Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-03-2020, 20:40   #21
Jaworrr
ford::advanced

Model: Focus Active kombi
Silnik: 1.5 EcoBoost 150hp M6
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: 1.0 125 KM II Generacja - Plusy kontra minusy

To macie szczęście, ja czuję kiedy idą dwa cylindry. Tylko w trybie sport u mnie tego nie czuć, jakby cały czas pracowały 3, co zresztą podejrzewam, ale leczy mnie z tego kolega @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U mnie czuć jakby lekkie telepanie się napędu, ręka na lewarku to np czuje.

Jaworrr jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-03-2020, 01:46   #22
mlask
ford::average

Imię: Marcin
Model: Kuga ST-Line X, FHEV AWD
Silnik: 2.5, 183KM
Rocznik: 2024

U mnie też przełączenie na 2 cylindry czuć, ale bardziej pod nogą niż w ogólnych wibracjach budy. Hałasu raczej to nie zwiększa. Ale spalanie chwilowe od razu przyjemniejsze się robi, prawie jak w dieslu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Generalnie mam porównanie pomiędzy silnikiem 1 i 2 gen. bo wcześniej jeździłem MK3 w takiej wersji. W MK4 silnik jest - w domyślnym trybie jazdy - wyraźnie zamulony w porównaniu do MK3. Takie same wrażenia (reakcja na gaz, etc.) daje dopiero tryb Sport. Póki co przy jeździe mieszanej z przewagą krótkich dystansów po mieście średnie spalanie mam o 0,1l wyższe niż w poprzednim modelu (7,9 vs. 7,8l/100km).
mlask jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-03-2020, 08:23   #23
Karol III
ford::beginner

Imię: Krzysztof
Model: Ford Focus IV
Silnik: 1,0 125 KM

Cytat:
Napisał Jaworrr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To macie szczęście, ja czuję kiedy idą dwa cylindry. Tylko w trybie sport u mnie tego nie czuć, jakby cały czas pracowały 3, co zresztą podejrzewam, ale leczy mnie z tego kolega @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U mnie czuć jakby lekkie telepanie się napędu, ręka na lewarku to np czuje.
Aaaaaa jeśli to odczuwa się na lewarku to już wiem kiedy ;-/

Bump:
Cytat:
Napisał mlask Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U mnie też przełączenie na 2 cylindry czuć, ale bardziej pod nogą niż w ogólnych wibracjach budy. Hałasu raczej to nie zwiększa. Ale spalanie chwilowe od razu przyjemniejsze się robi, prawie jak w dieslu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Generalnie mam porównanie pomiędzy silnikiem 1 i 2 gen. bo wcześniej jeździłem MK3 w takiej wersji. W MK4 silnik jest - w domyślnym trybie jazdy - wyraźnie zamulony w porównaniu do MK3. Takie same wrażenia (reakcja na gaz, etc.) daje dopiero tryb Sport. Póki co przy jeździe mieszanej z przewagą krótkich dystansów po mieście średnie spalanie mam o 0,1l wyższe niż w poprzednim modelu (7,9 vs. 7,8l/100km).
Spalanie prawie 8l/100 km ???...to jak to możliwe skoro u mnie tryb mieszany z przewagą jazdy po mieście w trybie normal to ledwie 6,1-6,3. Fakt nie kręcę silnika pow. 5000...bo nie ma potrzeby ;-))

Ostatnio edytowane przez Karol III ; 13-03-2020 o 08:37
Karol III jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-03-2020, 10:13   #24
potraff

Imię: Wiktor
Model: Focus cztery z kartonem mleka a był mondeusz cztery
Silnik: EB
Rocznik: 2018

Ja jeżdżę przeważnie na baku pół to wycieczki i reszta po mieście. Ale teraz po zatankowaniu kręciłem się głównie po mieście do kilkunastu km na raz i spalanie miałem blisko 9, ale głównie, że go trochę kręciłem.
Więc nie dziwię się takiego spalania. Choć wczorajsza trasa trasą i spalanie średnie spadło. A moje średnie z prawie 15tys km to 6,4 (za fuelio).
potraff jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-03-2020, 11:16   #25
Karol III
ford::beginner

Imię: Krzysztof
Model: Ford Focus IV
Silnik: 1,0 125 KM

Szukając odpowiedni model Focusa dla siebie spotykałem wielu ludzi w salonach i miałem okazję z nimi rozmawiać na temat używanych samochodów z jednostkami EcoBoost. Dlaczego Ci ludzie przychodzili kupować nowy samochód ? Głównie dlatego, że podobnie jak ja nie mieli zaufania do sprzedających używane modele. Wątpliwości co do wymian olejów, przeglądów w terminie uważam robią swoje. Gdyby Ford dalej montował 4 cylindrowce to problem miałby z pewnością inne podłoże. Opinia publiczna nadal nieufnie podchodzi do down....gu i stereotypy ciężko przełamać. Półśrodkiem jest więc zakup nowego samochodu i od podstaw dbanie o jego jakość. I jeszcze...szukając używanego na rynku nawet sprzedający niespecjalnie rekomendowali kupno aut z przebiegiem około 100k ze względu na potencjalne ryzyko z silnikami. Sami wiedzieli , że auta mają wady ??? Prawda taka, że małe silniki są skomplikowane ale i też dają wiele w zamian np. Zniżki OC ;-))) Nadeszły czasy, że w zasadzie kupujący nie ma wyboru aby kupić inne auto z silnikiem o pojemności 1.0-1.5 nie 3 cylindrowe. Wyjątek stanowią nie doładowane jednostki no ale osiągi pozostawiają wiele do życzenia. O klasie wyższej nie piszę bo to nie ten pułap cenowy.

Bump: Połączenie aluminiowej głowicy z żeliwnym blokiem to minus silnika 1.0 ???
Karol III jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-10-2024, 21:51   #26
BlueEye
ford::amateur

Imię: Rafał
Model: Inne
Silnik: 1.4
Rocznik: 2017
Domyślnie Nowy focus 1.0 125 czy 155

Przepraszam jeśli taki temat już pojawił się na forum, ale nie znalazłem. To mój pierwszy post tutaj, więc proszę o wybaczenie/przeniesienie jeśli skrewiłem.
Stoję przed wyborem nowego auta, nie wiem czy to nie jest moje ostatnie nowe auto w życiu, więc wolę wybrać dobrze.
Jednym tych, nad którymi się poważnie zastanawiam jest Focus 1.0 w wersji hatchback. Ostatnim autem z chyba tym silnikiem z jakim miałem do czynienia była Fiesta 1.0/100 i to 7 lat temu na jeździe demo kobiety mojego kumpla, i kompletnie nic nie pamiętam. Obecnie jeżdżę turbo benzyną 4-cyl 1.4 120 KM.

Obejrzałem auto na żywo, obejrzałem filmy na YT, jazda próbna przede mną, chciałbym zrobić wszystko, żeby się nie napalić i wybrać dobrze i nie zostać podpalony przez sprzedawcę.

Co byście wybrali - 125 manual czy 155 KM PS - wybór niby oczywisty, ale jednak... czy jednak to nie jest zbyt ryzykowne combo 155+Power Shift... jak na silnik 1.0? Dla mnie osobiście skrzynia nie ma znaczenia, mogę machać biegami, wolałbym w miarę bezawaryjne rozwiązanie (o ile można mówić o takim), a przynajmniej takie na około 8-10 lat użytkowania do przebiegu ~80kkm. Osiągi nie są kluczowe, bo w moim 120KM turbo (t-jet) jest ok, więc tym bardziej ze 125KM powinienem być bardziej, aczkolwiek ostatni 3 cylindrowy używany przeze mnie motor to Daewoo Tico.
A może całkiem odpuścić to auto, bo mokry pasek... jak w sławnym puretech, doradzicie, odradzicie?
BlueEye jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-10-2024, 22:30   #27
mskgs

Model: Focus Mk4.5
Silnik: 1.0 EcoBoost mHEV 155 KM
Rocznik: 2025
Domyślnie Odp: Nowy focus 1.0 125 czy 155

Jeżeli masz brać nowy samochód to bierz to co ci odpowiada. Nie ma sensu zastanawiać się na zapas, tym bardziej że przewidujesz śmieszny przebieg rzędu 80k w ciągu 8-10 lat - tyle to nawet puretechy przejeżdżają. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. To czy 125 KM manual czy 155 KM automat nikt za ciebie nie odpowie, bo tylko ty wiesz czego potrzebujesz i jak jeździsz. Jeden powie "tylko automat", a drugi "wolę mieć panowanie nad samochodem" ;-) nie ma co się sugerować innymi. Jak jeździsz głównie po mieście, lubisz machać lewarkiem i masz dobry pomysł na wydanie ~10k PLN, to pewnie manual będzie lepszy. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jak cena nie robi różnicy to automat... i tak można wymieniać długo.

Ostatnio edytowane przez mskgs ; 25-10-2024 o 22:37
mskgs jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-10-2024, 11:14   #28
FordLdz

Model: Focus mk4 Titanium Business, Ceed mk2fl L
Silnik: 1.0 Ecoboost 125km, 1.4 dohc 100km+LPG
Rocznik: 2018, 2017

Kolego mokry pasek był w poprzedniej generacji tego silnika. Teraz jest rozrząd na łańcuchu.
FordLdz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-10-2024, 12:31   #29
yacekb

Imię: Jacek
Model: Ford Focus Active X FL
Silnik: 1.0 125 KM MHEV
Rocznik: 2023

Koniecznie musisz odbyć jazdę próbną i zobaczyć czy dźwięk silnika 3 cylindrowego będzie ci odpowiadał , zwłaszcza jak jest zimny. Od siebie dodam, że przyjemniej jeździ mi się niż poprzednim moim focusem z silnikiem 1.6 125KM Ti-VCT. Tylko trzeba zaakceptować dźwięk silnik. Też miałem dylemat czy brać automat , ale kurcze ta przyjemność to prawie 10 tys. zł więcej obecnie a roku 2023r jak ja zamawiałem to było prawie 14 tys. zł.

Ostatnio edytowane przez yacekb ; 26-10-2024 o 12:34
yacekb jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-10-2024, 14:44   #30
bolojang

Model: Ford Focus Kombi Mk4 Titanium X
Silnik: 1.0 EcoBoost 125KM MHev
Rocznik: 2024

Też stałem przed podobnym dylematem, mam swoje lata i wybór padł na Focusa i jest to 3, wcześniej był Mk2 i Mk3,5. Jak staniesz przy samochodzie to nawet nie usłyszysz, że ma 3 cylindry, pod tym względem to chyba kultura pracy plasuje go na samym szczycie 3 cylindrowców. Dynamika dla mnie jest akceptowalna, już jeżdżę spokojnie, spalanie nie, przy mojej jeździe pierwszy bak pod korek i przy następnym tankowaniu wyszło 7,6l, teraz chyba jest lepiej, nie do końca sprawdzam, ostatnia trasa 400 km spory ładune ok. 350 kg i 2 osoby po 80 kg oraz szybkość między 130 a 140 z Rzeszowa do Wodzisłaia Śl. to 6,2l. Dodam, że mam kombika i według mnie to najładniejsza odmiana.
bolojang jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania