Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary Wczoraj, 14:12   #21
Marek Z
ford::beginner

Imię: Marek
Model: Focus
Silnik: 1,6
Rocznik: 2012
Domyślnie Odp: Brak mocy w zakresie od 1500 do 2000 obrotów

papkin44, wałki jak najbardziej zmieniają położenie dokładnie tak jak piszesz. Mam zapisane różne zestawienia pracy wałków forscanem. Tylko wydaje mi się że, przy większej ilości pidów czytanych na raz te wykresy mogą być przekłamane. Widoczne na nich są opóźnienia zadanego i osiągniętego położenia wałków, ale bardzo krótkie. To w końcu układ hydrauliczny i potrzeba chwilę aby po przestawieniu zaworu przestawiło się kółko. Tylko nie wiem ile. Druga sprawa o której jeszcze nie pisałem, to znany problem który był kiedyś poruszany na forum i miał tytuł "przytyka się silnik". Nie rozumiem do końca tego nazewnictwa, o co dokładnie autorowi chodziło. Ale w którymś momencie ktoś zorientował się że to wyłączająca się regulacja faz rozrządu. Ja też mam tą przypadłość od czasu kiedy zrobiło się zimno. Zgaszenie i ponowne uruchomienie silnika to załatwia. Ale to o czym tu zacząłem to dodatkowa usterka. Nawet przy wyłączonej refulacji faz tego problemu nie było. Bardzo dobrze że mam tamtą przypadłość bo mam porównanie. Thesperado, to jest w tym zakresie najbardziej odczuwalne, może być każdy inny bieg i obroty od 1500 do 2000.

Marek Z jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary Wczoraj, 19:51   #22
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] tu masz [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] z przyspieszania z mocno wciśniętym gazem. Zwróć uwagę na PID-y ETC_ACT i TP, tak około po minucie od rozpoczęcia ponieważ one świadczą o tym jak była otwarta przepustnica. Jako że było wspomniane dzisiaj o wałkach, to do tego, co chciałeś dorzuciłem wałki. Wolne delikatne przyspieszanie wrzucę później.

Zapomniałem dodać, że to po ok. minucie, to był bieg 5, od 50 km/h, tak jak chciałeś.

Ostatnio edytowane przez thesperado ; Wczoraj o 20:06
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary Wczoraj, 21:52   #23
Marek Z

Dzięki, sprawdzę u siebie. Fajnie że dołożyłeś wałki, tyko z filmu jest mało szczegółów co do ich czasów pokrycia się wartości zadanych do osiągniętych. Czy zapisałeś tą sesje w forscanie? Jeśli tak to też bym poprosił. I jeszcze jedno, którą wersję softu masz w ecu? CPB czy CPE.
Stary Wczoraj, 21:54   #24
thesperado

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , a tu [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , po ok. minucie i 10 sekundach przyspieszam wolno od 50 km/h na 5 biegu. widać to po PId-ach z przepustnicy
ETC_ACT i TP. Jak dam radę, to jutro coś ogarnę, tylko muszę się dopchać do tego Focusa z silnikiem PNDA. Odczyty z PNDD się nie przydadzą, bo soft inny i do tego Euro 6.

Ostatnio edytowane przez thesperado ; Wczoraj o 21:58
Stary Wczoraj, 22:06   #25
Marek Z

Ok, dzięki. Na szybko co mi się rzuciło w oczy to różnica w opóźnieniu zapłonu. jest w mirę logicznie, mniej mocy to mniejsze obciążenie. Zrobię to samo u siebie, ale wydaje mi się, że u mnie nawet przy lekkim przyśpieszeniu obciążenie jest duże.
Stary Dzisiaj, 16:34   #26
papkin44
ford::advanced

Model: Ford Focus Mk2 Ti-VCT, 115 KM, LPG STAG
Silnik: 1.6 2005r.
Rocznik: 2006

Super filmik od @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] !
Obserwowałem wałek ssący, który aktywował się sporadycznie (przyspieszenie otwarcia zaworów dolotowych względem GMP), a jeśli już to przy przepustnicy minimum 16%.

Stąd wniosek, @[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] _Z może coś nie tak z przepustnicą (potencjometr)?
Alternatywnie: coś z nie tak z KZFR dolotu (że niby trudno mu przejść w tryb active na zadane większe obciążenie / otwarcie przepustnicy).

EDIT: teraz mi się przypomniało, że jak robiłem kilka lat temu swap silnika, to miałem problem z falującymi obrotami, przepustnica nie była przezbrajana, ale sam ją wymieniłem myśląc że tam pies pogrzebany, ale nie! Miałem nieszczelność w układzie podciśnienia, bo mechanik-partacz zapomniał o wężyku od parownika LPG do dolotu. Podpiąłem jak powinno być, wróciły stabilne obroty, ale silnik dławiło właśnie w zakresach 1500-3000. Po miesiącu wstawiłem z powrotem przepustnicę i było już całkiem całkiem. Różnica wyraźna, do tej pory jeżdżę na tej przepustnicy, tyle że w międzyczasie regulowałem luzy zaworowe bo były poniżej normy, niektóre bliskie podparcia.

Ostatnio edytowane przez papkin44 ; Dzisiaj o 16:42
papkin44 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary Dzisiaj, 19:02   #27
thesperado

Cytat:
Napisał Marek Z Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
tyko z filmu jest mało szczegółów co do ich czasów pokrycia się wartości zadanych do osiągniętych
Popracuj pauzą i zrzutami ekranu przy oglądaniu i pokrycie zobaczysz tak jak na załączniku. Inne parametry także można zatrzymać stop klatką. Dołożyłem jeszcze jeden film z wczorajszego dnia [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , w zasadzie nic szczególnego, abyś miał co pauzować i wybrać do porównania. Nic nowego nie mam, bo FF3 z PNDA jest dzisiaj dla mnie nieosiągalny. Nie próbowałem zapisywać sesji w Forscanie ponieważ użytą metodę stosuję do zapisów parametrów z Texy czy Autocoma i nawet nie pomyślałem, że tak można. Gdybym wymyślił jak do tego dodać komentarz głosowy lub tekstowy, jaki bieg i co robię za kierownicą, było by jeszcze lepiej. Niby nagranie telefonem daje taką możliwości, tylko jadąc samemu rąk brakuje, a samo nagrywanie ekranu telefonem przez drugą osobę może zrobić obraz nieczytelny. Jakaś idea jest, tylko trzeba ją dopracować, bo może kiedyś być użyteczna jak inne pomysły zawiodą.
@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] , nieszczelność dolotu była brana pod uwagę, tylko ja sugerowałem ją na odcinku przed przepustnicą (zakłócone wskazania przepływomierza, ponieważ kolega coś o nim wspominał) i nie wspominał, że wolne obroty świrują. Jak masz jakiś pomyśl na co zwrócić uwagę (PID-y sytuacje na drodze), to podrzuć. Jak dam radę, znaczy dopcham się do auta to pomogę. Może znajdzie się także jakaś inna duszyczka z silnikiem PNDA, która zechce pomóc. Wszak każdego problem może dopaść.
Nie wiem tylko dlaczego czasem przy odczycie PID-ów Forscan lubi się zawiesić.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg zatrzymana klatka 02.jpg (85.7 KB, 2 wyświetleń)
Odpowiedz

Zasady postowania