![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 02-11-2007
|
ja mam focusa 1.8 98 rok gaz od 95000 na liczniku w chwili obecnej 174000 żadnej usterki z powodu gazu zero napraw instalacji czy cos podobnego smigam dalej jak narzie wymieniłem silnik krokowy i to wszystko stan mojego silnika jest bardzo dobry ostatnio mierzył mi mechanik cisnienie i na cylindrach około 13 atmosfer wie chyba niezle pozdr
|
|
|
#22 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 30-01-2007
Model: był Focus Mk1 jest Mk2 sedan
Silnik: był 1.8 TDDi jest 1.6 TDCI 109KM
Rocznik: 1999 teraz 2005
|
Cytat:
|
|
|
|
#23 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 26-03-2007
Model: Focus combi
Silnik: 1.6 16V zetec SE + LPG
Rocznik: 2002
|
Śmigam na gazie już szósty rok ( focus 2002 r 1,6 16 V ) Zrobiłem 130 000 ( a tylko na gazie 120 000 . Mimo wszystko ( paru wizyt w serwisie ) i mimo tego co kto jeszcze napisze to Zdecydowanie Polecam gaz ( oczywiście sekwencyjny wtrysk)
|
|
|
#24 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 14-01-2008
|
witam
ja zamontowalem sekwencje w Kutamotors na Łodygowej w Wawie. miałem przebieg 180 tys i poważne obawy - ale zaryzykowałem. zrobiłem już 20 tys i jest ok, były drobne regulacje i wszystko gra jak trzeba - dzis patrzyłem - nawet spalanie ok 9 l - ze wskazaniem poniżej 9l. podstawa to: sprawdź - a jak konieczne - wyreguluj luzy zaworowe - bez tego ani rusz! sprawdź układ zapłonowy - cewka, świece, kable - jak trzeba - wymień - nie będzie problemów Zainstaluj gaz z szybką listwą - 1 ohmową - nie wiem czy dobrze pisze - ale to jest szybka listwa i nie bedzie praktycznie roznicy gaz-benzyna oraz nie bedzie bledow z sondy lambda i bedzie Ci jezdzil tak samo na benzynie - bez dławienia się na wolnych brotach. Jak trzeba - zmień sonde lambde - moze być zamulona a gaz tego Ci nie wybaczy - na benzynie moze byc ok ale na gazie zaczna sie problemy - polecam EMTI odnosnie badan komputerowych i sprawa ostatnia - dobrze zmapowany komputer oraz mapowanie pod obciazeniem - w trakcie jazdy. nie wykluczone że możesz także liczyć się z wymianą silnika krokowego oraz [jakis jeszcze zaworek odpowietrzenia skrzyni biegów] - krokowy kup oryginal - ok 250 zl w aso a tmten drugi ok 100 chyba - Kuta ci wszystko wyjaśni - jak będą Ci falowały obroty Ja mimo duzych obaw zaryzykowałem - i na dzien dzisiejszy instalacja mi sie zwrocila i zyski od teraz beda przy kazdym tankowaniu. Nawet jak by teraz cos sie popsulo - to i tak moze miec prawo - nie bedzie wymiernej straty ze to akurat gaz popsul itp - przebieg ponad 200 tys. - ale poki co jest bez problemow. odnosnie ceramicznych gniazd - cos tam dzwoni tylko nie wiedza gdzie - nawet jezeli sa takowe u Ciebie to przy dobrze zmapowanym komputerze i prawidłowych luzach zaworowych temperatura nie powina byc zabojcza dla twojego silnika. ja np nie tankuje na stacjach no-name lecz tylko firmowe - bp, statoil, shell - i praktycznie wszystko jest jak trzeba. i jak juz zalozysz gaz - to pamietaj o serwisowaniu instalacji i sprawdzaniu luzow zaworowych co 20 tys - unikniesz niespodzianek i bedziesz b zadowolony. Pozdrawiam i daj znac jaka decyzja Osobiscie polecam Kuta mtors na łodygowej - wawa. są pewnie i inni ale ja tam jestem zadowolony, Pozdr Michal |
|
|
|
|
|
#25 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 26-03-2007
Model: Focus combi
Silnik: 1.6 16V zetec SE + LPG
Rocznik: 2002
|
A ja się jeszcze podepnę pod dobre rady i dodam że jak już się śmiga na gazie to naprawdę radzę raz na 2 miesiące przejechać z 50 km. tylko na benzynie - to znów tak wiele nie wyniesie , ale wtedy utrzymasz wtryski paliwa i pompę w dobrym stanie. Jak się naleje do pełna i na benzynie tylko odpala to po jakimś czasie z tego paliwa się coś tam wytrąca i zanieczyszcza cały układ , dlatego ja tankuję tylko do połowy - wtedy to paliwo jest w baku krócej .Raz mi zabrudziło wtryski i z miesiąc musiałem jeździć na benzynie z dodatkiem środka do czyszczenia zanim w końcu puściło - dlatego teraz się pilnuje i jest OK.
|
|
|
#26 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 28-11-2007
Model: FF1+S-Max-Fiesta
Silnik: 2,0TDCI 130 aut - 1,4 TDCI
Rocznik: 2008r titan.- 2002r
|
Tyle się mówi o jakości benzyny i ropy-- a o gazie nic-badania wykazały że 70 procent
stacji powinno się zamknąć -proporcja propanu do butanu- ponoć stosunek tych paliw musi być odpowiedni,była kiedyś afera o butlach 11kilowych ,pózniej same usterki jak brak obrotów ,nie pali itd.zatankowalem butle turystyczną masakra -pózniej pracownik powiedział że to tylko silnik spali ,ten co jeżdzi to wie że nie zawsze uda mu się przejechać te same kilosy na zbiorniku. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 27-11-2007
|
Witam wszystkich serdecznie.
Miałem instalacje gazowe w 3 autach i jestem zdecydowanym zwolennikiem tego rozwiązania. Fakt faktem, że trzeba robić dodatkowe przeglądy i bardzo dbać o układ zapłonowy. W zasadzie objawy zużytych kabli i świec są widoczne (falujące obroty) i kiedy zauważymy takie objawy podczas jazdy na gazie to w 90% przypadków trzeba pomyśleć o wymianie świec i ewentualnie kabli zapłonowych. Ostatnio zdecydowałem się wpakować LPG do focusa 1.8. Oczywiście miałem obawy jak chyba większość osób planujących przerobić foczkę na gaz. Poczytałem trochę i zdecydowałem się dodatkowo do sekwencji Lovato zainwestować w układ chłodzenia zaworów. Przy koszcie instalacji taki wydatek nie wydaje się wygórowany. Co około 10tyś trzeba uzupełnić płyn. Podobno taki układ chłodzenia zaworów rozwiązał problem z LPG montowanymi w Toyotach Yaris. Jak na razie niewiele mogę powiedzieć o tym jak się to wszystko sprawuje bo jeszcze za mało kilometrów nakręciłem. Myślę, że po 50 tyś można wysnuć jakieś wnioski i ewentualne uwagi. Pierwsze spostrzeżenia - nie zauważyłem różnicy pomiędzy jazdą na gazie, a na benzynie. Nie czuję żadnego spadku mocy, kulturalnie się wkręca na obroty, silnik pracuje równiutko, a sporo kasy zostaje w portfelu. Na pewno dam znać przy większym przebiegu jak się to wszystko sprawuje. Pozdrawiam, Zbyszek |
|
|
|
|
|
#28 |
|
|
Przytoczę kilka wypowiedzi nt. lubryfikatora kolegów z innego forum LPG, i na gazie to się znają bo już nie jeden problem rozwiązali:
1. "Nie spotkałem się osobiście z takim rozwiązaniem, chociaż słyszałem, że niektórzy przy okazji zakładania lpg do Fordów (bodajże z silnikami zetec) montują to ustrojstwo... W sumie szukałem dość niedawno w necie informacji na ten temat na różnych forach, ale ostateczny wniosek był zawsze taki, że nie ma jednoznacznych dowodów na takie zbawienne działanie lubryfikacji..." 2. "Napewno to może pomóc w szybszym brudzeniu się przepustnicy co do ochrony zaworów to szczerze wątpię, jak będzie za uboga mieszanka to nic nie pomoże, a jaką masz pewność, że to nie zaszkodzi np. katalizatorowi ja bym tego nie montował" 3. " 'nie ma jednoznacznych dowodów na takie zbawienne działanie lubryfikacji...' Szczególnie zaworów wydechowych po spaleniu mieszanki, a to właśnie one są bardziej obciążone ..." Oto informacje jakie są przytaczane w reklamie na zabawienne stosowanie lubryfikacji "KORZYŚCI PŁYNĄCE Z ZASTOSOWANIA LUBRYFIKANTU "FLASHLUBE": oczyszcza i nasmarowuje nagrzane i wysuszone ściany zaworów, zapewniająć utrzymanie normalnego poziomu chłodzenia gniazda zaworu; zmniejsza wypalanie gniazd zaworów; redukuje gromadzący się nagar (substancja powstająca na skutek spalenia mieszanki paliwowej)- powód wypalenia zaworów i gniazd zaworów; oczyszcza i kontroluje nagar gromadzący się w wyższych partiach cylindra, jak również zapobiega powstawaniu nowego nagaru; usuwa i kontroluje poziom nagaru gromadzącego się na tłokach oraz na pierścieniach tłoków; utrzymuje niską emisję poziomu spalin - niski poziom zawartości tlenku węgla w spalinach; eliminuje koszty naprawy wyższych partii cylindra, gdzie osadza się nagar; zmniejsza zużycie elementów silnika; zapewnia lepszą ekonomikę zużycia paliwa. Szczególnie polecany do samochodów Honda, Toyota, Ford wyprodukowanych po 2000 r." Sorry panowie ale dla mnie ta reklamówka przemawia za tym, że jest to kolejny "złoty" środek, który powinien być dodawany do paliwa (coś jak motordoctor czy jakoś tak?). Jakoś do mnie takie urządzenie nie przemawia bo logicznie myśląc za chłodzenie silnika i jego elementów odpowiedzialny jest system kanałów olejowych oraz wodnych umieszczonych wewnątrz głowicy/bloku silnika itp. Za prawidłowy skład mieszanki paliwowej odpowiada sterownik ECU wtrysków, sonda lambda, odczyty z przepustnicy itd. a nie pseudo-złoty środek, który chłodzi zawory.. tylko w jaki sposób? Spalając się uwalnia z siebie zimno? (czytaj reklamówkę powyżej). Pamiętajmy, że jest coś takiego jak uszczelniacze zaworów - gdy padną to auto kopci bo olej dostaje się do komory spalania. Jeśli (napisałem jeśli bo nie wiem nawet gdzie to jest przyłączone) środek jest podawany na zawory od góry wymiesza się z olejem i w żaden sposób nie dostanie się do cylindrów! Za dużo nieścisłości aby to działało - ja w to nie wierzę :fcp27
|
|
|
#29 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-05-2007
Model: Focus
Silnik: 1,8 TDCi
Rocznik: 2004
|
Cytat:
Lubryfikator to nic innego jak substancja o własnościach smaujących parująca na zaworach. Czy konieczne jest jego stosowanie? Nie wiem. Czy pomaga? Raczej tak, ale nie wiem w jakim stopniu. Koszt nie jest duży, oszczędności na gazie spore więc chyba można sobie pozwolić na układ lubryfikacji.
|
|
|
|
#30 | |
|
|
Cytat:
Nie wydaje mi się, żeby aż tak duża liczba paliwa była dostarczana do komory spalania aby ją wystarczjąco schłodzić - szybciej to zrobi zasysane powietrze. Należy pamiętać, że uboga mieszanka jest zgubna dla silnika tj. gdy jest dostarczana zbyt mała ilość paliwa lub gazu - wówczas następuje wytwarzanie wyższej temperatury i tego typu specyfiki raczej nic by tutaj nie pomogły.
|
|