Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-08-2024, 15:13   #21
tomao
ford::expert

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
Domyślnie Odp: Wysoka temperatura silnika, przegrzewanie się silnika(?) 2.0 benzyna, 203km ecob

Są jeszcze dwa elektrozawory
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Trzeba też sprawdzić ciągłość wiązki (szczególnie przewodu sterującego) do modułu wentylatora.

tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 29-08-2024, 15:41   #22
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie Odp: Wysoka temperatura silnika, przegrzewanie się silnika(?) 2.0 benzyna, 203km ecob

Cytat:
Napisał Jeż1986 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Auto nadal sie przegrzewa
Sprawdzane, że tak rzeczywiście jest za wysoka temperatura (komputerem) czy na zegarach? 1.6eb po akcji serwisowej pokazuje przegrzanie temperatura 120+ stopni jak jest za mało płynu chłodniczego albo jest problem z czujnikiem poziomu płynu.

Zawory, kabelek wentylatora, pompa wody, żaluzja itd. Dzieje się to tylko przy małej prędkości czy przy większych też?

Termostat w 1.6eb powinien być jedynie oryginał po akcji serwisowej bo ma niższą temperaturę (82 albo 84 stopnie), wszystkie zamienniki mają 89-90 stopni z przed akcji serwisowej więc silnik będzie miał gorze warunki pracy.
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-08-2024, 11:49   #23
Jeż1986
ford::amateur

Imię: Janek
Model: Mondeo
Silnik: 1.6 160KM
Rocznik: 2011

Po tych w/w wymianach raczej przy małych prędkościach się to dzieje. Czuć jakiś taki smrodek w kabinie i ciepło, klima (nabita, sprawna) raz super chłodzi, raz czuć ciepło. Pod maską taki gorąc że kij do podpierania maski ciężko złapać i czuć nadmierny żar. Jak już wcześniej wspominałem nowe wentylatory raz kręcą parę sekund i stają i tak cały czas. We wtorek oddaję go do mechanika który ma mi to "ogarnąć" pod kątem elektryki ale tu na forum pytam bo może ktoś ma jakiś trop, jakiś pomysł, może podpowiem chłopu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A ostatecznie zmienię mechanika...
Jeż1986 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-08-2024, 15:29   #24
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017

Jak wentylator nie chodzi to poczytaj o fioletowym kabelku. Może wyglądać całkowicie normalnie a w środku został jeden czy dwa włoski miedzi reszta pęknięte. Ewentualnie jak chiński zamiennik modułu to często nie działa prawidłowo.
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-07-2025, 14:48   #25
Curghan

Imię: Michał
Model: S-Max
Silnik: 2.0 Ecoboost
Rocznik: 2010

Panowie odświeżam temat. Mam taki sam problem, z tym że z S-max 2010. Motor TPWA identyczne objawy. Rozebrali mi już cały silnik, głowica szczelna. Sprawdzają słupek. Płynów ustrojowych nie ubywa a objawy temperatury takie jak w głównym poście. Zaśpiewali mi za diagnostykę już 4k. Nadmienię, że silnik po generalnym remoncie. Wszystko było wymieniane i co się dało po regeneracji (głowica, turbo). Może macie już jakieś rozwiązanie? Żaluzje otwarte permanentnie.
Curghan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-07-2025, 16:05   #26
darmodziej
FORD|ZAWODOWIEC

Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005

Cytat:
Napisał Curghan Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
silnik po generalnym remoncie
I tak jest po remoncie, czy jakiś czas było dobrze?
darmodziej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 31-07-2025, 18:18   #27
Curghan

Imię: Michał
Model: S-Max
Silnik: 2.0 Ecoboost
Rocznik: 2010

Raczej od początku, remont był 1,5 roku temu. Zgłaszałem zaraz po ale powiedzieli, że to norma. Przy pierwszej wymianie oleju również zwracałem na to uwagę i znowu stwierdzili, że jest git. Teraz postawiłem bo miałem checka z błędem katalizatora i dopiero teraz stwierdzili, że faktycznie nie halo.6 tygodni już stoi i nie są w stanie dojść co i jak. Teraz też coś mi nie pasuje, bo jak byłby pęknięty słupek czy głowica to spierdzielalby mi olej czy płyn a tutaj wszytko na stałym poziomie.

Ostatnio edytowane przez Curghan ; 31-07-2025 o 18:26
Curghan jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania