Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Skrzynie automatyczne
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 04-11-2021, 23:47   #21
Kenobi36
ford::average

Model: Edge EU
Silnik: 2.0 Ecoblue.
Rocznik: 2019.
Domyślnie Odp: Adaptacja/kalibracja skrzyni biegów A8

W jakim stane jest samochód? Udalo się odblokować? Jeździ?

I czy możesz strescić historię awarii? Co się działo przed zmianą oleju że podjąłeś się wymiany? Jaki olej zastosowałeś, czy zmienileś filtr. Jakie zmiany przyniosla wymiana oleju, i jak przeprowadzileś reset i samonaukę?

Kenobi36 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-12-2021, 08:26   #22
Kenobi36

Model: Edge EU
Silnik: 2.0 Ecoblue.
Rocznik: 2019.
Domyślnie Odp: Adaptacja/kalibracja skrzyni biegów A8

Cytat:
Napisał ciacho333 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Z racji tego, że ASO nie podejmuje się napraw skrzyń A8, to czy może ktoś z Was zna jakichś asów, którzy podejmują się tego typu napraw?

Wysłane z mojego IN2023 przy użyciu Tapatalka
Jakieś nowe wieści?

I czy możesz strescić historię awarii? Co się działo przed zmianą oleju że podjąłeś się wymiany? Jaki olej zastosowałeś, czy zmienileś filtr. Jakie zmiany przyniosla wymiana oleju, i jak przeprowadzileś reset i samonaukę?
Kenobi36 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-10-2024, 22:41   #23
TomekKala
ford::beginner

Model: Mondeo mk5
Silnik: 2.0
Rocznik: 2019
Domyślnie Adaptacja skrzyni biegów 8F40

Witam czy ktoś może podać procedurę adaptacji skrzyni biegów automatyczna powershift 8F40
TomekKala jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-10-2024, 23:20   #24
tomao
ford::expert

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
Domyślnie Odp: Adaptacja skrzyni biegów 8F40

Albo powershift, albo 8F40.
tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 12-10-2024, 10:03   #25
TomekKala

Model: Mondeo mk5

8f40
TomekKala jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-10-2024, 12:53   #26
PRIMANUS

Imię: Dominik
Model: Transit 2.0 EcoBlue 170KM + Puma ST 1.5 EcoBoost 200KM
Silnik: 2.0 EcoBlue + 1.5 EcoBoost
Rocznik: Transit 2016, Puma ST 2021

Tutaj o tym pisałem:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
PRIMANUS jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-02-2025, 20:25   #27
wrobel92

Imię: Paweł
Model: Mondeo MK 5
Silnik: 2.0 EcoBlue skrzynia 8F40

Witam. W weekend wymieniłem olej w swojej skrzyni 8F40-statycznie. Zlałem dokładnie 5L oleju. Zalałem oryginalnym olejem B ULV - po kontroli stanu ilość jest prawidłowa. Teraz chciałbym przeprowadzić adaptację skrzyni. Mógłby ktoś pomóc przejść tą procedurę? Dokładniej chodzi mi o forscan.
Jeśli dobrze rozumiem mam zastosować procedurę "Wyczyść tabele adaptacyjne skrzyni biegów", a następnie "Wznów uczenie adaptacyjne transmisji"??
Nie chciałbym odwalić sobie żadnego numeru, stąd prośba o dokładne wskazówki. Pozdrawiam
wrobel92 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-03-2025, 19:07   #28
MKrzyś
ford::amateur

Imię: Krzyś
Model: Diesta
Silnik: 1,4 tdci
Rocznik: 2007
Exclamation 2.0 diesel 190km awd automat 8b - adaptacja skrzyni biegów

Witajcie
Autko od miesiąca w rodzinie. Wymienione wszystkie filtry i oleje (silnik, skrzynia statycznie - zeszło ok. 5l, most). I jest mały problem. Skrzynia szarpie na niskich biegach. Objawy najsilniejsze na zimno (silnik jak i temperatura zewnętrzna), przechodzi wraz z podwyższeniem temperatury. Przeszukałem Forscan ale nie ma adaptacji skrzyni.
Znacie jakiś sposób na adaptację lub inne pomysły. Jestem z Krakowa ale mogę podjechać 100-200km.
Proszę o pomoc.
MKrzyś jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-08-2025, 15:21   #29
teiksef
ford::advanced

Model: Escape
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Adaptacja/kalibracja skrzyni biegów 8F....

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Może kilka miesiący za późno na takie rady, ale może warto spróbować kolejnej wymiany oleju w skrzyni. Jeśli dawno nic nie było wymieniane, to to, co wlałeś, płuka dopiero to, co tam było poosadzane. Tu w wątku opisywałem swój przypadek - skrzynia z niemałym przebiegiem, po wymianie statycznej szarpanie (nie jakieś gwałtowne, ale jednak), po drugiej zmieniło się miejsce poszarpywania. Minęło po trzeciej wymianie statycznej (wtedy zrobiłem tez adaptację zgodnie z procedurą, ale ztcp jeszcze przed nią czy w trakcie czuć było, że jest ok).

;-----

To jeszcze tu wrzucę, bo to właściwy wątek na to: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
To oryginalna procedura adaptacji (Adaptive Learning Drive Cycle) dla 8F35/8F40, tu w Lincoln Corsair, ale identyczna jest w workshop manual dla Escape 4G.
Procedura nie jest jednak wspomniana jako obowiązkowa przy wymianie oleju (w Escape 4G), ani dla statycznej, ani dla dynamicznej. Czyszczenie adaptacji, a co za tym idzie nowa adaptacja, jest konieczna po wymianie całej skrzyni lub elektrozaworów.
Oczywiście sama w sobie pewnie nie zawadzi, ale trudno ją wykonać w "normalnych" warunkach.

Ostatnio edytowane przez teiksef ; 29-08-2025 o 15:23
teiksef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-09-2025, 20:52   #30
ciastek.com
ford::amateur

Imię: Marek
Model: GALAXY Auto
Silnik: 2.0 Tdci 140km
Rocznik: 2013
Domyślnie Odp: Adaptacja/kalibracja skrzyni biegów 8F....

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
mam skrzynie po wymianie, juz dwa razy byla w fordzie na poprawkach bo ciagle jakies magiczne problemy, typu: prawie wogole nie jedzie do przodu, drugim razem po paru minutach nie wrzucisz wstecznego a jak juz wrzucisz to i tak nie pojedzie itp. Teraz jest ze zawsze jak jest zimna rano to przeciaga biegi do 4k obrotow ale jak tak zrobi raz to juz jezdzi normalnie do konca dnia. Nie wiem czy to ruszac czy juz tak zostawic. W fordzie raczej nie maja pojecia co robia i nie wiem czy zwalili adaptacje czy cos nie tak ze skrzynia - bo nowa okazuje sie "renew"... zebyy skasowac "Transmission Adaptive Tables" to rozumiem potrzeba forscan? I jak adaptowac downshift jak nie mam lopatek, wiesz moze? ani nawet wyswietlania na ktorym biegu jestem...
ciastek.com jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania