Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Life > Hyde-Park
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-01-2008, 23:02   #21
thing
ford::advanced

Model: Ford Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2006/2007
Domyślnie

Cytat:
Napisał alfa2045
tj kultura wiekszosci polskich kierowcow niestety
nie tylko polskich, za oceanem co 2 tak jeździ. :/

Stary 09-01-2008, 08:11   #22
bikej
ford::average

Model: Focus
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2008
Domyślnie

Cytat:
Napisał dr_Oktan
Generalnie powinniśmy trzymać nogę na hamulcu /świecić stop/ do momentu aż za nami zatrzyma się inny pojazd / tu bardziej kultura kierowcy niż przepisy /.[...]
To jest oczywista oczywistosc! Zgadzam sie z tym i tez tak robie! Ale gdy juz ten ktos za mna sie zatrzymal to puszczam hamulec i -w razie potrzeby (jest przechyl)- zaciagam reczny.
Stary 09-01-2008, 08:19   #23
bikej
ford::average

Model: Focus
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2008
Domyślnie

Cytat:
Napisał TiM
Koledze chodziło o to że jak baran jedzie po rondzie z prawym kierunkiem to można sądzić że zamierza z niego zjechać najszybciej jak będzie miał okazję. Nie zjeżdża i uderza w kogoś, kto był pewien że jednak zjedzie i wjechał na rondo.
Takie zachowanie to skrajna głupota i jawna nieznajomość podstawowych przepisów!
mmmk ma 100% racji!
Ale to akurat jest na szczescie rzadkosc . Najczesciej kierowcy wjezdzaja na rondo wlaczajac LEWY kierunkowskaz (chyba wydaje im sie, ze skoro po rondzie jedzie sie w lewo to nie rozni sie ono niczym od skretu w lewuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., a gdy z niego zjezdzaja to nadal(!) maja wlaczony ten lewy kierunkowskaz lub, w najepszym razie, wylaczaja go (bo skonczyli skrecanie w lewoGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. i wyjezdzaja z ronda bez sygnalizowania.
Stary 09-01-2008, 11:48   #24
TiM
ford::professional

Model: Mondeo
Silnik: 1.8 TDCi 125/144KM 340/403Nm :) chip by heko
Rocznik: 12.2007
Domyślnie

To tyż prawda jest.
A ja się jeszcze zapytam;
W czym to przeszkadza że pojazd poprzedzający na skrzyżowaniu ma zapalone światła stopu?
Stary 09-01-2008, 13:00   #25
karex
ford::expert

Model: Mondeo Mk4 i Mk5 oczywiście kombi
Silnik: DW10C 140KM i EcoBlue 190KM
Rocznik: 2012.05 i 2021.07
Domyślnie

Hmm a ja przeciwmgielnych w sumie użyłem przez ostatnie 3 lata może ze dwa razy :/ .
Przednie tylko po to by móc włączyć tylne (były takie mgły, że widać było je na kilkanaście metrów - raz przeżyłem szok jak wjechałem do miasta i zobaczyłem, że cały czas jechałem tuż za TIRem przez ok. 10 km :fcp15 ).
Poza tym jak patrzę na te przeciwmgielne przednie w nowszych autach to mnie śmiech bierze. Tylko ładnie wyglądają i chyba dobrze dają po oczach tym z naprzeciwka. Bo jako kierowca i pasażer nie mam nawet wrażenia, że coś dają. A doświadczenie czerpię z dwóch nie Mondeo z 97 r, Alfy 156 z 2001 r, Astry II z 2004 i Avensisa z 2002 r.
karex jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-01-2008, 13:42   #26
Schem

Model: Jeep Grand Cherokee
Silnik: 4.0 I6
Rocznik: 1994
Domyślnie

Cytat:
Napisał TiM
W czym to przeszkadza że pojazd poprzedzający na skrzyżowaniu ma zapalone światła stopu?
No w tym, że razi po oczach... Jak ma jeszcze diody albo cały spoiler jako 3 stop, to średnio to przyjemne jest...
Popatrz w tylne lusterko bez stopu i drugi raz z nogą na hamulcu - dokładnie widać twarz kierowcy za Tobą...

Co do halogenów - Słowacy uwielbiają tak jeździć. Mam kolegę, który jeździ TIRem (a tam to są światła, nie takie jak "znicze" w osobówkach) i jak widzi takiego kolesia, to robi mu "rentgena" wszystkim co ma z przodu Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. A ma czym błysnąć.

Ale bardziej od halogenów i świateł stopu denerwują mnie opieszali kierowcy. Korek w mieście, zielone światło i ja stoję np. 7
I co? I nie dam rady przejechać na jednej zmianie... Bo każdy czeka, aż gość przed nim odjedzie na kilkanaście metrów i dopiero rusza (oczywiście spuszcza ręczny, wciska sprzęgło i wbija jedynkę)

I jeszcze jedno - na trasie włączanie kierunkowskazu PO wyhamowaniu... Dostaję białej gorączki...
Jadę za gościem, on nagle po hamplach - ja nie wiem co się dzieje, więc też. Okazuje się po chwili, ze będzie zjeżdzał. Daje kierunkowskaz (z wyprzedzeniem, a jakże) i skręca.
A można najpierw dać kierunkowskaz, po kilku sekundach, kiedy już zauważę, że coś się będzie działo i zdejmę nogę z gazu, dopiero hamować (ja już będę przygotowany) i skręcać.

Czasem myślę, że na prawo jazdy powinni robić test na inteligencję i zdolność logicznego myślenia a nie tylko kurs kręcenia kierownicą.

Fordy otaczają mnie
Schem jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-01-2008, 17:24   #27
TiM

Domyślnie

Cytat:
Napisał Schem
Ale bardziej od halogenów i świateł stopu denerwują mnie opieszali kierowcy. Korek w mieście, zielone światło i ja stoję np. 7
I co? I nie dam rady przejechać na jednej zmianie... Bo każdy czeka, aż gość przed nim odjedzie na kilkanaście metrów i dopiero rusza (oczywiście spuszcza ręczny, wciska sprzęgło i wbija jedynkę)
Tu się zgadzam, nawet już napomknąłem o tym.

Cytat:
Napisał Schem
No w tym, że razi po oczach...
Może i razi, mi to tak bardzo nie przeszkadza. I tak wolę żeby trzymał na stopie niż żeby nie zauważył że się stacza i zatrzymał dopiero na moim zderzaku- trąbisz na takiego i trąbisz a on w ciebie.
Cytat:
Napisał Schem
I jeszcze jedno - na trasie włączanie kierunkowskazu PO wyhamowaniu... Dostaję białej gorączki...
Jadę za gościem, on nagle po hamplach - ja nie wiem co się dzieje, więc też. Okazuje się po chwili, ze będzie zjeżdzał. Daje kierunkowskaz (z wyprzedzeniem, a jakże) i skręca.
A można najpierw dać kierunkowskaz, po kilku sekundach, kiedy już zauważę, że coś się będzie działo i zdejmę nogę z gazu, dopiero hamować (ja już będę przygotowany) i skręcać.
ŚWIĘTA RACJA!
Stary 09-01-2008, 17:37   #28
dr_Oktan

Domyślnie

Cytat:
Napisał TiM
To tyż prawda jest.
A ja się jeszcze zapytam;
Ano w tym że ci z tyłu wyglądają jak chinskie czerwone małpy.Czerwone wiadomo dlaczego , a chinskie bo muszą tak mrużyć oczka :fcp2 TiM przecież pisałem o kulturze ... niedoczytałeś, czy nie masz prawka i nie jeździsz w nocy ?
Stary 09-01-2008, 17:53   #29
TiM

Domyślnie

Doczytałem, doczytałem...
A co? Jak się nie ma prawka to się jeździ tylko w dzień? :fcp3

Za to Ty chyba nie doczytałeś więc wklejam jeszcze raz.
Cytat:
Napisał Schem
Cytat:
Napisał Schem
No w tym, że razi po oczach...
Może i razi, mi to tak bardzo nie przeszkadza. I tak wolę żeby trzymał na stopie niż żeby nie zauważył że się stacza i zatrzymał dopiero na moim zderzaku- trąbisz na takiego i trąbisz a on w ciebie.

Teraz już chyba jest jasne, dlaczego jestem przeciw ręcznemu i przeciw zdejmowaniu nogi z hamulca. :fcp1
Stary 09-01-2008, 18:18   #30
dr_Oktan

Domyślnie

TiM już wiem że tobie nieprzeszkadza wyglądać jak chinska czerwona małpa ale jesteś tu sam :fcp1/ i napewno nie chce cię tu obrazić ,raczej żart/ale w takiej sytuacji spójrz na swoją partnerką na przednim fotelu kupa smiechu gwarantowana.

Co do klaksonu załóż taki od tira na allegro ok40 pln, juz nikt na ciebie sie nie stoczy, tylko ten z przodu po użyciu twojego klaksonu może ci dać do prania kalesony.... :690:

Zasady postowania