Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 09-12-2008, 23:04   #21
kiko_tychy
ford::beginner

Domyślnie Re: Ustawienie wału korbowego WYMIANA ROZRZADU

Cytat:
Napisał pawel_puma2
Wysłałem Ci plik PDf masz tam jak ustawić rozrząd i luzy zaworowe Pozdrawiam
wielkie dzieki Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

powiedzcie mi - na zdjeciu rolka nr 3 chodzi mi bardzo ciezko, jak wyzej pisalem, obawiam sie ze to moze byc przyczyna - czy po wymianie rolki ( koszt ok 40 zl ) bedzie lzej chodzilo ? czy to tylko sama zebatka bedzie wymieniona i nic pozatym - czy ktos to odkrecal ?
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]

kiko_tychy jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-12-2008, 23:37   #22
fiesta1.1c
ford::average

Cytat:
Napisał kiko_tychy
koledzy - ja mam ten sam problem

jak bylo zimno okolo - 5 - 7 st w nocy odpalilem auto no i chodzilo pieknie - poszedlem szkrobac szyby i nagle autko zgazlo - juz nie szlo odpalic

po zdjeciu glowicy 2 zawory pokrzywione - wymienilem je no i teraz pytania

jak ustawic ten rozrzad ( prosze o podeslanie pdf-a [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] ) i jakie maja byc luzy zaworowe na ssacym i wydechowym

no i problem kolejny - wymieniam od razu pompe wody - i zauwazylem ze kolo zebate te ktore prawdopodobnie napedza pompe oleju chodzi bardzo ciezko - zastanawiaam sie czy to sie nie przyczynilo do zlikwidowania z paska rozrzadu 12 zabkow ? powiedzcie czy to jest naped pompy oleju czy czegos innego ?

pozdrawiam i dzieki za odpowiedz

pozwole sie zapytaj z jaka sila dokrecic glowice ? uszczelka 3 karby
czesc musisz miec specjalny klucz dynamometryczny ja w swoje fiescie skrecalem 1.1c to calkowity moment wyszedl od 5 Nm zaczynalem a skonczylem na 100Nm od 30 Nm i dwa razy po 90 stopni w 1.1 a tak w ksiazce pisze a 1.8D masz 4 etapy 1 etap 20Nm do 30 Nm drugi 79 Nm do 92Nm trzeci etap odczekac dwie minuty i 90 stopni wedlugł mnie wyjdzie jakies od 140 Nm do 160 Nm pelne skrecenie glowicy i co 8 Nm lub 10 Nm za kazdym razem zwiekszalem na kluczu po skreceniu 10 srub i po przejechaniu 800 km 10 Nm dokrecilem jeszcze czyli 110 Nm i juz jedze chwile i plynu nie pobiera i nie miesza plynu z olejem na srubach nie oszczedaj daj nowe Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. pozdrawiam
fiesta1.1c jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-12-2008, 08:18   #23
Seb0l

Imię: Sebastian
Model: Fiesta / Mondeo MKII
Silnik: 1,8D / 1,8TD
Rocznik: 1991 / 2000

Cytat:
Napisał kiko_tychy
powiedzcie mi - na zdjeciu rolka nr 3 chodzi mi bardzo ciezko, jak wyzej pisalem, obawiam sie ze to moze byc przyczyna - czy po wymianie rolki ( koszt ok 40 zl ) bedzie lzej chodzilo ? czy to tylko sama zebatka bedzie wymieniona i nic pozatym - czy ktos to odkrecal ?
odkręcałem tę zębatkę żeby wymienić simmering pod nią, bo miałem wyciek oleju.
Wymiana zębatki raczej nic Ci nie da, odkręcisz same koło zębate, żeby wymienić napęd pompy oleju musiałbyś rozbierać dół silnika.
Sprawdź jak się obraca koło pośrednie nr 9 na fotce, wydaje mi się że się zatarło łożysko i dlatego pękł pasek.
Seb0l jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-12-2008, 09:07   #24
kiko_tychy

9 chodzi lekko i bez luzow
Stary 10-12-2008, 09:09   #25
kiko_tychy

co do dociagania glowicy to tak :

1. od 20Nm do 30Nm
2. od 79Nm do 92Nm
3. dokrecic o 90 st

to wystarczy ?

rozumiem ze dokrecac od srodka na slimaka
Stary 11-12-2008, 22:21   #26
fiesta1.1c

Cytat:
Napisał kiko_tychy

1. od 20Nm do 30Nm
2. od 79Nm do 92Nm
3. dokrecic o 90 st

to wystarczy ?

czesc tak tylko nie mozesz ustawic 20 Nm dokrecisz 10 srub i potem 30 Nm A POLEM 79 a na koniec 90 stopni w ten sposob ukrescisz srube lub pogniesz glowice rub sobie to stopniowo 5 Nm potem 10 Nm co 5 Nm zwiekszaj wiecej bendzie bezpieczniej ze nie urwiesz sruby a puzniej jesli by co 5 zabek przeskawiwal ze malo zwieksze na 8 Nm i kup nowe sruby do glowicy pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. ja mialem w 1.1 od 10 do 30 Nm dwa razy po 90 stopni i wuszlo jakies 100 Nm i co od 5 Nm zaczynalem i w gore - a ty skresc 125 Nm tylko tylko tak jak ci napisalem stopniowo co 5 do gory jak by benda strzelaly sruby i ciezko benda sie krecic zatrzymaj sie na 125 jesli nie to 130 zreszta przy dokrecaniu wyczujesz to a jaki masz klucz do dokrecania na wskazuwke czy pokretło po 600 km przejechaniu max 1000 km dokrec glowice i glowice skrecaj od srodka ale najlepiej narysuj sobie schemat srub zebys sie nie pomylil na kartce pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 11-12-2008, 22:51   #27
fiesta1.1c

Cytat:
Napisał kiko_tychy

1. od 20Nm do 30Nm
2. od 79Nm do 92Nm
3. dokrecic o 90 st

to wystarczy ?

a ta ksiazke co ja wystawilem to byla od 1989 roku silniki do 1996 [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Stary 12-12-2008, 16:19   #28
stasiek49
ford::expert

Model: MK 3.5 MK5
Silnik: 1,1i 1.8TDDI
Rocznik: 1995 2002

fiesta1.1c, właśnie twoim sposobem można pokrzywić głowice,urwać śrube,jeśli zalecane jest dokręcać głowice w trzech etapach to w trzech trzeba to zrobić,a nie inaczej
Stary 12-12-2008, 21:07   #29
fiesta1.1c

[quote="stasiek49"]fiesta1.1c, właśnie twoim sposobem można pokrzywić głowice,urwać śrube,jeśli zalecane jest dokręcać głowice w trzech etapach to w trzech trzeba to zrobić,a nie inaczej[/ czesc ja jakosc w swoim skrecalem na wiecej niz trzy etapy i jakos nie pokrzywilo jej i samochod chodzi dobrze nie miesza PLYNU Z OLEJEM
Stary 12-12-2008, 21:15   #30
fiesta1.1c

Cytat:
Napisał stasiek49
fiesta1.1c, właśnie twoim sposobem można pokrzywić głowice,urwać śrube,jeśli zalecane jest dokręcać głowice w trzech etapach to w trzech trzeba to zrobić,a nie inaczej
ja widzialem koles skracal w zakladzie żeliwna glowice na 6 razy
Odpowiedz

Zasady postowania