Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Edge
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-02-2025, 17:33   #21
mrgod
ford::amateur

Model: edge
Silnik: 2.0 ecoblue bi turbo
Rocznik: 2019
Domyślnie Wymiana rozrządu i oleju w skrzyni. Co ile kilometrów? 2.0 tdci twin-turbo

Witam, od jakiegoś czasu jestem posiadaczem edka w automacie z 2 litrowym dieslem.
Mam przejechane niecałe 60 000 km i zastanawiam się nad wymianą oleju w skrzyni. Producent nie przewiduje takich ekscesów to i w ASO nie mają procedur na to. Orientowałem się u różnych mechaników czy wymieniać czy nie i większość zaleca wymianę ale tu rodzi się nastepne pytanie - wymiana statyczna czy dynamiczna ? Kilku mechaników powiedziało mi, że wymiana oleju i owszem ale filtr oleju jest wewnątrz skrzyni i żeby go wymienić trzeba demontować skrzynię a to wiąże się z dużo większymi kosztami niż sama wymiana. Dowiedziałem się też, że wymiana oleju metodą dynamiczną ale bez wymiany filtra nie ma sensu ale jak wspomniałem jedni zalecają taką wymianę inni taką.

Ostatnio edytowane przez SRS ; 21-02-2025 o 18:47
mrgod jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2025, 18:48   #22
giepol
ford::amateur

Imię: Grzegorz
Model: Edge - Titanium
Silnik: 2,0 benzyna
Rocznik: 2019
Domyślnie Odp: wymiana oleju i inne temty.

Witam,
jeżeli chodzi o wymianę oleju w skrzyni o ile masz 8F35 - ośmiobiegowa na pokrętle - to najwyższy czas, jeżeli chcesz dalej jeździć bezproblemowo ( europa twierdzi że się nie wymienia, a Ford w USA zaleca dynamiczną wymianę co 60 tyś. km ) to zrób wymianę dynamiczną ( w dobrym warsztacie ) , wiem co mówię bo sam tak utrzymuję auto , filtrem się przy tej wymianie nie przejmuj ponieważ aby go wymienić to przynajmniej 120 tyś i wtedy trzeba wyjąć skrzynię, plus uszczelki plus inne rzeczy pooglądaj sobie na yutubie filmy ale amerykańskie, jest dużo przydatnych info. Mój koszt wymiany dynamicznej z kosztami oleju około 1200 zł. Nie słuchaj mechaników, chyba że masz sprawdzony na 200 % warsztat.
Co do ruszania z miejsca to u mnie też tak jest, Ford tak ma i nie jest to błąd.
Co do lusterek to opcja opuszczania jest chyba tylko w wersji VIGNALE- najbogatszej.
giepol jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-02-2025, 09:34   #23
norbi333
ford::professional

Model: Ford Edge
Silnik: 2.0 biturbo 238 koni
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Wymiana rozrządu i oleju w skrzyni. Co ile kilometrów? 2.0 tdci twin-turbo

ASO nie przewiduje.Inna kwestia auto jeszcze na gwarancji przedłużonej,a więc nie martwię się tym puki co. Przebieg 60 tyś km

Z kolei w audi mam według przeglądów wymianę co 60 tyś km jak dobrze pamiętam
Stary 25-02-2025, 10:53   #24
teiksef
ford::advanced

Model: Escape
Silnik: 2.0
Domyślnie Odp: Wymiana rozrządu i oleju w skrzyni. Co ile kilometrów? 2.0 tdci twin-turbo

A przy jakim przebiegu gwarancja Ci się skończy i będzie pora się martwić?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W Stanach Ford przewiduje dla skrzyni 8F35 (w każdym razie w Fordzie Escape, który posiadam) wymianę co 240 kkm (150 kmi). Problem polega na tym, że czasem skrzynia nie dożywa tego przebiegu. Na forach zalecają wymianę (statyczną, w rzeczywistości wymienia się około połowę płynu) co 50-60 kkm, a co któryś raz wymianę dynamiczną (bez rozbierania i wymiany filtra).
Wśród ludzi, którzy narzekali, że skrzynia im padła po 80 czy 130 tysiącach mil (obserwacje głównie z fordescape.org), nie widziałem, aby ktoś pisał, że było to pomimo wymian. Ja ze swoją (przebieg 100 kmi/160 kkm) miałem problemy, które przeszły po trzech statycznych wymianach (co pewnie nie znaczy, że jest w idealnym stanie teraz, ale problemów nie mam).
Jeśli więc chcesz mieć mniej problemów w przyszłości, może warto zająć się tym teraz...

Bump: Dodam jeszcze, że u mnie przy wymianie olej nie śmierdział spalenizną, ale światła nie przepuszczał kompletnie. Teoretycznie powinien jeszcze zrobić ponad 70 kkm. W praktyce... W praktyce na szczęście nie musiał próbować Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Mało optymistycznym wnioskiem z całości jest fakt, że kupno samochodu z 8F35 ze sporym przebiegiem to zawsze będzie ryzyko, bo nawet, jeśli ktoś robi wymiany "książkowo", to nie można liczyć, że wymieniał olej w skrzyni, a na skrzynię nie można według dostepnej w sieci wiedzy liczyć, że sobie 240 kkm poradzi bez wymiany.

Ostatnio edytowane przez teiksef ; 25-02-2025 o 11:52
teiksef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-02-2025, 12:53   #25
PeterX
ford::average

Imię: Piotr
Model: Edge ST
Silnik: 2.7

"Dodam jeszcze, że u mnie przy wymianie olej nie śmierdział spalenizną, ale światła nie przepuszczał kompletnie."

Wymieniałem olej w 8F przy 40 tkm i też tak miałem, czarny jak smoła bez przepuszczalności światła. Na kanale Automatyczni jest to wyjaśnione: materiał na tarczkach jest lipny i powoduje zapylenie i zamulenie oleju i mechatroniki. Jak widać na Forda zawsze można liczyć, nowe skrzynie, nowe technologie, nowe płyny ULV o absurdalnej cenie i fakap na końcu. W tym odcinku o 8F pokazują fakturę za naprawę, można od razu sobie w beret strzelić.
PeterX jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-02-2025, 15:39   #26
teiksef

Model: Escape
Silnik: 2.0

Najwyraźniej plany im się nie zgrały z rzeczywistością. A miało być tak pięknie...
Ale, jak pisałem, nie widziałem, żeby ktoś narzekał, że mu padło mimo, że wymieniał, fakapy też nie są masowe (a wszystkie niehybrydowe Escape 2020- mają tę skrzynię), więc generalnie regularna wymiana powinna pomóc.
teiksef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-02-2025, 15:53   #27
SAR37

Imię: Grzegorz
Model: Ranger Limited
Silnik: 2.0 BT 238KM
Rocznik: 2021

Tak na marginesie: automat 8F35 i tak jest bardziej wytrzymały od automatu 10R80, który Ford wrzucał m.in. do Mustanga i Rangera. Mimo powyższych, negatywnych postów, chciałbym mieć taki u siebie…
SAR37 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-02-2025, 16:03   #28
norbi333
ford::professional

Model: Ford Edge
Silnik: 2.0 biturbo 238 koni

Cytat:
Napisał teiksef Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
A przy jakim przebiegu gwarancja Ci się skończy i będzie pora się martwić?Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
W Stanach Ford przewiduje dla skrzyni 8F35 (w każdym razie w Fordzie Escape, który posiadam) wymianę co 240 kkm (150 kmi). Problem polega na tym, że czasem skrzynia nie dożywa tego przebiegu. Na forach zalecają wymianę (statyczną, w rzeczywistości wymienia się około połowę płynu) co 50-60 kkm, a co któryś raz wymianę dynamiczną (bez rozbierania i wymiany filtra).
.
Mam dopiero 60 tys km. Gwarancja przedłużona do stycznia 2026

Zasady postowania