnik: 2.0 TDCI 150
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: Aktualizacja oprogramowania zegarów IPC titanium - wyświetlanie temperatury zew

Cytat:
Napisał Matych Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To był żart,aktualizuj sobie co chcesz nikt nie będzie sprawdzał ,ani ne zwróci na to uwagi, przynajmniej w Polsce.Nie zauważyłem że kolega z Italy

Ach okej! Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzięki, czytając na tym forum, powoli nauczę się języka polskiego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Bump:
Cytat:
Napisał mm32 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ja polecam uaktualnienie do ostatniej dobrze działającej wersji JS7T...
Tak, gdzieś przeczytałem, że JS7T jest punktem docelowym dla MY2015, stabilny. Ale nie mogę znaleźć, która jest ostatnią wersją JS7T do użycia.

To prawda, że nie rozumiem różnic między GS7T a JS7T, wyglądają tak samo.
Czy wiesz jakie są różnice?

Ostatnio edytowane przez Furetto ; 08-12-2019 o 00:37
Furetto jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-05-2020, 12:22   #23
lukaszooo
ford::expert

Imię: Łukasz
Model: KUGA
Silnik: 1.5 eb
Rocznik: 2020

Z racji tego że jestem typem który średnio wieży w internetowe teorie postanowiłem sprawdzić osobiście ile czasu wykonuje się aktualizacja dużego licznika Forscanem, wiedza bezużyteczna ale takie są najciekawsze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na półce leży licznik od fusiona na straty więc grzech nie skorzystać. Soft Fusiona z dwoma wyświetlaczami waży jakieś 17mb, z tego co pamietam w mondeo jest mniej bo coś ok 12mb ale jakieś rozeznanie jest. Z tego co pisali na "facebukach" forscanem aktualizacja robi się ok 4-5h. Do zabawy użyłem już leciwego viakena na kablu i Forscana w wersji Beta. Pełna procedura robiła się uwaga 11godzin 50minut !!!! UCDSem ta sama procedura idzie coś ok 30minut. Przyczyna takiej różnicy jest prosta i oczywista czyli predkość przesyłu. Viaken chodzi na 38400 a ucds z tego co wiem na 2mb. Starsi stażem kombinatorzy pamiętają wieczne przełączanie prędkości w elmconfig więc moim nastepnym bezużytecznym testem będzie sprawdzenie czy nowa wersja Forscana która niby powinna sama dobierać max prędkość interfejsu faktycznie to robi, jeszcze jakieś 2 lata temu napewno tego nie robił.
lukaszooo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-05-2020, 12:58   #24
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał lukaszooo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...Viaken chodzi na 38400 ...
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A kto go tak "okaleczył"???
U mnie moje Viakeny v3 1170 ZAWSZE chodziły na 2Mbps...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Oczywiście zawsze po 15 sekundach od wyjęcia z pudełka, gdy je przestawiłem na "normalną" prędkość...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

BTW - druga uwaga pomocnicza: kto używa Viakena V3 w trybie VCP??? Przecież jeśli używać go w trybie FTDI to prędkość portu szeregowego nie ma praktycznie znaczenia...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 31-05-2020 o 13:02
tedi_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-05-2020, 17:36   #25
lukaszooo

Nie mogly chodzić "zawsze" bo stare wersje forscana wogole nie chciały się łączyć na innej prędkości niż 38400....
Stary 31-05-2020, 17:59   #26
tedi_k
FCP member

Cytat:
Napisał lukaszooo Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
...stare wersje forscana wogole nie chciały się łączyć na innej prędkości niż 38400....
Wydaję się być starszy, ale takich wersji nie pamiętam...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Od zawsze jak sięgnę pamięcią był tryb FTDI... Faktem jest, ze mogę już nie pamiętać roku 2011 czy 2012 - ale w dającej się ogarnąć pamięcią przeszłości (tak z 5 lat w tył...) nie przypominam sobie wersji FORScana działającej jedynie na VCP...

BTW - wykazałem się nadzwyczajną staranności i poszukałem w moich postach.
Tu masz obrazek z 2012r z FORScana - [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - wyraźnie widać, iż nawet w trybie VCP wtedy chodził z prędkością 115200... NA ZWYKŁYM ELM Z PRZEŁĄCZNIKIEM!!!

Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 31-05-2020 o 18:12
Stary 31-05-2020, 23:27   #27
lukaszooo

Rok ok 2015r forscan napewno nie chodzil na 1000000, jak sam pamiętasz w tamtym czasie wchodził focccus i każdy dążył do prędkości najlepiej 2000000 jaką osiągał viaken bez przelacznika którego kupiłem w pierwszej wersji jaka wyszla z czarną obudową. Uzywałem takiego ustawienia przez jakis rok czasu , kupiłem Fiestę mk7FL i kabel nie chciał się za nic w świecie połączyć a że była to fiesta to próbowałem tylko forscanem więc odesłałem go na gwarancji. Za kilka dni oddzwonil serwisant viakena i zapytał w czym problem. Po krótkiej rozmowie powiedział że jeśli chce korzystać z forscana kabel musi być na fabryczne prędkości czyli 38400, pamiętam że dla testu sprawdzałem też na 1mb i nie chodzil, czy chodził na mniejszych nie pamiętam.
Wiedza bezużyteczna ale ciekawosc każe sprawdzić.
Stary 01-06-2020, 00:42   #28
tedi_k
FCP member

Cytat:
Rok ok 2015r forscan napewno nie chodzil na 1000000, ...
Może u Kolegi "na pewno nie chodził"...
Bo u mnie w 2014r. chodził na 2.000.000 na Viakenie V3...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

Coś się Kolega uparł na sprawdzanie skuteczności moich wyszukiwań "w głębokiej historii"...
Sugeruję dać sobie spokój z udowadnianiem, że kiedykolwiek trzeba było używać Viakena z szybkością 38.400 - zawsze go używałem na 2Mbps...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 04-06-2020, 10:36   #29
lukaszooo

Ok 2016r kabel odsyłalem na gwarancji i problemem była prędkość, zweryfikuje to z czystej ciekawości bo gdzieś mam starego PC na którym powinien być forscan z ok 2015r. Obecny forscan jak i najstarsza wersja do jakiej miałem instalke czyli 2018r działa na 2000000, niestety nic więcej nie da się z tym zrobić i soft ważący ok 17mb idzie ok 11h więc dla osób chcących robić aktualizacje na modulach w aucie nie polecam bo mogą narobić sobie problemu.
Stary 04-06-2020, 13:20   #30
bobik2110
ford::average

Model: Ford Galaxy MK3
Silnik: 2.0 tdci 180KM
Rocznik: 2017

To tak długo viakenem. Próbował ktoś kablem od chińskiego UCDSa( czerwonego) ile czasu zajmuje?

Wysłane z mojego SM-N970F przy użyciu Tapatalka
bobik2110 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania