![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#21 |
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 19-10-2007
|
![]()
jakiś elektrozawór przed parownikiem.
jakiś elektrozawór pomiędzy wylotem z parownika a wlotem do silnika. oraz wlot do silnika. |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
|
![]()
Misię wydaje że mikser jest wtej rurze grubej co dochodzi z filtra powietrza do silnika, ta rurka z kolankiem co doprowadza gaz do tej gróbej rury to chyba jakaś część miksera.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Zablokowany
Model: Ford fiesta + Elpigaz Leonardo XL
Silnik: 1.3i
Rocznik: 1995
|
![]()
marcin123marcin, A "misię" wydaje, że mikser - jeśli jest - będzie widoczny po zdjęciu pudełka filtra powietrza i będzie to pierścień nałożony na wierzch wtryku, z otworkami wewnątrz. Na fotce "co to za zaworek" jest silniczek krokowy gazu. Filterek gazu musi być przed parownikiem, albo na nim.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
|
![]()
Nad zdjęciem co to za zaworek jest zdjęcie nr 10 i tylko z parownika do tego miejsca dochodzi gaz.
Przejrzałem wszystkie miejsca w filtrze powietrza i całą instalację z powietrzem i w innym miejscu nic nie ma podłączone z parownika. Oglądałem miksery gazu w sklepie i myślę że u mnie jest tak: To co dochodzi do rury z powietrzem od parownika gazu to kolanko, a mikser jest wśrodku. Może trochę za blisko silnika ale tak zrobili w firmie co zakładają gaz. Zaś na zdj nr 8 to jest jeden element co jest po drodze od zaworu na butli do parownika więc sądzę że tam powinien być filterek. Niestety na parowniku nie mam filtra gazu. Do spuszczania brudu muszę mieć gdzieś od dołu śrubę, ale musiał bym lampę odkręcić by popatrzeć czy ręką ją namaać. Tak mam reduktor zamocowany. Ten wielozawór na butli, gdzie zakręcić gaz. |
![]() |
![]() |
![]() |
#25 | ||
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-10-2004
Model: Mondeo MKIII i Focus MK I
Silnik: TDCI 2.0 115KM i 1.6 16V
Rocznik: 2003 i 2004
|
![]()
No i nie mówiłem, że II generacja?
Cytat:
Cytat:
|
||
![]() |
![]() |
![]() |
#26 | |
Zablokowany
Model: Ford fiesta + Elpigaz Leonardo XL
Silnik: 1.3i
Rocznik: 1995
|
![]()
llechu,
Cytat:
|
|
![]() |
![]() |
![]() |
#27 | |
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 08-10-2004
Model: Mondeo MKIII i Focus MK I
Silnik: TDCI 2.0 115KM i 1.6 16V
Rocznik: 2003 i 2004
|
![]()
Aaaaa, o to chodzi. Bo:
Cytat:
Przy okazji. Oto i filtr - to ta puszka na rurce doprowadzającej gaz ze zbiornika. Na zdjęciu tego nie widać dokładnie, ale chyba nie stanowi jednej całości z elektrozaworem, jakby sugreować mógł napis... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#28 |
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
![]()
Instalacja 2 generacji z silniczkiem krokowym na wezu, dosc nowa bo z elektrozaworem na wielozaworze w butli. Mikser soniczny montowany w gumowa rure i tyle
Na 1 fotce prawdopodobnie zawor bezpieczenstwa, elektorzawor jest tu bez filtra przy tym pod maska jest filtr To na 2 zdjeciu lewy dolny róg to pokretlo do zakrecenia gazu. Sróba na 5 zdjeciu raczej do regulacji składu na wolnych, do spuszczania mazutu powinna byc na samym dole badz od spodu. Sadzac po wygladzie reduktora, kfalifikuje sie do wymiany. Na 8 zdjaciu silniczek krokowy Na 9 elektrozawor odcinajacy a pod nim filtr gazu wlasnie Dalej jak cos pytaj
![]() |
#29 |
|
![]()
Witam.
Czy ten parownik muszę wymienić bo auto nawet mało paliło i dobrze chodziło zanim zaczeło gasnąć jak jest silnik zimny. Może warto pokusić się o wymianę tych membran. Jeśli jest możliwość to jaki parownik mogę wstawić czy każdy pasuje i jakie membrany. Co bardziej warto zrobić by na dłużejmieć instalacę w porządku. Jeśli chodzi o filter to chyba cały zawór do wymiany. Przeglądałem różne zawory z filtrami i nie spotkałem takiego jak mam ja. Czy jak kupię obojętnie jaki elektrozawór z filtrem to powinno wystarczyć. Jeszcze raz dziękuję. |
![]() |
![]() |
![]() |
#30 |
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 07-10-2004
Model: Mondeo 4_Focus_Focus 2_Galaxy 3
Silnik: 2.5 T_2.0 16V_1.8 16V_2.0 TDCI
Rocznik: '07_'99_'06_'07
|
![]()
Nie polecam wymiany membran, bo w 80% przypadkow nic to nie daje i nie da sie pozniej wyregulowac reduktora. Nie doczytalem ile km masz przejechane na tym parowniku, jak powyzej 50 000 to mysle ze nie ma co sie zastanawiac.
Co do parownika obojetnie jaki, el zawor rowniez tyle ze dobrze zeby koncowki wezy pasowały. Natomiast zamiast el zaworu ja wymienil bym tylko filtr, poco niepotrzebne koszty. Co do zywotnosci parownika, to niewiele poradzisz, napewno zabija go jazda zima od razu na gazie.