![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 | |
|
ford::expert
![]() Imię: Janusz
Model: VW Sharan
Silnik: 1,9 TDI, AUY, 115 PS
Rocznik: 2001
|
Cytat:
z 003 -przepływomierz -OK z 011- kierownice turbiny raczej jeszcze nie zatarte, chociąż juz przeładowuje z 004 -trzeba przestawić delikatnie kąt wyprzedzenia zapłonu na kole wałka rozrządu z 013 - nie jest zle, troszkę leje na plus któryś wtryskiwaczu, chyba 4. Zrób jescze logi z 01-> 04/ Basic Settings/ - 003 statyczne zobaczymy w jakim stanie jest EGR, taj ze 30 sekund. Silnik rozgrzany około 90 * C Zapali sie kontroka swiec zarowych, to sie nie bój i silnik bedzie sam przyspieszał do około 1400 obr, ale zawór EGR będzie sie zamykał i otwierał. Daj ten logg. Pozdr. Ostatnio edytowane przez Stefano ; 09-01-2010 o 18:20 |
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 25-10-2009
Model: Galaxy
Silnik: 1.9 TDI AUY
Rocznik: 2003
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Krzysztof
Model: galaxy ghia
Silnik: 1.9 tdi
Rocznik: 2005
|
Witam Szanownych Forumowiczów.Podepnę się pod temat.Proszę o pomoc.
Już od ponad 12 miesięcy borykam się z problemem: Pozwolicie że opiszę: Pacjent: Ford Galaxy 1.9 TDI 130 KM 2005 rok (przebieg 192 tyś) Objawy: Podczas przyspieszania szarpanie pochodzące od silnika ,które przechodzi na kierownicę i cały pojazd . Nie dzieje się tak, kiedy "żyłuję" silnik na wyższe obroty. Kiedyś dodawając gaz autko sprawnie się zbierało , teraz dramat , jak dodam gaz na niewielkich obrotach 1800-2300 na biegu np. 3 lub 4 lub 5 czy 6 , oraz podczas obciążenia-czy też jak jest jakiś podjazd i silnik musi włozyć większą pracę - silnik szarpie niemiłosiernie, , i aż niemiło się siedzi na fotelu. Byłem w Krakowie u p.Gładysek, sprawdził mi pompowtryski na kompie i pokazało: Reg.spokojnego biegu jałowego dawka cyl.1 -0,40 mg/H Reg.spokojnego biegu jałowego dawka cyl.2 -0,89 mg/H Reg.spokojnego biegu jałowego dawka cyl.3 -0,80 mg/H Reg.spokojnego biegu jałowego dawka cyl.4 +2,04 mg/H Wcześniej w innym serwisie zaślepiłem EGR po wymianie kolejnej rurki ,oraz wymieniał mi w serwisie prawdopodobnie uszczelniacze czy oringi, pompowtrysków, nie wiem dokładnie, ponadto wymieniałem wszystkie możliwe filtry. Objaw ten zaczął sie prawdopodobnie kiedy wymieniłem olej i filtry oraz Egr gdyż był rozszczelniony. Teraz mam opisany problem od około ponad roku. Już mi ręce opadają. Opisany wyżej serwis Gładysek z Krakowa podał mi że to będzie wina tego 4-tego pompowtrysku bo pozostałe 3 dążą do zera korektując ten 4 . Nie zapewnił że jak zregenerują ten czwarty to będzie ok. Może się okazać że t 3 też do naprawy. Ale to nie wszystko: cena jaką zaproponował to .... około 850 zł za czyszczenie i regenarację JEDNEGO Pompowtrysku + koszt demontażu i montażu 670 zł. To wychodzi prawie 4 tyś złotych za 4 pompowtryski. Zemdlałem. Pojechałem dalej do innego mechanika.Wysłuchał mojej opowieści o szarpaniu i stwierdził , Uwaga: że to jest koło dwumasowe , koszt 2500 zł + 450 robocizna , również zemdlałem po raz drugi. Czy to na prawdę Szanowni forumowicze według Was jest to przyczyną? Czytałem różne fora i piszą wszystko, nie wiem co mam robić. Proszę was o pomoc. Dodam ,że szarpanie występuje przy przyspieszaniu z małych obrotów na większe i praktycznie na biegach 2 do 6 , jeśli dobrze wkręcę silnik na obroty , nie ma tego objawu , ale już nie mam tej przyjemności z łagodnego przyspieszania, a taka powinna być i najnormalniej jakby to rzec - jest to wkur*iające. Na wolnych obrotach silnik pracuje równo, nie trzęsie. Zaczęło się to od wymiany EGR -a i to trwa nadal(może to zbieg okoliczności) teraz mam zaślepiony EGr. Kiedy miałem nową rurkę EGR - również objaw był. Więc EGR można wykluczyć. Proszę o pomoc osoby znające się i te które miały ten sam problem. Serdecznie dziękuję za każdy post. Mój email [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
#24 |
|
![]() Imię: Bartek
Silnik: AFN 150KM, ASB - AG4. Znowu mało :(
Rocznik: 98
|
a nie jest to banalne zapowietrzanie się układu paliwowego ?
daj przezroczyste węzyku na powrocie i na podawaniu - zobacz cyz sa pęcherzyki, posprawdzaj pwszystkie połączenia, podejrzane wymeiń. czwarty wtryskiwacz faktycznie w śmietnik, kup jedną używke i załóż - sprawdzisz różnice. Pozostałych nie dotykaj narazie. |
|
|
|
|
|
#25 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 03-03-2009
Model: Ford Galaxy
Silnik: 1.9 TDI 90KM ANU
|
Koledzy mam sprawę,jakoś nigdy jakiś wielkich problemów nie miałem z moim galem,ale teraz dopadła mnie taka historia,że własnie szarpie silnikiem przy rozpędzaniu,jak jest zimny najczęściej ,przy drugim i trzecim biegu,potem śmiga.Zanim zacznę grzebać,podam Wam vin i żeby mi go ktoś rozszyfrował ,czy ja mam turbo ze zmienną czy stałą geometrią,jakoś nigdy się tym nie interesowałem,a pasuje mi to wiedzieć,bo objawy nie wyglądają mi na sprzęgło,może coś na pompkach nie łączą konektory,jak zimny palę ,czasem go zatelepie,ale nie zawsze.VIN WF0GXXPSSG1U59289...Pozdrawiam.
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
|
anu bez zmiennej i szarpanie nie podobne na turbine.
stawiam na uklad paliwowy. moze elementaarny brak paliwa - zimne, geste i nie przechodzi przez zabity filtr.. lub nastawnik swankuje, na pompie. jakie temp. na vag, plynu paliwa, powietrza. po nocy powinny byc zblizone lub jednakowe. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
|
Bartek,temperatury po nocy identyczne.Zauważyłem,że jak się zagrzeje,to tego objawu nie ma.Kurcze pasowało by logi zrobić, a ja mam tylko skaner z Viakena,muszę chyba kupić coś lepszego,co polecasz??
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
|
polecam wymienić filtr paliwa, jeśli tego nie robiłeś przed zima i postawić porządny markowy.
ponadto zobacz w przezroczystym powrocie i podawaniu paliwa czy nie ma pęcherzykowy powietrza. zalej tez bak porzdnym paliwem, mozesz dodac srodkow oczyszczajacych wtryskiwacze itp. nie zaszkodzi a może pomóc. sprawdzić wypadałoby doładowanie - ciśnienie przez vaga oraz ilość powietrza na przepływce, czy wartości nie skaczą. |
|
|
|
|
|
#29 |
|