Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-02-2009, 21:56   #21
ubik
ford::average

Model: Mondeo MK2
Silnik: 1,8 TD
Rocznik: 1997
Domyślnie Re: [MK1]-dziwne objawy po zachaczeniu podwoziem o grunt

przychodzi mi do łepa jeszcze jedna myśl na lince od licznika jest sensor prędkości być może on jest uszkodzony i podaje złe dane do komputera przez co przy rozłączeniu napędu silnik gaśnie

Stary 03-02-2009, 22:41   #22
mark.adams
ford::beginner

Cytat:
Napisał FREDI82
... miałem luźną wtyczkę od czujnika położenia przepustnicy. Wcisnąłem porządnie wtyczkę i tak rok chodzi bez problemu.
słabo jestem rozeznanyGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. gdzie tego szukać, bo brzmi sensownie...
mark.adams jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-02-2009, 22:58   #23
ubik

nie wiem na ile to będzie dla ciebie pomocne ale na tym rysunku czujnik położenia przepustnicy oznaczony jest dziesiątką pozdrawiam
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 03-02-2009, 22:59   #24
ubik

1 - urządzenie sterujące EEC IV, 2 - pompa paliwa, 3 - przekaźnik pompy paliwa, 4 -filtr paliwa, 5 - zawór regulacyjny
biegu jałowego (ISC), 6 - masowy przepływomierz powietrza (MAF), 7 - filtr powietrza, 8 - regulator ciśnienia paliwa,
9 - kolektor wtryskiwaczy, 10 - czujnik położenia przepustnicy, 11 - czujnik temperatury powietrza dolotowego,
12 - wtryskiwacz, 13 - czujnik położenia wału rozrządu, 14 - zbiornik z węglem aktywnym, 15 - zawór elektromagnetyczny
obwodu oczyszczania, 16 - cewka zapłonowa DIS, 17 - akumulator, 18 - moduł EDIS-4, 19 - czujnik temperatury cieczy
chłodzącej, 20 - sonda lambda, 21 - czujnik prędkości obrotowej i położenia wału korbowego, 22 - przekaźnik zasilania
napięciem, 23 - wyłącznik ciśnieniowy wspomagania układu kierowniczego, 24 - sprzęgło sprężarki urządzenia
klimatyzacyjnego, 25 - złącze dostosowania liczby oktanowej paliwa, 26 - złącze próbnika, 27 - złącze diagnostyczne dla
FDS 2000, 28 - wyłącznik zapłonu, 29 - wyłącznik bezpieczeństwa, 30 - elektroniczny regulator podciśnienia, 31 - zawór
recyrkulacji spalin, 32 - przetwornik różnicy ciśnień, 33 - punkt pomiaru różnicy ciśnień, 34 - do kolektora dolotowego,
35 -obudowa zaworu, filtr obwodu doprowadzania powietrza, 36 - zawór elektromagnetyczny obwodu doprowadzania
powietrza, 37 - połączenie z urządzeniem klimatyzacyjnym i wentylatorem chłodnicy, 38 - połączenie z automatyczną
skrzynką przekładniową
Stary 04-02-2009, 11:19   #25
mark.adams

dzięki za starania, ja juz dzisiaj nie dam rady tego sprawdzić, jutro z rana jade do poznania i już pozyczyłem auto. Jak wrócę w piątek to sprawdzę co i jak i się odezwę.
Pozdrawiam i jeszcze raz dzięki! :fcp29
Stary 04-02-2009, 21:21   #26
FREDI82

Model: MONDEO MkI hatchback
Silnik: 1.8 16V + LPG
Rocznik: 1994

najlepiej ściągnąć ten plastik z góry, którym dolatuje powietrze do kolektora ssącego. Jak ściągniesz plastik będziesz miał przepustnicę i z prawej strony jest potencjometr położenia przepustnicy. Przy okazji będziesz też mógł sprawdzić wężyki od podciśnienia i ewentualnie przeczyścić przepływkę.
Można też dostać się do wtyczki od potencjometra bez rozbierania, ale trzeba mieć ręce chińczyka i iść po palcu. Jak dobrze się przypatrzysz to po prawej stronie pod tym plastikiem na kolektorze dolotowym zobaczysz potencjometr. Powodzenia. :fcp29
FREDI82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-02-2009, 11:36   #27
mark.adams

witam
chyba sie poddaje, sprawdziłem co mogłem, acz kolwiek nie znam sie na tym wiec bez sensu chyba zebym sie bawił w sprawdzanie w ciemno, w tygodniu daje do mechanika. Trudno :562: Wszystkim serdecznie dziękuję za starania :fcp7
Stary 09-02-2009, 07:36   #28
FREDI82

Model: MONDEO MkI hatchback
Silnik: 1.8 16V + LPG
Rocznik: 1994

napisz później co było?!
FREDI82 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-02-2009, 13:54   #29
mark.adams

Witam ponownie
Po zdjęciu plastików z góry słychac było syczenie z głębi silnika.
Okazało sie rozłoczył się trójnik od podciśnienie. Po podłączeniu tego jak reką odjoł wszystkie objawy na gazie jak również na benzynie.
Kosztowało mnie to 50zł, ale naszczęście trafiłem na kumatych gości, zajeło im to 30min jak nie mniej.
Tak więc wszystko po starem, jeszcze raz wszystkim dziękuje za dobre checi.
Pozdrawiam
Stary 10-02-2009, 19:40   #30
osowski
ford::amateur

Cytat:
Napisał ubik
Ja zrozumiałem że na gazie też nie jest ok
Cytat:
Napisał mark.adams
Odpalam, silnik wskakuje na 2,5tyś obrotów, przełącza się na gaz i gaśnie. Jak odpale na bezynie to jest loteria, 50% szans ze nie zgaśnie, i chodzi tak aby aby (dziwny dzwięk i jak by szarpało lekko).
Ale zakładając że to wyłącznik to oto moje wnioski:
Wedle mojej wiedzy ów zawór wypadkowy odcina całkowicie dopływ paliwa a nie działa w sposób "raz styka raz nie". Choć niczego nie można wykluczyć.
Oto odpowiedni fragment z książki "Sam Naprawiam Ford Mondeo"
"Samochody z silnikiem benzynowym mają
wyłącznik bezpieczeństwa, który wyłącza pompę
paliwa w razie wypadku lub przeciążenia.
Ten wyłącznik znajduje się przed drzwiami
kierowcy w lewej ściance bocznej."
Gdyby przerwał jakiś przewód paliwowy to po pierwsze był by straszliwy smród na 100% by coś mark.adams poczuł.
Nie wiem gdzie w benzyniaku jest filtr paliwa w dieselu jest obok tej chłodnicy powietrza do turbiny.
Witam, właśnie wczoraj miałem sytuację podobną do autora postu. Cofając zahaczyłem podwoziem o uskok asfaltu(serce mi prawie wyskoczyło) i momentalnie potężny smród gazu, w panice wyskoczyłem z auta i się oddaliłemGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Myślę, że jeśli rozszczelniła się instalacja to wylecii co ma wylecieć i podejdę. poparu minutach podchodzę, obwąc***ę sprawdzam poziom na butli a tam gazu nic nie uleciało. Dzwonię do mechanika, mówi żebym do niego podjechał, jechałem na Pb. Po oględzinach, fachowiec stwierdza, że instalacja szczelna, jedynie poduszka pod skrzynią uszkodzona. Moje pytanie brzmi: skąd więc ten smród gazu? Podkreślam, to nie był jakiś tam smrodzik, to był okropny smród aż w oczy szczypało dosłownie 2-3 sekundy po zahaczeniu. Co Wy o tym myślicie?
osowski jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania