![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 21-07-2014
Model: Focus Active kombi
Silnik: 1.5 EcoBoost 150hp M6
Rocznik: 2019
|
To macie szczęście, ja czuję kiedy idą dwa cylindry. Tylko w trybie sport u mnie tego nie czuć, jakby cały czas pracowały 3, co zresztą podejrzewam, ale leczy mnie z tego kolega
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
U mnie czuć jakby lekkie telepanie się napędu, ręka na lewarku to np czuje. |
|
|
|
|
|
#22 |
|
ford::average
![]() Imię: Marcin
Model: Kuga ST-Line X, FHEV AWD
Silnik: 2.5, 183KM
Rocznik: 2024
|
U mnie też przełączenie na 2 cylindry czuć, ale bardziej pod nogą niż w ogólnych wibracjach budy. Hałasu raczej to nie zwiększa. Ale spalanie chwilowe od razu przyjemniejsze się robi, prawie jak w dieslu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Generalnie mam porównanie pomiędzy silnikiem 1 i 2 gen. bo wcześniej jeździłem MK3 w takiej wersji. W MK4 silnik jest - w domyślnym trybie jazdy - wyraźnie zamulony w porównaniu do MK3. Takie same wrażenia (reakcja na gaz, etc.) daje dopiero tryb Sport. Póki co przy jeździe mieszanej z przewagą krótkich dystansów po mieście średnie spalanie mam o 0,1l wyższe niż w poprzednim modelu (7,9 vs. 7,8l/100km). |
|
|
|
|
|
#23 | ||
|
ford::beginner
![]() Imię: Krzysztof
Model: Ford Focus IV
Silnik: 1,0 125 KM
|
Cytat:
Bump: Cytat:
Ostatnio edytowane przez Karol III ; 13-03-2020 o 08:37 |
||
|
|
|
|
|
#24 |
|
![]() Imię: Wiktor
Model: Focus cztery z kartonem mleka a był mondeusz cztery
Silnik: EB
Rocznik: 2018
|
Ja jeżdżę przeważnie na baku pół to wycieczki i reszta po mieście. Ale teraz po zatankowaniu kręciłem się głównie po mieście do kilkunastu km na raz i spalanie miałem blisko 9, ale głównie, że go trochę kręciłem.
Więc nie dziwię się takiego spalania. Choć wczorajsza trasa trasą i spalanie średnie spadło. A moje średnie z prawie 15tys km to 6,4 (za fuelio). |
|
|
|
|
|
#25 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Krzysztof
Model: Ford Focus IV
Silnik: 1,0 125 KM
|
Szukając odpowiedni model Focusa dla siebie spotykałem wielu ludzi w salonach i miałem okazję z nimi rozmawiać na temat używanych samochodów z jednostkami EcoBoost. Dlaczego Ci ludzie przychodzili kupować nowy samochód ? Głównie dlatego, że podobnie jak ja nie mieli zaufania do sprzedających używane modele. Wątpliwości co do wymian olejów, przeglądów w terminie uważam robią swoje. Gdyby Ford dalej montował 4 cylindrowce to problem miałby z pewnością inne podłoże. Opinia publiczna nadal nieufnie podchodzi do down....gu i stereotypy ciężko przełamać. Półśrodkiem jest więc zakup nowego samochodu i od podstaw dbanie o jego jakość. I jeszcze...szukając używanego na rynku nawet sprzedający niespecjalnie rekomendowali kupno aut z przebiegiem około 100k ze względu na potencjalne ryzyko z silnikami. Sami wiedzieli , że auta mają wady ??? Prawda taka, że małe silniki są skomplikowane ale i też dają wiele w zamian np. Zniżki OC ;-))) Nadeszły czasy, że w zasadzie kupujący nie ma wyboru aby kupić inne auto z silnikiem o pojemności 1.0-1.5 nie 3 cylindrowe. Wyjątek stanowią nie doładowane jednostki no ale osiągi pozostawiają wiele do życzenia. O klasie wyższej nie piszę bo to nie ten pułap cenowy.
Bump: Połączenie aluminiowej głowicy z żeliwnym blokiem to minus silnika 1.0 ??? |
|
|
|
|
|
#26 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Rafał
Model: Inne
Silnik: 1.4
Rocznik: 2017
|
Przepraszam jeśli taki temat już pojawił się na forum, ale nie znalazłem. To mój pierwszy post tutaj, więc proszę o wybaczenie/przeniesienie jeśli skrewiłem.
Stoję przed wyborem nowego auta, nie wiem czy to nie jest moje ostatnie nowe auto w życiu, więc wolę wybrać dobrze. Jednym tych, nad którymi się poważnie zastanawiam jest Focus 1.0 w wersji hatchback. Ostatnim autem z chyba tym silnikiem z jakim miałem do czynienia była Fiesta 1.0/100 i to 7 lat temu na jeździe demo kobiety mojego kumpla, i kompletnie nic nie pamiętam. Obecnie jeżdżę turbo benzyną 4-cyl 1.4 120 KM. Obejrzałem auto na żywo, obejrzałem filmy na YT, jazda próbna przede mną, chciałbym zrobić wszystko, żeby się nie napalić i wybrać dobrze i nie zostać podpalony przez sprzedawcę. Co byście wybrali - 125 manual czy 155 KM PS - wybór niby oczywisty, ale jednak... czy jednak to nie jest zbyt ryzykowne combo 155+Power Shift... jak na silnik 1.0? Dla mnie osobiście skrzynia nie ma znaczenia, mogę machać biegami, wolałbym w miarę bezawaryjne rozwiązanie (o ile można mówić o takim), a przynajmniej takie na około 8-10 lat użytkowania do przebiegu ~80kkm. Osiągi nie są kluczowe, bo w moim 120KM turbo (t-jet) jest ok, więc tym bardziej ze 125KM powinienem być bardziej, aczkolwiek ostatni 3 cylindrowy używany przeze mnie motor to Daewoo Tico. A może całkiem odpuścić to auto, bo mokry pasek... jak w sławnym puretech, doradzicie, odradzicie? |
|
|
|
|
|
#27 |
|
![]() Zarejestrowany: 10-07-2015
Model: Focus Mk4.5
Silnik: 1.0 EcoBoost mHEV 155 KM
Rocznik: 2025
|
Jeżeli masz brać nowy samochód to bierz to co ci odpowiada. Nie ma sensu zastanawiać się na zapas, tym bardziej że przewidujesz śmieszny przebieg rzędu 80k w ciągu 8-10 lat - tyle to nawet puretechy przejeżdżają. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. To czy 125 KM manual czy 155 KM automat nikt za ciebie nie odpowie, bo tylko ty wiesz czego potrzebujesz i jak jeździsz. Jeden powie "tylko automat", a drugi "wolę mieć panowanie nad samochodem" ;-) nie ma co się sugerować innymi. Jak jeździsz głównie po mieście, lubisz machać lewarkiem i masz dobry pomysł na wydanie ~10k PLN, to pewnie manual będzie lepszy. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Jak cena nie robi różnicy to automat... i tak można wymieniać długo.
Ostatnio edytowane przez mskgs ; 25-10-2024 o 22:37 |
|
|
|
|
|
#28 |
|
![]() Zarejestrowany: 12-10-2024
Model: Focus mk4 Titanium Business, Ceed mk2fl L
Silnik: 1.0 Ecoboost 125km, 1.4 dohc 100km+LPG
Rocznik: 2018, 2017
|
Kolego mokry pasek był w poprzedniej generacji tego silnika. Teraz jest rozrząd na łańcuchu.
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
![]() Imię: Jacek
Model: Ford Focus Active X FL
Silnik: 1.0 125 KM MHEV
Rocznik: 2023
|
Koniecznie musisz odbyć jazdę próbną i zobaczyć czy dźwięk silnika 3 cylindrowego będzie ci odpowiadał , zwłaszcza jak jest zimny. Od siebie dodam, że przyjemniej jeździ mi się niż poprzednim moim focusem z silnikiem 1.6 125KM Ti-VCT. Tylko trzeba zaakceptować dźwięk silnik. Też miałem dylemat czy brać automat , ale kurcze ta przyjemność to prawie 10 tys. zł więcej obecnie a roku 2023r jak ja zamawiałem to było prawie 14 tys. zł.
Ostatnio edytowane przez yacekb ; 26-10-2024 o 12:34 |
|
|
|
|
|
#30 |
|
![]() Zarejestrowany: 27-07-2008
Model: Ford Focus Kombi Mk4 Titanium X
Silnik: 1.0 EcoBoost 125KM MHev
Rocznik: 2024
|
Też stałem przed podobnym dylematem, mam swoje lata i wybór padł na Focusa i jest to 3, wcześniej był Mk2 i Mk3,5. Jak staniesz przy samochodzie to nawet nie usłyszysz, że ma 3 cylindry, pod tym względem to chyba kultura pracy plasuje go na samym szczycie 3 cylindrowców. Dynamika dla mnie jest akceptowalna, już jeżdżę spokojnie, spalanie nie, przy mojej jeździe pierwszy bak pod korek i przy następnym tankowaniu wyszło 7,6l, teraz chyba jest lepiej, nie do końca sprawdzam, ostatnia trasa 400 km spory ładune ok. 350 kg i 2 osoby po 80 kg oraz szybkość między 130 a 140 z Rzeszowa do Wodzisłaia Śl. to 6,2l. Dodam, że mam kombika i według mnie to najładniejsza odmiana.
|
|
|
|