Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 22-09-2009, 17:20   #21
jarekmoszk
ford::beginner

Imię: Jarek
Model: Mondeo
Silnik: 2.2 tdci
Rocznik: 2004
Domyślnie Odp: Fotel kierowcy - elektryczna regulacja wysokości

Witam! Przy odrobinie cierpliwości i nie koniecznie dużej wiedzy mechanicznej można tę czynność wykonać bez używania "specjalistycznych" narzędzi typu tokarka lub wiertarka kolumnowa. Wystarczy mlotek, dobry pilnik (szlifierka kątowa usprawni dzałania), punktak i wiertarka mechaniczna ręczna. Wymieniałem ten element w dwóch fotelach a mając duże doświadczenie mechaniczne z całą pewnością mogę stwierdzić, że nie jest to skomplikowane. Gość sprzedający na allegro zębatki mosiężne z tulejami dodaje do kompletu plik z instrukcją obsługi. Całość zajmuje z wymianą w fotelu nie więcej niż godzinkę. Pozdrawiam i życzę powodzenia.

jarekmoszk jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 10-02-2010, 16:12   #22
Rafał R.
ford::average

Model: FORD MONDEO
Silnik: 2,2 TDCI 155 km
Rocznik: 2005

Witam. Ja mam problem z pochylaniem oparcia. (ręcznie). Otóż gdy ustawie sobie żądaną wysokosc to po jakimś czasie oparcie cofa się. Czy macie jakieś sugestie co do tego problemu?
Rafał R. jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-07-2010, 22:02   #23
adi
ford::professional

Model: Mondeo mk4 Titanium X Combi,
Silnik: 2,0 tdci 143ps
Rocznik: 2010

koledzy właśnie wróciłem z urlopu,auto stało 2 tyg na parkingu pod blokiem, i okazało się ze w czasie moje urlopu postanowiła się popsuc elektryczna regulacja wysokości fotela kierowcy...dziwne ale tak się stało...
czytałem wasze poprzednie wypowiedzi i ..trochę przeraża mnie ta wizja szlifierki, młotka wiertarki, bo mieszkam w bloku i nie bardzo mam to gdzie podłączyć...
wymiana całego fotela taz wydaje mi sie wyrzuceniem ok 300 zł w błoto bo tapicerke mam czysta i bez przetrać...
najrozsądniejsza wydaje mi sie wizja ustawienia wysokości w jednej pozycji- po zaówno ja jak i spradycznie prowadząca moje auto zona, nie musimy regulować tej wysokośći -wystarczy ze ustawie fotel w połozeniu max góra.i tu mojer pytanie:czym i jak mam pokręcić zeby sie ta śruba w położeniu max ustawiło bo ta "długa sruba z mega gwintem" jest cała tłusta i nie wiem czy moge ja złapac jakimiś kombinerkami czy czymś zeby sie na maxa podniosło?

a druga prośba do osób które wykonały ta wymianę zębatki na mosiężnąGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.oproszę zanim zakupił bym ją - o opisanie w kilku zdaniach procedury wymiany-ile czynności trzeba wykonać zeby ja wymienić łaąznie z tym jak dostać się do tego silniczka bo nawet za bardzo nie widziałem jak zdjąc ta boczną osłonę z guzikiem z boku fotela...

serdecznie dziekuję, pozdrawiam
Stary 12-07-2010, 11:20   #24
jarekmoszk

Obawiam się Adi, że po wyjęciu mechanizmu nie będziesz mógł ustawić żadnej wysokości, fotel opadnie na sam dół. Być może przed wyjęciem, jeśli zębatka jest jeszcze w jakimś stanie i ma kilka zębów, po ustawieniu fotela w żądanej pozycji przy pomocy regulacji el. i ręcznego podnoszenia bez obciążania fotela pozostanie w miejscu.
Szczerze mówiąc wymiana jest najrozsądniejszym rozwiązaniem. Wymieniałem w trzech różnych napędach i jeżeli nie masz specjalistycznych narzędzi też sobie poradzisz. Młotek i pilnik będzie jednak niezbędny. Instrukcja montażu dołączona do zębatki jest dokladna ale w domowych warunkach można pominąć kilka punktów. Przećwiczylem. Kupuj zębatkę i po godzinie będziesz miał sprawny fotel. Powodzenia!
Stary 13-07-2010, 14:52   #25
RECONDO
ford::expert

Model: MONDEO
Silnik: 1,8 PB
Rocznik: 2001

Fotele można kupić już a 150zł - czasami nawet z pełną regulacją - czy warto być cierpliwym i szukać? Niech każdy robi jak chce, wymieniałem 3 zębatki w swoich dawnych fotelach.... dało radę ale bez osprzętu będą nici.
Stary 04-05-2011, 16:43   #26
gotowork
ford::amateur

Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0 TDCi 180 KM
Rocznik: 2015

Cytat:
Napisał RECONDO Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Fotele można kupić już a 150zł - czasami nawet z pełną regulacją - czy warto być cierpliwym i szukać? Niech każdy robi jak chce, wymieniałem 3 zębatki w swoich dawnych fotelach.... dało radę ale bez osprzętu będą nici.
No właśnie mam pytanie o ten osprzęt :-).
Kupiłem zestaw naprawczy i wszystko wygląda fajnie rozkręciłem fotel ale widzę jeden problem. Silniczek czy ten ślimak jest "przymocowany" do podstawy fotela bolcem (rusza się względem podstawy fotela na takim czarnym bolcu wyglądającym po prostu jak kawałek rurki) który po dokładnym obejrzeniu okazuje się zrolowana blachą i ciężko go wyjąć. Czy do tego potrzebny jest właśnie jakiś osprzęt czy można wybić go na siłę i potem czymś innym zastąpić ? Próbowałem wyjąć to obcążkami albo wybić lekko młotkiem i nie idzie :-( Nie chciałbym tego zniszczyć.
gotowork jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 05-05-2011, 16:34   #27
jarekmoszk

To co widzisz to rurka która jest sprężynująca i ma za zadanie nie wysunąć się z otworu. Trzeba użyć młoteczka i dopasowanego przebijaka który można sobie zrobić np. ze złamanego wiertła. Powodzenia
Stary 05-05-2011, 16:36   #28
jarekmoszk

Zapomniałem dodać, że jak go wyjmiesz to z jednej strony jest on zatemperowany podobnie do kredki, łatwo go wtedy wsadzić z powrotem i wbić.
Stary 05-05-2011, 18:35   #29
midwor
ford::average

Silnik: 2.0 PB
Rocznik: 2006

Teraz zamiast samej zebatki mozna takze kupic zebatke ze slimakiem (juz zmontowane) koszt odrobine wyzszy ale dzieki temu cala operacja troche sie upraszcza. Jutro bede to montowal u siebie.
Pozdrawiam

I podnoszenie jest juz sprawne. Operacja zajęła mi 2,5h (nie spieszylem sie). Najwięcej problemu miałem z przelozeniam ogranicznika gornego (tego ktory zabezpiecza przed zbytnim podniesieniem fotela), sprzedajacy nie dostarcza instrukcji. Trzeba na tym zasmarowanym slimaku dostrzec ze ww. ogranicznik blokowany jest przez sprezysty pierscien.

Ostatnio edytowane przez midwor ; 06-05-2011 o 21:42
midwor jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-05-2011, 16:40   #30
gotowork
ford::amateur

Model: Mondeo MK5 Titanium
Silnik: 2.0 TDCi 180 KM
Rocznik: 2015

Dzięki za informację, teraz wszystko poszło ładnie. U mnie popsuły się dwa fotele (siłowniki odpowiedzialne za jazdę kolan do góry w obydwu fotelach) więc zrobiłem dwa a że zapomniałem przy pierwszym zamontować ogranicznika to sobie potrenowałem drugi raz demontaż i montaż i drugi fotel naprawiłem już o niebo sprawniej. Dzięki za informację.
gotowork jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania