![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::average
Imię: Paweł
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 TDCi 143/175KM
Rocznik: 2007
|
Pytanie do znawców tematu z gatunku trudne - ten łączący przewody czarny element z tworzywa to jest :
a/ dławik przepływu / ale po co? b/ zawór zwrotny / ale po co c/ zwykła przelotka / dystans [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Odpowiem sam sobie - tłumik drgań/ amortyzator wibracji/opóźniacz wysprzęglika/ generalnie potrzebny ale bez niego też się żyje / wymieniłem w nim uszczelki i założyłem - może to on zaciągał lewe powietrze Ostatnio edytowane przez mareasb ; 24-06-2025 o 21:42 |
|
|
|
|
|
#22 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
luz nie luz ale robi kłopoty z powrotem pedału sprzęgła.
|
|
|
#23 |
|
|
Widzę, że np Hyundai sprzedaje osobno element jako " zestaw naprawczy"
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Nie wiem co tam ma się psuć oprócz zużycia oringów i ewentualnie zmiany sprężystości tych sprężyn - pewno coś jest na rzeczy bo w elastycznym przewodzie to raczej nie ma takich ciśnień jak w układzie hamulcowym żeby przewód pęczniał.. póki co obserwuję poprawę po wymianie o-ringów na tym tłumiku wibracji / czy jak go by tam zwał / przewód zamówiłem w razie braku efektu podobną informację znalazłem np. w temacie Rangera [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez mareasb ; 25-06-2025 o 08:04 |
|
|
|
|
|
#24 |
|
|
Poszukiwań ciąg dalszy…
Przy odpuszczaniu sprzęgła słychać syczenie z wysprzęglika - skoro od czasu do czasu coś trzyma podał w połowie przy zwalnianiu do czasu odbicia przez kierowcę to zostają sprężyny docisku lub tłok wysprzęglika / zakładając, że układ jest dobrze odpowietrzony/a wysprzęglik nie przecieka, to jedynie jego tłok musi być blokowany / nie pracuje płynnie - to syczenie można usłyszeć na tym poniżej materiale [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
#25 |
|
|
To jeszcze taka prośba - bo nie wiem skąd syczenie przy wysprzegliku - czy w kroćcu wysprzeglika, do którego wchodzi odpowietrznik, oprócz oringu na wysprzegliku nie powinno być dodatkowej uszczelki? - jest tam duży luz po wpięciu odpowietrznika i może to jest przyczyną syczenia przy odpuszczaniu pedału - czy ktoś z kolegów może tam kiedyś zaglądał albo ma możliwość zerknięcia? Wydaje mi się że tam delikatnie puszcza płyn po uszczelce
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
|
To może podsumuje co zrobiłem / przetestuję na urlopie ale zapowiada się poprawa
Po pierwsze - pozbyłem się całkowicie regulatora ciśnienia spinając przewody bez niego Było lepiej ale coś dalej blokowało przepływ To coś to ogranicznik przepływu, który jest w odpowietrzniku za uszczelką / wydmuchasz go kompresorem Zawsze możesz wrócić do poprzedniego stanu Na koniec wiadomo - odpowietrzanie Ten regulator i ogranicznik przepływu pewno z założenia ratują dwumasę i sprzęgło przed mniej obytym w manualnej skrzyni użytkownikiem i pewno redukują jakieś wibracje z pracującego sprzęgła, ale po wymianie sprzęgła na zestaw LUKa to nie grało całkowicie / może inna sztywność docisku niż oryginał/ praca była dziwaczna, brak było płynności działania, pedał sprzęgła wracał ospale, czasem zostawał w połowie skoku - póki co w końcu działa to tak jak chciałem - szybko i płynnie. Mam nadzieję że tak zostanie. Ostatnio edytowane przez mareasb ; 05-07-2025 o 23:20 |
|
|
|
|
|
#27 |
|
|
Czy to zabezpieczenie w pedale sprzęgła spinające go z pompką może spasować z tym z linku ? Do MK4 nie mogę znaleźć - chyba tylko w komplecie ze pedałem sprzęgła
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Ostatnio edytowane przez mareasb ; 10-07-2025 o 17:20 |
|
|
|
|
|
#28 |
|
|
Jak ktoś ma dalej problem z odbijaniem pedału do końca to wymieńcie kołek/ trzpień mocujący pompkę sprzęgła do dźwigni pedału sprzęgła / ten biały z tworzywa/ nie kupicie oryginalnego z forda do MK4 bo to jedynie z całym kompletem mechanizm pedału sprzedają za 1000 monet, ale spasuje FORD OE 5187783 za 23 zł / trochę dłuższy, ale nie ma to znaczenia.
W kolejnych wersjach to Ford zmienił to rozwiązanie, ale nie poczuwa się do bubla i ludzie wymieniają sprzęgła, pompy, przewody, sprężyny powrotne i milion razy odpowietrzają sposobami z kosmosu - i to i tak nic nie da / może chwilowo bo przy tych manewrach na chwilę ten kołek się ułoży ale za chwilę znowu to samo - ford nic na ten temat nie wie i też wymienia wszystko - co i tak to nic nie da dopóki nie wymieni mechanizmu pedału [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Kołek jest ze słabego tworzywa i się wyciera - pompka sprzęgła musi wracać do końca żeby pracować prawidłowo bo inaczej zawór napełniający pozostaje zamknięty - ten luz od zużycia trzpienia wystarcza żeby utrudniać pracę ponieważ mechanizm nie jest w stanie wyciągnąć tłoka pompki do końca/ do pełnego otwarcia zaworu napełniającego płyn od zbiorniczka. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Aktualnie, po wymianie tego elementu, przez 5 tys km pracuje wszystko jak powinno / właśnie wróciłem z Chorwacji i przez całą trasę pedał pracuje miękko, lekko i odbija płynnie [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Najtańsze i rozwiązuje problem / bynajmniej w moim przypadku/ ale podejrzewam, że podobnie we wszystkich rozwiązaniach, w których połączenie pompki z mechanizmem odbywa się przez tego typu trzpień z tworzywa jak w MK4. Ostatnio edytowane przez mareasb ; 25-07-2025 o 15:06 |
|
|
|
|
|
#29 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Sławek
Model: Mondeo Mk4
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2009
|
Czy wyjęcie tego kołka jest możliwe kiedy pedał jest zamontowany w samochodzie? Czy konieczny jest demontaż? Teoretycznie wcięcie w jego główce i ten wznoszący się rant na obudowie sugerują, że po przekręceniu kołek powinien się wysunąć. Mam rację, czy jednak całość jest bardziej skomplikowana? U mnie problem pojawił się po wymianię sprzęgła z dwumasą. Cały czas mam wrażenie, że mimo wciśnięcia pedału do końca, biegi zmieniam na "półsprzęgle". Zauważyłem, że kołek mam lekko wysunięty. Po wciśnieciu jest wyraźna poprawa. Decyzja jest prosta - wymienić i się przekonać, bo koszt żaden.
|
|
|
|
|
|
#30 |
|
|
Normalnie wyciągasz - nie ma potrzeby demontażu - najlepiej jednak było by to przerobić po wyjęciu na jakiś metalowy kołek bo materiał szybko się poddaje… beznadziejny ten patent
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| sprzęgło nie odbija |
|
|