Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Fotorelacje z napraw
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-07-2008, 10:36   #21
RECONDO
ford::expert

Model: MONDEO
Silnik: 1,8 PB
Rocznik: 2001
Domyślnie Re: [montaż]Czujniki cofania Mondeo MkIII 2003 Pre-FL

No właśnie snajper - jak jesteś blisko - bo ja wiem.....

Stary 03-08-2008, 19:54   #22
paddy
ford::average

Model: mondeo
Silnik: 1.8 Zetec
Rocznik: 2002 hatchback

witam!
ja jutro zabieram sie za montowanie tych czujnikow ( mam bardzo podobne jak autor) tylko teraz dwa pytania.
gdzie wpinam niebieski kabel (12 V przy zaplonie) czerwony do swiatla wstecznego czarny masa a niebieski? hmmm.. drugie pytanie o ten slupek przedni, czy jak bede chcial zdjac ten plastik to nic nie wystrzeli, nic sie nie stanie??
z gory dzieki i pozdrooo
paddy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-09-2008, 20:37   #23
zdz53
ford::amateur

Bardzo pięknie, też sam montowałem. Pierwsze lato czujnik działał rewelacyjnie (inny typ niż opisany przez carro). W trakcie zimy zastrajkował i przy włączeniu wstecznego piszczał cały czas. Po nadejściu wiosny "choroba" ustąpiła. I teraz jest tak, że jak temperatura spadnie poniżej 13-10 stopni (na plusie!) to piszczy jak opętany. Rozbierałem go, suszyłem itp. - nic nie pomogło. Może jakaś podpowiedź ??
Pozdrawiam
zdz53 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-11-2008, 17:48   #24
adamus22_85
ford::beginner

Witam. Ja jutro również zabieram się za montaż czujników, dzięki fotkom carro myslę, że to będzie duzo prostsze i szybsze zajęcie. Wielkie dzięki za te fotki i dokładny opis:)
adamus22_85 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-11-2008, 17:40   #25
pajo

Domyślnie Re:

Cytat:
Ja zakładając nie miałem tyle szczęścia i natrafiłem na belkę. Nie powiem ile czasu mi zajęło aby się z tym wszystkim uporać oraz że 3 wiertła do metalu się połamały. Błąd polegał na złym złapaniu wymiaru. No ale są i działają a to jest najważniejsze.
witam gorąco jestem po raz pierwszy na forum,MKIII 2001r combi też zakładałem z tym że najpierw dokładnie zbadałem profil belki bo jak bym się walnął to mam gratis cztery dziury do niczego a tak są i działają i ile satysfakcji jak ktoś wspomniał wcześniej.ps Mam do wykorzystania wieniec zębaty koła zamachowego(dwumasowego) 2.0tddi 115km jak chciałem kupić wcześniej to tylko razem z kołem(jeedyne tysiąc złotych)bo podobno nierozbieralne a mechanik zdjął bez żadnego ale i jest naprawdę w rewelacyjnym stanie,jakby ktoś miał chęć to mam jeszcze docisk sprzęgła też podobno bez zarzutów.tel.515158146 paweł
pajo jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-03-2009, 20:55   #26
Piotrbmw

Model: S-max Mondeo
Silnik: 2.0tdci 163 i 150km
Rocznik: 2012 i 2015
Domyślnie Odp: [montaż]Czujniki cofania Mondeo MkIII 2003 Pre-FL

Wielkie dzieki!Ten post bardzo mi pomogl w zamontowaniu czujnikow.Wszystko dziala rewwelka;d Pozdrawiam autora postu!
Piotrbmw jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-06-2009, 12:12   #27
Paleczny

Imię: Bartosz
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004

Witam
Też się pochwale samodzielnym montażem czujników cofania z tym, że zakupiłem zestaw bezprzewodowy Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Centralka czujników elegancko zmieściła się w obudowie światła tylnego i bez problemu komunikuje się z wyswietlaczem przymocowanym do lusterka wstecznego. Zasilanie wyświetlacza pobrane z lampki.

Tez miałem podobną historię z piszczeniem jednego z czujników jak kolega zdz53 tylko u mnie wariował jak się nagrzał. Sprawa jest banalna - otwierasz obudowę centralki i przy wejściach czujników są trymery, którymi reguluje sie "wrażliwość" czujników. Kręcisz w prawo lub lewo do momentu aż przestanie piszczeć i potem jeszcze troszeczke żeby zostawić jakiś margines bo nie wiadomo czy czujniki załączają sie i wyłączają przy tej samej wartości niektórych parametrów czy jest jakaś histereza pracy. Wygodnie jest zawsze zostawić jakiś margines i po problemie. To samo miało dwóch moich znajomych z innymi zestawami i budowa i zasada regulacji "wrażliwości" czujników była taka sama więc bez problemów się wyregulowało Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Paleczny jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-08-2009, 14:00   #28
dembik

Model: Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDCI 131 KM
Rocznik: 2001

Cześć, mam do Was pytanie:

W moim Mondeo z 2001 roku nie ma tych "dziur" pod listwami na czujniki.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
- Czy zatem będzie duży problem z montażem?
- Czy trzeba odkręcać zderzak?
- Czy nie jest ciężko spasować potem dziurę w zderzaku z dziurą w listwie?

Pytam bo kompletnie się na tym nie znam.

A chciałem dzisiaj już zakupić czujniki [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ponieważ wygladają porządnie, mają odczepiany kabelek i najważniejsze wizualnie są matowe (wszystkie inne są błyszczące).

Dzięki za odpowiedź!
dembik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-02-2010, 11:18   #29
arturek
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019

Witam
Więc ja też się pochwalę - dzięki temu opisowi założyłem sobie czujniki cofania.
Kupiłem wersję z wyświetlaczem montowanym do podsufitki
Bez demontażu zderzaka i montując wyświetlacz nad tylną szybą zajęło mi to 3,5 godziny

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Kabel zasilający czujniki połaczyłem szybkozłączką z kablem od światła wstecznego.

Na kabel masowy założyłem "oczko" i przykręciłem do nadwozia.

Na kablu zasilającym centralkę warto dołożyć bezpiecznik aby awaria czujników (zwarcie) nie pozbawiło nas oświetlenia samochodu.

Cytat:
Napisał dembik Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Cześć, mam do Was pytanie:

W moim Mondeo z 2001 roku nie ma tych "dziur" pod listwami na czujniki.

[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
- Czy zatem będzie duży problem z montażem?
- Czy trzeba odkręcać zderzak?
- Czy nie jest ciężko spasować potem dziurę w zderzaku z dziurą w listwie?

Pytam bo kompletnie się na tym nie znam.
Nie trzeba ściągać zderzaka do montażu - ja nie odpinałem
Aby zrobić otwór w zderzaku pod listwą to prosta sprawa
- bez wiercenia przykładasz wiertło do listwy aby ustalić gdzie będzie środek otworu
- długim, cienkim wiertłem (np. 3mmm) wiercisz dziurkę na wylot = poprzez czarną listę i zderzak
- wiercisz właściwą dziurę w czarnej listwie
- po zdjęciu czarnej listwy, wiercisz dziury w zderzaku w miejscu pod listwą - lepiej użyć wiertła o trochę większej średnicy
- kable prowadzisz między zderzakiem (zagłębieniem), a czarną listwą
- aby przeciągnąć kable od czujników do wnęki bagażnika wystarczy kawałek sztywngo druta - taśmą izolacyjną przyklejasz kable czujników do drutu i przeciągasz

Cytat:
Napisał cinasmarcin Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
mam kurtyny i nie wiem czy grzebac w tych miejscach a ok juz chyba wiem
Też mam kurtyny - zero problemu.
Montowałem wyświetlacz nad tylną szybą = do podsufitki
Z kablem przeszedłem po tylnym słupku i kabel przymocowałem do fabrycznej wiązki kabli
Pod plastikowymi zaślepkami na tylnych słupkach (5-cio drzwiowy) masz blachowkręty mocujące tapicerkę - odpinasz bez problemu.

Cytat:
Napisał Kusek Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jak mam to rozumiec? ja u siebie puscilem kabel od tylu samochodu , pod siedzeniem z tylu blisko prawej strony i pod progiem, potem po slupku szyby przedniej , pod plastikem i pod podsufitka az do lusterka gdzie jest umieszczony wyswietlacz.
Moim zdaniem - jeśli motujesz wyświetlacz koło lusterka to dużo prościej jest wyjść z kablem wyświetlacza po tylnym słupku i dalej pod podsufitką.

pozdrawiam
Arturek

Ostatnio edytowane przez arturek ; 07-02-2010 o 18:54
arturek jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-05-2010, 19:24   #30
brzozek

Model: mondeo mk3 kombi
Silnik: tdci
Rocznik: 2004

Witam,

nosze się z zamiarem podłączenia czujników ( czujniki zakupione), przeczytałem Wasze wskazówki ale jakoś nie znalazłem odpowiedzi na pytania które mi się nasunęły:
1. na jakiej wysokości wiercić żeby nie trafić we wzmocnienie
2. którędy przejść kablami od czujników do środka

resztę już mniej więcej rozplanowałem.

Chodzi mi o kombi.

Z góry dzięki za odpowiedzi
brzozek jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania