![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 19-07-2011
Model: focus I
Silnik: 1.6
Rocznik: 2000
|
A ja nawiąże do Twojego spalania. Mój ford pali mi latem 7.6 l w/g wskazania komputera i jest to wskazanie wynikające z jazdy mieszanej tj dojazdy do pracy i dłuższe trasy. Kiedy zaczynam jeżdzić tylko po mieście spalanie mi wzrasta do ok 7,9-8.2 przy czym jest to jazda głównie w korkach. Teraz zimą również tylko po mieście i w korkach zaczął mi palić 9,4l. A dodam jeszcze, że utrzymuję w czasie jazdy obroty nie mniejsze niż 3000 a przed zmianą na niższy bieg ciągnę do 4000-4500. Temu silnikowi nie szkodzą obroty nawet bodajże 6250 utrzymywane trwale a chwilowo nawet większe ( co nie znaczy oczywiście że trzeba tak jeździć). Niektórzy sie dziwią i mówią że dziwnie jeżdzę bo go żyłuję. Powiem szczerze przejechałem tym autem 220 000 km i czuję te 103 km. Auto jest dynamiczne i się nie psuje. Co najwyżej zużywa (klocki, tarcze, zawieszenie, świece, paski, pompy, rozrząd ostatnio alternator) ale tak ma każdy.
|
|
|
|
|
|
#22 | |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 19-07-2005
Model: Focus SEDAN
Silnik: 1,6 Ghia
Rocznik: 2000
|
Cytat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] No cóż, tanio nie jest. |
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Przykry
Model: Ford Focus Sedan [MK1]Lifting
Silnik: 1.8 16V
Rocznik: 2002
|
Witam
Opisze swoje doswiadczenia z drganiem silnika na wolnych obrotach. Pacjent: Ford Focus Sedan 1.8 16V 2002r z sekwencyjna inst. LPG Objawy: drganie silnika na wolnych obrotach (na rozgrzanym silniku np.stoimy w korku na swiatlach), przygasanie swiatel, wylaczanie sie silnika podczas skrecania i hamowania przy wcisnietym pedale sprzegal(zaduszenie sie silnika). Na Pb i LPG jest tak samo, czyli silnik drzy na wolnych obrotach nie zalezy na jakim paliwie pracuje!!!!!! Diagnoza: To nie jest silniczek krokowy, ani przepustnica, ani poduszka silnika !!!!!! Nalezy zaczac os pomierzenia stopnia sprezania silnika (wykrecamy wszystkie 4szt. swiec, wyciagamy przekaznik od pompy paliwa, przykladamy manometr do kazdego cylindra i krecimy rozrusznikiem ok.4sek). Stopien sprezania dla mojego silnika to od 12-14 Bar, a przy pomiarze bylo odpowiednio od 8.5-11Bar, wniosek: niewystarczajacy luz zaworowy. Nalezy zdjac pokrywe zaworowa pomierzyc luz zaworowy na kazdym cylindrze dla zaworow ssacych i wydechowych(dla mojego silnika luz na zoworze ssacym 0.10-0.18mm, a dla wydechowego 0.27-0.35mm). Nastepnie nalezy wyjac plytki i je wymienic luz zeszlifowac na wymagana szczeline. TAK TEN SILNIK MA PLYTKI!!!!(Choc dostalem informacje z autoryzowanego serwisu Ford'a w Gdansku ze tu sa szklanki!!!!- bania mala jakich fachowcow oni maja!!!!!!!!!!). Podsumowanie: Regulacje zaworow zrobilem juz 800 km temu i auto jezdzi jak marzenie. Cisza spokoj na wolnych obrotach. |
|
|
|
|
|
#24 | |
|
ford::amateur
![]() Imię: luk
Model: fokus mk1
Silnik: 1,6
Rocznik: 99