![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#21 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Przemek
Model: ford focus
Silnik: 1.8 TDdi
Rocznik: 1999
|
Witam wszystkich!
No to od początku: Problem jest dość spory a mianowicie 2 tygodnie temu na duzych mrozach auto zapaliło pochodzilo 3 min i zgasło. Laweta i do mechanika. mechanik stwierdzil ze wytrąciła sie parafina w paliwie i zablokowała filtr paliwa. Wymienił oringi na przewodach przy filtrze czy jakos tak do tego filtr paliwa i dodatkowo 4 nowe swiece oraz przewody powrotne od wtrysków. koszt 480 zl (z laweta). Auto jezdziło 4 dni ale zaczeło palic 13l/100km O.o. Zauważyłem pod pracą po odpaleniu że pod autem jest dość spora kałuża okazało sie ze to paliwo. Właśnie jeden z przewodów powrotnych byl przeciety i tryskało z niego paliwo. dociałem założyłem odpalilem i wrocilem do domu (25km) następnego dnia auto stało cały dzien i pod wieczor odpalił normalnie natomiast znowu pochodził 10min i gry ruszyłem zgasł. Laweta i do mechanika (inny ale już dość długo znany) stwierdził ze cofneło się paliwo i filtr wymieniony przez poprzednika jest jednym z najgorszych. Został wymieniony filtr paliwa na firmy Mann (poprzedni BOSH) i odpowietrzony układ. Dodatkowo sprawdzony bardzo dokładnie cały układ paliwowy i żadnych wycieków nie stwierdzono. Dodam ze auto nie jezdziło na niskim stanie paliwa zawsze tankowałem do pełna a w duże mrozy zawsze ponad pól zbiornika paliwa Miles plus ze statoila lub verva z Orlenu. Dzisiaj tj 23.01.2016 auto odpalilo pochodzilo 5min i zgasło. Obrotomierz zatrzymał się na 1.2tys i mrugała kontrolka swiec zarowych. Rece mi opadaja bardzo prosze o jakakolwiek pomoc. Naprawy pochłonely mnie juz 1000zl przez 2 tyg. Kto cos ? Ostatnio edytowane przez SRS ; 23-01-2016 o 21:00 |
|
|
|
|
|
#22 |
|
FCP member
![]() Imię: Piotr
Model: Focus
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2016
|
Ciekawa teoria mechanika odnośnie filtra - Bosch to nic innego jak oryginalne filtry Motorcrafta i wcale nie są najgorsze. Być może znów się zapowietrzył, ale nie chciałbym straszyć że pada pompa wtryskowa... Jaki przebieg auta?
|
|
|
|
|
|
#23 |
|
|
Podejrzewam że znowu sie zapowietrzył bo dokładnie ten sam obiaw co ostatnio z tym że zauważyłem wskazówkę prędkościomierza ktora staneła na 1.2tys obrotów i mrugała kontrolka świec żarowych. Reszta opadla normalnie. auto ma przejechane 235tys
Obecnie jest filtr Mann. ACHA! dodam że poprzedni mechanik podpinał komputer i nie wyszly zadne bledy zwiazane z pompa... |
|
|
|
|
|
#24 |
|
FCP member
|
A teraz odpala znów ok? Jeśli się zapowietrza to najtańszym sposobem na początek sprawdź przewody paliwowe (oringi na szybkozłączkach). Jeśli to nie to to trzeba sprawdzać dalej. Warto podpiąć auto pod kompa i zobaczyć co tam pokaże.
|
|
|
|
|
|
#25 |
|
|
Nie no wlasnie dzisisaj znowu zgasl i pokazaly sie te kontrolki o ktorych mowilem i juz nie odpali. Uklad paliwowy byl sprawdzany dokladnie dwa dni temu (kazdy przewod, bak) Oringi na szybkozlaczkach zostaly wymienione na nowe 2 tygodnie temu. Komp nie pokazywal bledow rowniez 2 tygodnie temu po pierwszej awarii.
|
|
|
|
|
|
#26 |
|
FCP member
|
Jedyne co mogę jeszcze doradzić to odkręcić przewód idący z pompy do wtryskiwacza, zakręcić i zobaczyć czy w ogóle podaje ropę... Obawiam się że mógł paść sterownik pompy...
|
|
|
|
|
|
#27 |
|
|
Wlasnie tez sie nad tym zastanawiam aczkolwiek jak mowie auto dwa dni temu bylo odebrane od mechanika. Wrocilem normalnie do domu. godzine pozniej pojechalem jeszcze objechac caly Kraków tak poprostu zeby go przegonic. Dzialal normlanie. Zatankowalem po dordze pelen bak paliwa. Przejecham 20km i wyjechalem na autostrade kolejne 20 i wrocielm do domu. Dzisiaj rano auto odpalilo normalnie pochodzilo 5 min i zgaslo. Temperatura -16°C odpalil od pol obrotu doslownie.
|
|
|
|
|
|
#28 |
|
FCP member
|
Silnik TDDi jeśli ma dobrą kompresję i mocny aku to tak właśnie powinien palić. Jeśli pochodziło i zgasło a teraz już wcale to można jeszcze ratunkowo zrobić taki myk żeby podać autku ropy z jakiegoś pojemnika z pominięciem filtra, czyli odpinasz przewód i jakiś pojemnik czysty litrowy. Idąc dalej tym tropem że to zapowietrzenie można próbować odpowietrzać wtryski po kolei je luzując aż poleci ropa. Jak odpali to faktycznie się zapowietrza, choć wcale to nie wyklucza np pompy bo ona też może już mieć nieszczelność. Jeśli zaś nie odpali no to wtedy już gorsza sprawa... Ja bym teraz jeszcze raz podpiął auto pod kompa i sprawdził też czy np nie pojawia się błąd czujnika położenia wału.
|
|
|
|
|
|
#29 |
|
|
No wiec gdy zostanie odpowietrzony to chodzi wszystko spoko odpali pojedzie zbiera sie ladnie ogolnie wszystko ok. Natomiast problem jest gdy postoi przez noc np na mrozie.. No to rowniez odpali pochodzi na wolnych obratach lecz gdy rusze z miejsca chociaz o 2 metry gasnie i wskazówka znowu staje na tym razem 1100rpm i mruga kontrolka swiec zarowych i koniec pchamy ile mamy sil...
|
|
|
|