Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fusion
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 26-03-2025, 23:59   #21
slawek_k
ford::beginner

Imię: Sławomir
Model: Fusion
Silnik: 1.4 TDCI
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Brak prędkości pojazdu

No właśnie wszędzie na filmikach poprawiają te złącze główne i podszedłem do sprawy tak samo. Poza tym starałem się obejrzeć wszystkie luty ale nic nie zauważyłem. Piszesz kolego że we fusionach nie jest to złącze główne może podpowiesz gdzie kierować wzrok ? Rozebrałbym ten licznik i się przyjrzał jeszcze raz bo naprawdę oglądałem uważnie i nie widziałem jakichś pęknięć na lutach albo przebarwień które mógłby zwrócić uwagę a i tak jak mówię poprawiłem wszystkie luty głównej kostki i nic a nic się nie zmieniło za każdym razem jest tak samo. Już sobie pomyślałem że może to nie licznik i gdzieś tam wyczytałem że to może być sterownik abs bo to on z czytuje prędkość no i ręce mi opadły bo żadnych błędów w forscanie nie widzę i nie wiem co już myśleć. Na pewno to pana zdaniem objaw zimnych lutów ? Mówiąc że we Fusionach zwykle nie dzieje się to na złączu głównym widzę że ma pan w tym doświadczenie to może jakaś podpowiedź ? Byłbym naprawdę wdzięczny za jakieś wskazówki.

Ostatnio edytowane przez slawek_k ; 27-03-2025 o 00:52
slawek_k jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-03-2025, 06:16   #22
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

Naprawiam takie uszkodzenia, więc mam w tym doświadczenie.
Zapewne inni siedzacy w tych tematach również.
Każdy ma swój bagaż doświadczeń i robi zgodnie ze "swoimi procedurami" tego typu naprawy.
Antej jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-03-2025, 08:39   #23
slawek_k

Rozumiem Pana bo wiem że takie doświadczenie jest cenne i ludzie zarabiają na tym pieniążki. U mnie w mieście nie ma takiego fachowca któremu bym dał taki licznik i powiedział że zrobi mi go na dziś bo już dawno bym tak zrobił. Prędzej taki który powie mogę spróbować ale nie obiecuję że zrobię. Metodą prób i błędów to każdy może się podjąć ale odpowiedzialności już za bardzo nikt nie chce na siebie wziąć tacy fachowcy �� Auto mi potrzebne na co dzień nie mogę sobie pozwolić na kilkudniowy przestój tak to już dawno bym je komuś wysłał zapłacił i miał święty spokój dlatego w wolnej chwili postanowiłem sam spróbować zlokalizować problem jednak się nie udało i próbuje walczyć z tym dalej bo nie mam za bardzo innej możliwości. Jestem w stanie Panu zapłacić za tą wskazówkę, radę, doświadczenie i oczywiście możemy pisać na priv. Chcę tylko naprawić swój licznik.
Stary 27-03-2025, 11:01   #24
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005

Miałem kiedyś taki problem w Mondeo. Okazało się, że powodem jest uszkodzony rezystor o wartości ~0 ohm, (bezpiecznik?). Okresowo robiła się w nim przerwa. Zmostkowałem go drutem i problem zniknął. Nie pytaj, który, bo to i inny licznik, a przede wszystkim nie pamiętam. Trzeba dokładnie oglądać wszystkie elementy najlepiej przez lupę.
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-03-2025, 14:39   #25
slawek_k

Dziękuje za podpowiedź w weekend jeszcze raz się za niego zabiorę. U pana ten rezystor wygladał pod lupa inaczej jak powinien czy wylapal go pan miernikiem ?
Stary 27-03-2025, 15:09   #26
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005

Tego już nie pamiętam. To było kilkanaście lat temu.

Okazało się, że jeszcze mam zdjęcie.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg lic3.jpg (49.5 KB, 13 wyświetleń)

Ostatnio edytowane przez darmodziej ; 27-03-2025 o 15:18
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-03-2025, 16:06   #27
slawek_k

Bardzo Panu dziękuje za pomoc w weekend się za niego zabiorę dam znać czy udało mi się to ogarnąćGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 29-03-2025, 12:36   #28
slawek_k

No niestety ponownie nie udało mi się zlokalizować problemu. Chciałbym żeby to wyglądało podobnie jak u pana wtedy na pewno zwróciłoby to moją uwagę a tak to wszystko jest czyste nie widać nigdzie żadnych przebarwień siedziałem z półtorej godziny pod lupą i oglądałem każdy lutowany układzik i nic nie zwróciło mojej uwagi. Sprawdzałem te rezystory też miernikiem to każdy pokazywał jakąś tam wartość liczyłem że znajdę taki który nie pokaże nic albo będzie wariował no cóż też się nie udało. Chyba pozostaje mi tak jeździć bo na te chwilę nie wiem już gdzie i czego szukać. Liczę że może znajdę jeszcze jakąś dobrą duszyczkę co podpowie mi cokolwiek w tej sprawie z góry dziękuję i pozdrawiam
Stary 29-03-2025, 12:50   #29
Mekeke91
ford::average

Imię: Damian
Model: fusion
Silnik: 1,4 16v duratec lpg

Też mam problem z prędkościomierzem, mianowicie zatrzyma się w losowym miejscu i lekko drga, prędkościomierz reaguję na test, tzn wskazówka idzie do pewnego momentu i staję, raczej wykluczam uszkodzenie któregoś czujnika bo tak samo na teście cyfrowe wskazania prędkości są poprawne. Dodam że kiedyś jak znikło oświetlenie wskaźników to przez przypadek urwałem diodę od podświetlenia cyferek na prędkościomierzu. Nie mam już pomysłów co może być nie tak
Mekeke91 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-03-2025, 13:01   #30
slawek_k

Mamy mniej wiecęj taki sam problem tyle ze ja pojerzdżę z 20 min mozna zauwarzyć ze wskazowka przestaje drgać robię test i prędkościomierz działa już normalnie do póki znów auto nie ostygnie
Odpowiedz

Zasady postowania