Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Ogólnie o motoryzacji
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-06-2008, 10:13   #21
kreeecik
ford::advanced

Domyślnie Re: [MK3] TDCI - Regeneracja wtrysków MOTOMAXIMUS

nie no, kolego zawory elektromagnetyczne tylko podają i odprowadzają nadmiar paliwa. W zwykłym wtryskiwaczy praca wtryskiwacza wywołana jest przez elekrtromagnes. A we wtrysku piezoelektrycznym:

Cytat:
Wbudowany element piezoelektryczny składający się z szeregu elektrod i izolatorów ceramicznych zmienia swoje wymiary pod wpływem impulsów elektrycznych. Układ ten powoduje skok iglicy wtryskiwacza. Zaletą tej technologii jest wyjątkowa szybkość i precyzja tego ruchu, co pozwala na bardzo dokładne dawkowanie ilości wtryskiwanego paliwa.
Czy tak trudno jest sobie czegoś poszukać w google.

kreeecik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-06-2008, 16:53   #22
misiekpirat
ford::amateur

Model: mk3
Silnik: 2,0
Rocznik: 2002

caly opis dzialania wtryskiwaczy typu CR - nie jest to opis z google tylko z dokumentacji o dzialaniu i budowie wlasnie tych wtryskow.

Wtrysk wstępny
Wtrysk zasadniczy
Dotrysk

Wtryskiwacz zamkniety(stan początku).Przez zawor elektromagnetyczny w stanie spoczynku nie plynie prad i dlatego jest on zamkniety.Gdy dławik odpływu jest zamkniety,kulka kotwicy jest docisnieta sila sprężyny zaworu do gniazda dlawika odpływu.W komorze sterującej panuje wysokie cisnienie(rowne cisnieniu w zasobniku paliwa).To Samo cisnienie panuje również w komorze rozpylacza.Dzialajaca na powierzchnie czolowa tloczka sterującego sila wynikajaca z cisnienia paliwa w zasobniku oraz sila sprężyny rozpylacza,skierowane przeciwnie do sily otwierającej rozpylacz,utrzymuja igle rozpylacza w stanie zamknietym.

Otwieranie się wtryskiwacza(poczatek wtrysku)
Gdy przez cewke zaworu elektromagnetycznego zaczyna przepływać prad(tzw.prad przyciągania), wywoluje on szybkie otwarcie tego zaworu.Sila elektromagnesu pokonuje sile sprężyny zaworu i kotwica otwiera dławik odpływu.Nastepuje spadek pradu przyciągania elektromagnesu do wartości zapewniającej podtrzymanie otwarcia zaworu elektromagnetycznego(szczelina obwodu magnetycznego jest wtedy nieduza).Z chwila otwarcia dlawika odpływu paliwo może przepłynąć z komory sterującej zaworu do lezacej powyżej przestrzeni, a nastepnie przez kanal przepływu do zbiornika.Cisnienie w komorze sterującej staje się mniejsze niż cisnienie w komorze rozpylacza,w ktorej nadal panuje wysokie cisnienie. Zmniejszone cisnienie w komorze sterującej zmniejsza sile dzialajaca na tloczek sterujacy i nastepuje otwarcie igly rozpylacza oraz rozpoczyna się wtrysk paliwa.Szybkosc otwarcia igly rozpylacza jest okreslona roznica intensywności przepływu miedzy dławikiem dopływu i dławikiem odpływu.Tloczek sterujacy dochodzi do gornego zderzaka i utrzymuje się na tzw.poduszce paliwa wytwarzanej przez strumien paliwa przepływającego miedzy dławikiem odpływu.Rozpylacz wtryskiwacza jest wtedy całkowicie otwarty i paliwo jest wtryskiwane do komory spalania pod cisnieniem odpowiadającym w przybliżeniu cisnienie w zasobniku.Rozklad sil na wtryskiwaczu jest podobny do rozkładu sil w fazie otwierania.

Zamykanie się wtryskiwacza(koniec wtrysku)
Po zaniku pradu w uzwojeniu sterującym zaworu elektromagnetycznego kotwica jest dociskana w dol sila sprężyny zaworu i kulka zamyka dławik odpływu.W skutek zamkniecia dlawika odpływu paliwo przepływające przez dławik dopływu ponownie zwieksza cisnienie w komorze sterującej do poziomu cisnienia w zasobniku.Podwyzszone cisnienie wywiera zwiekszona sile na tloczek sterujacy.Odzialywanie sily pochodzącej od cisnienia paliwa w komorze sterującej oraz sily sprężyny jest wówczas wieksze niż sily wytworzonej przez cisnienie w komorze ciśnieniowej rozpylacza i nastepuje zamkniecie igly rozpylacza.Wtrysk konczy się,gdy igla rozpylacza osiagnie polozenie dolnego zderzaka.
misiekpirat jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-06-2008, 19:35   #23
terazmarcin
ford::beginner

Model: MK 3 kombi
Silnik: 2.0 TDCI 130 KM
Rocznik: 2002

Już sam nie wiem jak to w końcu jest z tymi wtryskami ale przyznam szczerze, że przekonuje mnie to, co pisze misiekpirat do tego stopnia, że jeśli moje wtryski padną na amen pobawię się sam w ich naprawę. Jeśli to nic nie da trudno, wolę stracić kilkaset zł niż wywalić kilka tyś zastanawiając się dlaczego nie spróbowałem :fcp3
Dużo się pisze, że wtrysk jest bardzo dokładnym urządzeniem i samodzielna ingerencja w jego mechanizm źle się skończy... Ale Panowie w zakładach gdzie je regenerują nie robią tego roboty tylko zwykli ludzie :fcp15 To Zdzisiek, Czesiek czy Ziutek bierze taki wtrysk rozkręca go, wymienia zepsute częsci i składa do kupy... Na tym forum jest jest masa o wiele sprawniejszych fachmanów :fcp26 Zmieniają klimę manual na klimatroniki, montują komputery pokładowe, tempomaty, kurtyny powietrzne... i kto wie co tam jeszcze :fcp4 I co durnych wtrysków nie da się zrobić? phiiii... mam nadzieję, że długo jeszcze pojeżdzę na swoich bez ingerencji swoich złotych rączek ale w razie konieczności jestem skłonny swojego mondka potraktować jako królika doświadczalnego...
terazmarcin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-06-2008, 21:25   #24
kreeecik

misiekpirat wszystko fajnie tylko ty podałeś zasadę sziałania wtryskiwacza CR elektromagnetyczneo a nie piezoelektrycznego, sam się wcześniej zgapiłem i przytoczyłem budowę wtrysku z elektromagnesem, w naszych wtryskach nie ma żadnych cewek zamiast nich są elektrody i izolatory ceramiczne.
kreeecik jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-08-2008, 15:06   #25
DarekJ
ford::average

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 01/28/2003

i co ktoś się bawił w rozbieranie wtryskiwacza ? bo ja nie wiem czy mam wysyłać te wtryski ;] jak je jutro wyjmę.
Stary 25-08-2008, 23:57   #26
JAREK73

Model: FORD MONDEO KOMBI
Silnik: 2.0 TDCI automat
Rocznik: 2008

Chyba pochwalisz się jak Ci poszło?
JAREK73 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-08-2008, 02:08   #27
polaff

Imię: Przemek
Model: Ranger Wildtruck
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2021

Panowie kłócicie się o to czy to kryształ piezo czy cewka... bez sensu. Moim zdaniem ważniejsze są konsekwencje niewłaściwej pracy źle skonfigurowanego układu wtryskowego. Podobnie jak w silniku benzynowym w dies-lu ważny jest moment zapłonu paliwa (nie piszcie zaraz o tym, że nie wiem czym się różnią te silniki... wiem ale zapłon występuje i tu i tu tylko z innych przyczyn :fcp2 ). Jeśli źle skonfigurowany układ paliwowy w dieslu (albo zapłonowy w bezyniaku) w złym momencie wywoła eksplozję paliwa to nastąpi spalanie stukowe. To zjawisko w długo pracującym silniku wywołuje sporo dość kosztownych usterek począwszy od uszkodzeń łożyska główki korbowodu skończywszy na wypalonej głowicy tłoku, pourywanych korbowodach itp. Problem w tym, że we współczesnym silniku byle przeciętny zjadacz chleba nie usłyszy "gołym uchem" tego zjawiska (stuku źle spalanej mieszanki) więc najprawdopodobniej w błogiej nieświadomości będzie jeździł dalej aż nastąpi poważne uszkodzenie silnika. Na tyle poważne, że może okazać się już nieopłacalna jego naprawa.

To oczywiście jeden z czarniejszych scenariuszy "po naprawie" ale ja z doświadczenia wiem jedno mondeo to moje nie pierwsze auto, ale na pewno pierwsze którego sam nie naprawiam i wiem na 100% że ilekroć próbowałem przyoszczędzić na częściach albo czasie podczas napraw tylekroć usterka wracała ze "zdwojoną siłą". Sam nie wiem jak potraktowałbym wtryski w moim mondeo ale sam bym chyba ich nie rozkręcał to chyba zbyt zaawansowana technologia na domowe - amatorskie warunki.

Pozdrawiam wszystkich (upartego Krecika też :fcp18 )!!!

polaff

ps. PANOWIE POWODZENIA I CZEKAM NA RELACJE Z NAPRAW I REGENERACJI WASZYCH WTRYSKIWACZY
Stary 26-08-2008, 08:36   #28
DarekJ

Model: Mondeo
Silnik: 2.0 TDCI 130KM
Rocznik: 01/28/2003

Ja powiem tak, mam z deka skomplikowaną sytuację i nie wiem co począć.
Błąd mam twardy - czyli nawet po naprawie wtrysków czy przez siebie samego czy w motomaximus muszę jakoś ten błąd wykasować, w moim mieście żadne większe warsztaty do forda się nie podpinają Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. W mieście oddalonym ode mnie o 60 km robią to za 50 zł, no i tam też są ASO - nawet 3. Mam trochę dziwny objaw, bo mi nagle zapaliła się sprężynka i tak cały czas miga (wcześniej ani na moment sie nie zapalała, czy nic innego złego się nie działo co mogło oznaczać ze kończą się wtryski), auto postało nie jeżdżone przez jeden dzień i następnego dnia rano odpalam a tu z rury biały dym (wcześniej tego nie było), pyrka i obroty nierówne - nic takiego wcześniej się nie działo. Ledwo wkręca się na obroty do 1800 a przy tym daje z rury białym dymem. - Tak się nie działo w dzień kiedy zapaliła się sprężynka, na obroty też się wysoko nie wkręcał ale to logiczne w trybie awaryjnym.Do tego dochodzi jeszcze praca jak stary diesel, czy traktor. Boje się jechać gdziekolwiek takim autem żeby mi nie staną w połowie drogi na amen. Błędów nie mam jak z czytać Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. wiec nawet nie mogę potwierdzić tego ze to wtryski. Ale wiem ze poprzedni właściciel wymienił jeden wtrysk na nowy, zaraz później padł drugi i go zregenerował - właśnie wymieniając ten uszczelniacz, nawet mi go dał z tego zregenerowanego wtrysku ja osobiście po oględzinach nic nie mogę powiedzieć żeby ten element się w jakiś sposób popsuł, zużył, jedynie co to po wyjęciu kółeczka można zauważyć pod nim małe ryski na obwodzie.. Ja autem przejechałem jakieś 10 tyś. km. nic nie wynikało żeby coś zaczęło się psuć.. aż do teraz.. Kupując byłem świadomy i przygotowany na te dwa pozostałe wtryski, nawet chciałem swojego czasu je sprawdzić ale w warsztacie brzydko mnie potraktowali bo czasu nie mieli więc dałem sobie spokój.Wiec jakie jest prawdopodobieństwo ze padło co innego niż wtrysk, skoro padł jeden, pozniej drugi, czas przyszedł na trzeci i czwarty - mam nadzieje że to to. Niestety nawet nie wiem które to wtryski, a poprzedni własciciel nie pamięta tj. nie jest pewny które wymieniał.. W motomaxiumus za sprawdzenie płaci się 50 zł, lub 100 zł jeżeli chce się mieć wydruk z kompa - ale to tylko wtedy gdy wtrysk okaże się dobry.. W moim przypadku po wymianie na nowy byl wpisywany nowy kod do kompa, ale po zregenerowaniu drugiego już nie, wiec jakbym wysłał to bym prosił pewnie o wygenerowanie dla wszystkich nowych kodów. Suma sumarów nie wiem co z tym wszystkim mam robić, nie długo pojadę wyjmować te wtryski i zobaczę czy jestem w stanie je rozebrać - wtedy będę myśleć dalej co z tym robić. A co do błędów i ewentualnego programowania wtrysków, to na allegro można kupić za 399 zł urządzenie - szkoda tylko ze to specialnie tylko FORD'a obsługuję - nie wiem zastanawiam się nad kupnem, ale czuje ze mi on się szybko nie zwróci Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., drugim rozwiązaniem jest kupienie jakiegoś tanszego uniwersalnego urządzonka co i forda obsłuży tak zeby chociaż błędy wykasować - to może by się zwróciło bo mam znajomy warsztat w którym to robię i zdarza się czesto ze potrzeba z czytać błędy jakieś czy wykasować - takim sposobem z czasem pewnie by mi się zwróciło. - ale które obsłuży z tych na allegro ??

A co do samej regeneracji moje zdanie jest takie:
Niezależnie co tam w środku jest czy ta cewka czy piezo.. - przecież tego nie wymieniamy, nie wyjmujemy - mam nadzieje..
Wymieniamy ten uszczelniacz, który prawdopodobnie jest przy końcu.. Wnioskując po ludziach którzy regenerowali wtryski i po wymianie chodzi wszystko dobrze bez nowych kodów to na pewno została wymieniona ta część więc charakterystyka wtrysku nie mogła się tak mocno zmienić, ludzie chyba sporo km na takich wtryskach zrobili i póki co nie widać jakiś konsekwencji tego.
Moim zdaniem zgodnie z tym co podał kreeecik na temat wtrysków tdci w fordzie to tam jest napisane że czujnik spalania stukowego ma za zadanie niwelować odchylenia od charakterystyki wtrysku do której dochodzi z czasem pracy wtryskiwacza - moim zdaniem wymiana tego elementu właśnie mieści się w tolerancji tego.. To jest bardzo precyzyjne urządzenie na pewno ale jeżeli nawet przecież paliwo jest jedno lepsze drugi gorsze i wtryski sobie z tym radzą zmieniając swoją prace, to także po wymianie takiego elementu który coś tam będzie miał minimalny wpływ na wtrysk. Komputer z pomocą czujnika spalania stukowego naniesie odpowiednie poprawki. Tak biorąc to na chłopski rozum..

Ja się obawiam jednej rzeczy, że skoro wtrysk jest tak precyzyjny to czy przy skręcaniu go nie trzeba używać kluczy dynamometrycznych i odpowiednich momentów dokręceń ?? To niestety bez odpowiedniego sprzętu ani wiedzy nie jest się wstanie raczej zapewnić.. Ja osobiście nie wiem co z tym będzie. Moim zdaniem regeneracja wtrysku za 400 zł to jest zdzierstwo patrząc na cene elementów, mam nadzieje ze z czasem cena spadnie, dlaczego od TDI/TDDI taniej to wychodzi - elementy pewnie kosztują podobnie ale większa jest konkurencja w usługach. Co raz więcej będzie jezdzic tdci/common raila mysle ze z czasem ceny powinny spać ale tylko wtedy gdy będzie odpowiednia liczba warsztatów które tym się zajmują. U mnie w miescie wojewódzki tylko w sumie jeden serwis znalazłem który robi cokolwiek z common rail i podejmuje sie wymianą tego uszczelniacza o ile się nie myle za 350 zł ale sprzętu delphi to na pewno nie ma.

Edycja 16:35 26/08/2008:

Niestety dziś nic się nowego nie dowiem bo nie mogę wyjąć wtryskiwaczy, klucz do odkręcenia wtryskiwaczy nie został jeszcze dorobiony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 26-08-2008, 21:24   #29
Tomek2907

Model: Mondeo MK3
Rocznik: 2004

Ja powiem tylko tyle - jeżeli chcesz zaoszczędzić sobie nerwów z powodu 600 stów wyrzuconych w błoto , to daj sobie spokój z kupnem tych zaworków w Motomaximusie . Wiem co mówię, bo już to przechodziłem.
Pzdr
Tomek2907 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 26-08-2008, 21:36   #30
polaff

Imię: Przemek
Model: Ranger Wildtruck
Rocznik: 2021

Tomek2907 napisz coś więcej o swojej przygodzie z tą firmąi regenracją na pewno wszyscy są ciekawi Twoich doświadczeń....

pozdr
Odpowiedz

Zasady postowania